esmaspäev, 3. november 2008

Kuidas teha roose...

Rooside tegemine on üks lihtsamaid asju polümeersavist kui vähemalt pool on peale küpsetamist elastseks jääv poolläbipaistev sculpey frost. Ka ainult sellest võib teha, toonides frosti kas tindi või guašiga, lasta värvil kuivada ja segada ühtlaselt massi.
Võib teha ühevärvilisest või väeviüleminekuga.
Mulle meeldib teha roosi õielehed mitme värviga. Panete savitükid kolmnurkselt kokku (mul lisatud ka tükike erkkollase toonimiseks kuldset kollase peale ja sorry! natuke olen näppudega fimo laiali mäkerdanud :( ).
Umbes sama suure tüki frosti rullin fimoga koos.

Ja rullite kuni värvid sulanduvad. Väga hea õpetus värvide kokkusulatamisest


Saadud riba rullime kokku ja hakkame otsi kokku mudima

kuni saame sellise vorstikese. Kui teha ühevärviline, siis võite ju kohe sellise vorstikese rullida, läbimõõt siis vastavalt kui suurt roosi soovite, need natuke alla sm, kuna tahan teha 1-1,5 sm suurusi õisi.

Lõigata viilud (u 1mm)

Pigistada ühest servast (vastavalt siis millist tooni roosi soovite) laiemaks ja rullida see südamikuks. Torkan hambaorgi otsa, mis on torgatud savitüki sisse püsti. Sedasi tiku otsas on väga mugav teha just väga õhukeste õielehtedega pisemaid õisi ja kui tahate õiekannale ka väikest varrekest teha kuhu saate kinnitada õie tupelehed ja hiljem (seda on parem teha peale õie küpsetamist) pikema varre. Suuremad õied ja ka roosihelmesteks, hoian tehtavat õit käes, lõigates hiljem õie tagand kand, nii tekib lame põhi ja püsib ilusti küpsetamisel püsti, ka on hea lamedapõhjalisi roose millelegi liimida. Neil tiku otsas valmistatud tillukestel roosidel vajadusel jõiksn "sabad" tagant kääridega ära kohe ahjust välja võttes kui mass veel pole jahtunud ja kõvastunud.

Ja nii muutkui panete õielehekesi ümber südamiku, natuke servi õrnalt vormides. Toorelt jääb savi ilusti omavahel kokku, pole isegi tugevalt vajutada vaja.

Sellel õiel tegin äärmised lehekesed heledamad, läbimõõt roosil 1,1 - 1,2 sm.

Lehe jaoks siis selline, keskelt mul natuke fimo PLP rohelist, mis peale küpsemist muutub tibake tumedamaks - mul praegu lihtsalt pole õiget leherohelist.

Nagu roosilehedki, lõigata ka sellest 1mm paksune viiluke, näpul hoides teha terava hambaorgi otsaga sakid, pigistada tibake leht vormi ja tõmmata õrnalt leherootsud paele. Kui on tahtmist, et leht ei oleks väga sirge, siis võib lehte küpsetuspaberile (mina kasutan selleks koopiapaberi lehte, selle pind hulga siledam kui küpsetuspaberil) ja panna kumeruse tekkimiseks alla hambaork. Lehed ka umbes 1 sm pikkused. Tänu lehevarjudele tunduvad nad olevat küllaltki paksud. tegelikult paksust alla 1mm.


Nii suureke siis roosi keskmine õieleht ja leheke

See õis tehtud kollane, aga õiesüdamikus kumab kuldkollast.

Sellel mõni leheke näitab kuldkollast.

Et nii pisikesed õrnad õied küpsetamisel ei deformeeruks, torkan nad sama tikuga, mille peal neid valmistasin, pappkarbi (eelnevalt tehtud augukesed) sisse, jäävad ilusti püsima ja paber kannatab 130 kraadi ilusti. Küpsetan ainult 15 minutit, neile õhukestele küll ja 125 kraadi juures. Jahutan neid külmas veetopsis, Mida jäisem vesi, seda suurem on poolläbipaistvate savide effekt, aga mul juba veega jahutamine harjumus ja kohe ahjust puistan kõik helmed veetopsi.

Tupelehed võite kohe ka õiele teha. Kuna mul osa roose läheb klambrite tegemiseks, siis hakkavad need peened harali otsakesed juustesse kinni jääma.
Ma ei laki lilli, lakk ja selle läige annab õitele ebameeldiva raske ja ebaloomuliku välimuse ja toob esile ka näpujäljed, mis ilma lakita annab õielehtedele sametise tekstuuri mulje.

Teha on kergem kui see kirja panna, vast sai arusaadav. Kui midagi arusaamatut, küsige aga :)

11 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Vau, väga põhjalik instruktsioon. Õppisin nii mõnegi lisanipi siit. Aitähh!

Eve Piibeleht ütles ...

Pilte vaadates tekib endal ka hirmus tahtmine plötserdama hakata, aga hoian end tagasi meeldetuletusega sellest, mis juhtus kevadel helmeheldjast helmeid tellides...need said ilusti värvi järgi karpidesse ja seisavad niimoodi kapi otsas.

elfriide tramm ütles ...

trumm vahib, suu ammuli

aga.. kas seebialuseid saaks sellest savist teha näiteks? võiks ju niisama ka katsetada, aga ma peaks enda jaoks ikka miski asjaliku eesmärgi välja mõtlema, muidu ma ei suuda endale põhejndada, miks ma seina krohvimise asemel roose nikerdan :)

elfriide tramm ütles ...

ja kust neid savisid osta saab? :)

MUHEDIK ütles ...

Enne kui küsida, peaks ikka miskit järgi proovima:)))Hee, ja tõenäoliselt nad s.t. küsimused kunagi ka tekivad. Ma üritan enne end teoorias tugevaks teha:)
AITÄHHHH!!!

Sa Trumm vaata eelmisi postitusi, seal kõik ostukohad kenasti kirjas. Noh pealinnas on ka muid võimalusi. Ja veel- sul see krohvimine pooleli, tee üks roosiline sein. Teistel pole:)))

elfriide tramm ütles ...

see, kas teistel on v pole, ei lähe mulle tegelt üldse korda :). mu ainus kriteerium on, et endale meeldiks. a selles ju kogu see probleem ongi, et ma ei oska veel välja mõelda, mida ja kuhu ma neist materjalidest teha saaks.

Hiline ütles ...

Järelikult see materjal lihtsalt veel ei ole Sinu japks, pole mõtet aju pingutada. Kui tuleb õige aeg, küll siis tuleb ka teadmine, mida teha annaks.

Aga sellest tadelaktist ju tehakse vanne ja kraanikausse, järelikult peaks kõlbama ka seebihoidjaks, on ka häid nõrgalt leeliselisi puhastusvahendeid, augud võid saada ju parafiinpaberisse keeratud pulgad savisse toppides, saab kergelt kätte, augu servad võrdlemisi siledad ja eks muukviilidega annaks ka siluda.
Ma küll kujutan nüüd ette seda seebikarpi, aga kardan, et jääb ikkagi võõrkehaks. Ilma lakita lihvituna on pind küll väga ilus, aga tuhmub ruttu, lakituna... kardan, et sama effekt nagu juudiplekk roostevaba terase kõrval

elfriide tramm ütles ...

selge, siis pean ma teda enne natuke ikkagi niisama proovima - roose tehes näiteks - et tekiks tunne ja siis ma saan tast aru ka loodetavasti :)

need sinu kirjeldused ja fotod lihtsalt ajavad näpud sügelema ja loomingulisuski ärkab talveunest :)

elfriide tramm ütles ...

ja mind siiralt huvitab, kas ma saaksin nii väikseid ja peeneid asju teha.. tundub üsna uskumatu

---

parool on minise, huvitav, kas see peaks olema minaise või mineise :)

Anonüümne ütles ...

nüüd tuleb küll imelik küsimus, aga kas see fimo on seesama, millest küüntele kaunistusi tehakse. Nt, need siin : http://www.osta.ee/10977204 , http://www.osta.ee/10904013 , http://www.osta.ee/index.php?fuseaction=ads.item&id=215643

Ma ei tea küll mitte midagi,aga tahaks väga proovida, sest ehted on üliilusad :)

Margit ütles ...

Vauu, nüüd tean, kuidas lihtsamini õisi teha :) Aitäh :)