teisipäev, 31. mai 2011

Ühte, teist ja kolmandat

See siis vist väike kingitus, et ma ka kord peenrasse rohima jõudsin :DDD

Pisitulbid prügikastipotis

Pisike iluõunapuuke, kelle ma eelmisel kevadel Rebase Talu Puukoolist sain, juba õitseb.

Need igivanad tulbid, kes paljude arvates viirusesse nakatunud ja igal aastal erineva mustriga, on ka ühevärvilisi õisi paar korda olnud, elavad ja õitsevad minu aias juba oma 30 aastat. Edasi pole oma kirjusust nakatanud ja las aga rõõmustavad oma õitega ka edaspidi. Nagunii on võimatu nende sibulaid kätte saada, sest see koht sai üle poole meetri paksuselt mullakihiga täidetud ja mullaga kaasa ka need tulbid (ka hilised lillad) :D

Ja kui keegi soovib moosesepõõsa (Dictamnus albus) seemikuid, eks hõigake, muidu rohin nad välja. Kuna mul kõrvuti kasvavad nii roosa- kui ka valgeõieline, ei oska öelda, kas seemikutest tulevad valge- või roosaõielised.

kolmapäev, 25. mai 2011

Kiskjasiilile

No mitte ei saa millegipärast ka Kiskjasiili blogisse kommentaari jätta, panen siis ühe hea lingi tiikidest , vast on abiks. Isegi kui keelest aru ei saa (tegelikult tõlget kasutades ka täitsa arusaadav), siis seal ka hulgim ilusaid tiigipilte (ära ainult ühtki aktiivset linki sellel lehel ava, need lihtsalt reklaamid)
Ka väga hea video on, mille sõbrad saatsid kui mul tiik juba pea valmis :DDD Natuke pikk, et panna jutuubi, aga ma üritan otsida, kas pole seda Deposit Files´is saadaval.

teisipäev, 24. mai 2011

Õied ja "õied"

Tulpide hooaeg peaaegu läbi, pojengidest alustasid "tillipojeng" ja Hispaaniast saadud seemnest kasvatatud.
Aga õieilu pakuvad nii võõrasemad,

võililled ja kassid :DDD

Teise kausis söök ikka hulga maitsvam :D

Lapsed magavad vist kõik ühtemoodi :D

Täna toodi veel kärutäis mulda ja ka viimased mustikad istutatud. Metsa talust tellitud jõhvikad juba oma rabas kasvamas, ruumi jäi ka juhanist tellitutele.
Tagumine nurk on kividest laotud, aga tahab veel sättida, osa väiksemaid kive (mis esialgu laotud, et saaks mullaga nurk täidetud) hulga suurematega asendada, sest seal plaanis kivide vahed taimestada.

Teha on tiigi äärt veel esimesest kasvumajast kuni paremal oleva põõsani, peamiselt siis mullaga tasandada ja muru külvata. Võibolla ka mõni suurem kivi üldmulje tasakaalustamiseks vedada.

LinkMulda vaja natuke ka pisikesse peenrasse, kuhu plaanis istutada 3 pojengi ja sellest jaitsekammenajast platsist alles 2/3 laotud.

Nu ja ka üks potike valmimas.

neljapäev, 19. mai 2011

Lõunavaheaeg...

... ja täiskõhuga ju kive tõstma ei kipu. Nagu venelasedki ütlevad: "после сытного обеда по законам Архимеда полагается поспать". Noh, magada ma ei taha, kivihull, nagu ma olen, magab alati end hästi välja kui näeb unes oma lemmiktegevust :) - ma jõudsin unes noorperenaise peenramaa kallakule müüri valmis laduda (vundamendi ja seguga), teha ka kiviktaimla, kuhu istutasin Muhediku kivipeenras olevaid taimi ja nagu täna ta kommentaarist lugesin, lubati lahkelt veelgi anda :DDD

Tegelikult ei jõua ka tühja kõhuga neid kive tõsta (no mitte ei mõista, kuda neid kaldale sai paigutatud, nüüd ei jõua isegi liigutada), mille alt mõnes kohas see neetud kile veel välja paistab :( Ja nii ma mõtlesingi, et kui täidaks kividevahe mullaga ja istutaks sinna niiskust armastavad kaldataimed, noh kasvõi selle ubalehegi, ja vast siis varjavad kogu selle kiviserva inetuse?

Niipalju siis jääb paaris kohas seda kileserva "irvitama", vajunud kallast ma tõsta ei taha, neid suuri kive ka pole just kerge liigutada, et pinnast natuke madalamaks võtta.

Deialt saadud ubalehel õisik pikem ja hõredam,

purde juurest võetul aga kompaktsem. Eks näis edaspidi, kas jääbki nii, aga see kompaktsem õisik on silmatorkavam

Ja kuidas saabki olla teisiti - kui ise pole just see kõige normaalsem, egas lilled ka viskavad vahel vimkasid. Mu kollane topelt (sordinime ei tea, aia...ilult saadud), kel mitte iga õis ole topelt, on nüüd ka ühe pungakodariku valgetriibuliste lehtedega kasvatanud :D

kolmapäev, 18. mai 2011

Jõgi-kõõlusleht

Nagu ma eelmisel aastal mainisin, on see jõgi-kõõlusleht (Sagittaria sagittifolia) omamoodi huvitav taim. See pildil olev (mugulake tegelikult omapärast sinist värvi) taimeke mugulast tärganud sügavamal vees ja esialgu on kasvatanud sellised lintjad veealused lehed, mille alumisele poolele kasvavadki need sinised talvepungad. Istutan ta potti ja panen umbes 40 sm sügavusele astmele, et kasvataks ka neid kolmnurkseid veest välja ulatuvaid lehti ja õitseks ka.
Ja huvitav see, et madalamas vees olevatele mugulatele kasvasid ainult need kolmnurksed lehed ilma selle pika juurtega varreta, juured ainult mugulakesel.
Selle taime omapära ongi tema juurdumise sügavuses, kui liigsügaval (jõe põhjas), siis kasvavadki ainult lintjad lehed , natuke madalamas vees aga nendele lintjatele lisaks ka veepealsed lehed koos õisikuga, aga veel madalamas võivad esineda nii lintjad-, veepealsed- kui ka veest väljaulatuvad lehed.

Esialgu siis aitab, eks nädalavahetusel lähen paaditama ja vaatan, palju ma neid kätte saan. Jäägu ka teile miskit uurida :DDD

Deiale - nagu ma eelmise aasta õisikuvarte järgi aru saan on mul vist 4 liht-jõgitakjat ja pea 40 luigelille seemikut ja 2 vanemat taime, praegu veel neid potti ei istuta, eks hõika kui siiapoole tulekut.

teisipäev, 17. mai 2011

Igaõhtune õhtu

Ei teagi kumb huvitavam, kas internetis uudiseid lugeda ja sõbrannadega lobiseda või vaadata kuidas osatakse elu nautida :)

pühapäev, 15. mai 2011

Kõhuli kividel

Ja seda siis selle pisikese õie pärast :DDD
Aga Tsiilil õigus - ubalehel on tõesti imetlemist väärt õied.

laupäev, 14. mai 2011

Lihtsalt laupäev

Ubaleht (Menyanthes trifoliata) oma esimesed õied avanud.
Muhedikule lubatud, ja vist ka endale, kõõluslehte pean jõele "püüdma" paaditama, sest kümnekonnast talipunga mugulakesest võrsunud taimekest läks "aiataha" - talve kenasti üleelanud ahvenad pistsid need idanenud mugulakesed nahka ja need, keda ma sokutasin ubalehtede vahele, ka kadunud - Vareseisand arvas, et talle kaeti laud spaasse :))) Aga ei hullu, kui üldse miskit meie jões külluses, siis kõõluslehte ja luigelille (paistab ka minu tiigis tärkab neid hulgim)

Aga ma sõnastasin nats endale pandud kohustuse tingimused valesti - oleks pidanud end ähvardama, et kui mustikamaa ja kivisillutis ei saa valmis, pean karistuseks eurovisiooni vaatama. Oleksin siis vast natuke usinam olnud.

kolmapäev, 11. mai 2011

Lõunavaheaeg

Tulbid ja eelmisel kevadel tehtud postipeenar

Laud siis sealmaal, et veel natuke lihvida (ei meeldi mulle säravalt läikiv pind), jalad jäävad vanad, sest no mitte ei sobi puust ja ka nii ilmastikukindlam.

Seda "jaitsekamennajat" ka juba pea pool laotud. Eile toodud kividest ainult väike hunnikuke järel.

Mees tegi ka oma elupuule uue soengu, varjavat vaadet tema ilusale tiigile.

Ega mina üksi "kivihull" ole :D

Jõhvikamaa ootab taimi ja mustikakasvukoht ka sealmaal, et varsti võib turba ja mulla peale vedada ja taimed kasvama.

teisipäev, 10. mai 2011

Lilled potti!

Ega ma muud vist oskagi teha kui aga joogikausse bernale ja lillepotte kassidele :DDD

Jaitsekamennaja

Tavaliselt ma endale kohustusi ei võta, aga taeva päralt, täna ainult 6 kivi paika pandud ja juba hädaldan endale, et kondid kanged, kohviisu ja vist ka väsinud. Kui nii edasi, siis teen seda kümmekond ruutmeetrit, muideks mulle väga meeldivat tööd, vist järgmise sajandini.

Täna teisipäev - nädalavahetuseks olgu kivid paika laotud, muidu eurovisiooni ei vaata!!! (nagunii ei vaata) Ja mustikamaa ka lõpetatud!

reede, 6. mai 2011

kolmapäev, 4. mai 2011

Aprikoosiroosa :)

See siis kui ei ole tahtmist külmaga õue minna, valmib vahepeal ka midagi rooozat :)
Tahab veel natuke vormi aurutamist ja uus omanik võib emadepäeval päikesega võidu särada.
Pühapäeval tuleb ilus ilm.