kolmapäev, 26. jaanuar 2011

Lihtne söögimaja väikelindudele :)

Palve peale siis tõstan 2008-ndal kirjutatu tänapäeva.

Parim söögimaja, suuremad linnud ei pääse kuidagi, isegi meie tark hallvares mitte, väiksemaid häirima.
Vaja läheb plastämbrikest,
paari plastikust taldrikut,
paar meetrit peenemat nööri,
vahendit, millega augukesed puurida. Selle asemel võib auke plastmassi ka küünlaleegis kuumutatud naela või vana sukavardaga sulatada
terava otsaga nuga, millega äbrikesse augud lõigata. Kääridega ei saa
ja liimi, et need taldrikud omavahel kokku liimida, sest ühekordsena ei pea see õhuke taldrik sagedast kergitamist söögimaja täitmiseks lihtsalt vastu, mul liimitud kokku 4 taldrikku.
Tegelikult saab söögimaja täita ka augukeste kaudu.

Tegemine lihtne:
lõigata 4 ava läbimõõduga 4-4,5 sm, alumine auguserv umbes 4 sm kõrgusele põhjast,
puurida 4 augukest ämbri põhja ja 4 plasttaldrikusse,
4 nöörijuppi, teha iga nööri ühte otsa suurem sõlm, tõmmata ämbri ja taldriku aukudest läbi ning selle söögimaja stabiilsemana püsimiseks sõlmida ka need 4 nööri kokku (u 20-30 sm kõrgusel kaanest).

Kellele meeldib, võib selle söögimaja teha kahekorruselise.

Ja valmis, võite riputada kuhu iganes.



Ja veel - mulle meeldib, et seda plastämbrit saab pesta. Tahavad ju linnukesed ka puhtast sööginõust süüa :)
Võite ju ise näha - pesin seda viimati pühapäeval (pesen vähemalt korra nädalas), ei kasuta nõudepesuvahendeid vaid puhastan nii seest kui väljast söögisoodaga, see ka natuke desifitseerib, ja nelja päevaga juba nende linnuhordide külaskäiguga söögitops võrdlemisi räpane.

7 kommentaari:

Kati ütles ...

Superäge!
Peaks omale ka sellise akna taha valmistama. Hea lapsega koos linde uurida;)

Kati(loom)

Eve Piibeleht ütles ...

Nutikas :). Ma ei ole kodus suutnud välja mõelda, kuhu lindude söögimaja panna, et see kassile liiga kättesaadav poleks.Me kass on eriline sportlane...

Liia käsitöö ütles ...

Väga nutikas ja lihtsalt teostatav, ei mingeid lauajuppe, naelu ega haamrit.
Teen ka oma linnukestele mõne sellise söögimaja! :)

Hiline ütles ...

Mina riputan tugevama vasktraadist konksuga köögi akna juurde vihmavee toru külge. See suht tuulevaikne koht ja võib rippuda pika köie otsas küll, ei ole ka tugeva tuulega aknaklaasidele ohtlik.
Heh, igal talvehommikul hea unisest peast paljajalu topsi täitma lipsata, lööb silmad "pauguga" selgeks :) Hea ka kohvetades linde vaadata.
Enne oli ikka puust tehtud, kõrkjatest katusega ja metallist toru otsas, aga see kurjavaimu Kass Kurepoeg oskas end kuidagi sinna kitsasse katusealusesse (pidi ikka täpne hüpe 1,5 m kõrgusele olema :D) pressida, pool keret rippu ja kräunus nagu segane. Kuni õue kassile appi tormasin, oli kass söögimaja aluselt lahti rabelenud ja kukkudes läks katki. Nüüd siis mitu aastat plastämbrist tehtu, kass ei ole eriti all ka passinud, linnud lendavad kättesaamatus kõrguses ja neile järele vahtides hakkas vist pea ringi käima, kelluke ka kaelas, ei saa järgi hüpates ka kätte :)) Eelistab nüüd läbi akna neid passida, ei tüki enne õuegi kui lindudel söögiaeg läbi.

elfriide tramm ütles ...

geniaalsed asjad on ikka lihtsad :)

kahju, et ma ei saa köögi akna taha panna - seal on terrass ja selle nad külvavad sõnnikuga üle :)

aga aknast ca 7 m kaugusel on mänd ja selle otsas ripub mul nende söögilaud küll

elfriide tramm ütles ...

kas terad paned siis põhja peale?

mul on tegelt need pasknäärid nii targad et see on uskumatu. mul tavaline söögimaja ka pika nööri otsas ja nii ebastabiilne, et nad esimesel aastal ei saanud kuidgai sealt miskit kätte. siis aga õppisid selge, et tuleb tugevasti vastu söögimaja lennata ja mõni sekund sinna külge ka klammerduda ja siis hakkam majake kõvasti kõikuma ja terad lendavad välja ja kukuvad maha. ja kui muidu ei saa, siis ikka hästi kõvasti rapsida ja laamendada, siis ikka terad välja lendavad.

Hiline ütles ...

Jah, põhja peale.
Mul neid peoharakaid ei ole, aga üks nahaalne harakas oskas ennast sellest avast sisse pressida (mul see pildilolev sai nats valesti tehtud - augud väga madalal ja suured u 6 sm), pidingi teise ämbri põhja sisse panema, et augud saaksid väiksemad. Nüüd ei käi isegi käbilind mu tihaseid ja varblasi (ja teisi pudilasi) kimbutamas, suurematele on siis majast eemal eraldi toit võrguga, et saaksid külge klammerduda, rippus.