teisipäev, 13. jaanuar 2009

Tatrapuder ja tõmmitsad

Täna poole üheksa ajal ajas autosignaal mu jalule - KatiLooma saadetud pakike! Eesti Post on seekord tasemel, arvasin, et hea kui reedelgi kätte saan.
Tõmbasin kiiruga esimesed ettejuhtuvad dressipüksid oma öösargisaba varjama, jope peale ja väravasse. Mees oli ette jõudnud ja jõllas mind imeliku pilguga. Noh, ega ma vist Eesti Esimese Kaunitari tiitli vääriline välja ei näinud küll - paljalalu, mehe värviplekilised tööpüksid maadmööda lohisemas ja jope kaelusest riidepuu turritamas. Eh, teinekord kui pakki oodata, panen end enne magamaminekut kenasti riidesse, et mitte postiljoni ehmatada, ega igal hommikul pole meest pakki vastu võtmas.

Käisin eile linnas shoppamas, külmik tühi. Ainult mõned porgandid, purk angerjat kapinurgas kükitamas ja paar porruvart.

Kaupluses neid täis riiuleid vaadates tekib mul alati ahastus - mnjah, kallad kastrulisse liitri vett, paned 3-4 spl, keedad 40 minutit, lisad 2 teeklaasitäit, keedad edasi tasasel tulel, lisad veel 2 tl täit, maitseks näputäis, paned 38-ks minutiks külma ja serveerid Luminarci taldrikus... trääsa koos E-dega.
või teha krabisalatit - võtta E169 ja E621, lisad E211, E1414 ja E1412, segad hästi läbi. Aga nagu et vähe, tahaks miskit toekamat. Näiteks tatrapudru, mida enam ammu pole teinud, Moskvas oli elukoha ligidal üks kohvik, kus sai hommikuti võrratut tatrapudru viineritega. Mmmmm... Ostsin ka ühe paki tatratangu ja Rakvere miniviinereid.

Lõpuks kogunes ikkagi ostukäru täis.
Mees tahtis ehituspoodi, tal tõmmitsaid vaja. Jäin autosse, saab rutem koju.
Mis vahe on sotsialismil ja kapitalismil - sotsialismi ajal olid kauplused tühjad ja kelder head-paremat täis, kapitalismi ajal kauplused toidukraamist punnis, aga kelder tühi. Kõht ka toidupoode revideerides juba täitsa tühjaks läinud. Isegi võileivad kõlbaksid

Kodus loputasin tangud ja panin võiga pannile kuuma, 80% rasva, aga tossas... opossumi rasv või?
Panin kuumutatud tangud riisikeetjasse


ja läksin uut kavandit tegema, raamil lõpetamata tellimustöö ootamas KatiLooma poest sädelevat valget, triigitavate värvidega ei saa helendavaid täppe pleegitada.

Mnjah, see opossumi lõhn oli riisikeetjas veel hullemaks läinud. Keetsin siis ruttu mõned kartulid.
Mis on kõige kurvem söök? Kartulipudru. Kartul nagu kartul ikka, aga täitsa laiaks litsutud. Kõik õigused olla ümmargune pudrunuiaga maha tallatud ja keegi ei astu kaitseks välja.
Viinerid... pudrukõrvaseks tegin angerjapurgi lahti.

Viinerit ei tahtnud isegi kass, Lapitekk pani ühe ampsuga nahka.

Mehe ehituspoe ostukotti vaadates paistis läbi kilekoti miski püksitrakside moodi asjandused olevat metalljubinatele lisaks. Püksitraksid?... ongi need tõmmitsad???, et kui kriisi ajal nälg kummitama hakkab, on millega püksid üles tõmmata?
Peaks viinerid vist sügavkülma panema, siis saab külmunud viinerit riivida ja jätkub mitmele leivale katteks panna. Munad peaks ka külmutama, saab siis pooleks lõigata, pannile 2 härjasilma praadima.

Õhtul tegin jälle suure portsu trühvleid ja täna viitsisin keeta suure potitäie ehtsat borši, ukraina moodi. Ja ahjus küpsetasin paksud searibid kartuli ja aedviljaga.
Homme teen koeraga 2x pikema jalutuskäigu. Ainult ma ei tea mida tatrapudruga teha, kas ka sügavkülma panema ja siis küüslauguga sööma? Maitsel ju polnud nagu vigagi.

Aga laetud akusid poes ei müüda.

5 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Viineri riivimine kõlab üsna põnevalt. Aga vot see muna poooleks lõikamine...mu pere ei taha mitte aru saada, et majanduslangus ja peab 2, ei 4x vähem sööma. Need lööks põrgukisa vist lahti, kui neid poole munaga narrida üritaks.
Aga nagu ikka,oled osanud oma päevast jälle seikluse kokku kirjutada :o)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jeerum, kas need on kõik Sinu kassid?
Hea jutt.
Või et valmistud juba majanduskriisiks? Viinerit riivima... eks peab vist isegi kuidagi valmistuma, aga kuidas, ei tea.

MUHEDIK ütles ...

Tatrapuder- üks neist, mida mu mehed meelsasti söövad ja mida teen siis, kui väga kiire on. Aga seda opossumi haisu ei oska ma juurde tekitada:(((, kasutan seda soome võid- ei mingit lõhna.
Ja poes ma ei käi, annan mehele nimekirja kaasa:))). Viinerit ja sardelli ma osta ei luba- ühest kilost lihast tehakse neid jubedusi olenevalt sordist 14-17kg Kui vaja kiiresti pudrukõrvast, praen sinki.
Seda vorstimoosi olen ka vahel teinud kui külmkapist mingeid juppe hakkan leidma- igasugu singi-, suitsuvorstijäägid, praelihalõpud -ei riivi -hakklihamasinasse, muna, sibulat, maitseaineid- lõpuks veidi majoneesi. Teate ju küll, et kui mees saab 50, hakkab ta igatsema hakklihatooteid:))))
Aga selle eest, et igale kodutoimetusele põnev lugu juurde rääkida- aitäh!

elfriide tramm ütles ...

laheda lugemise eest järjekordsed 10 punkti :)

tatraputru söön ma ka meeleldi. õnneks meie kontori söögikohas seda täiesti talutaval tasemel ka tehakse igapäevaselt.

kasutan juba pikka aega valio meierivõid, päris või, ei tossa ega haise. kui vähegi kokandad, siis muud eriti kasutada ei kõlbagi. leidsin selle millalgi täiesti juhuslikult, peale seda, kui üks sõber enam norras ei käinud ja sealset meierivõid mulle kilode viisi ei toonud.

muide, kas kusagil üldse veel hakklihamasinaid müüakse? olen mõelnud, et võiks ühe siukse omale soetada, aga pole justkui kusagil märganud. ega muidugi pole väga otsinud kah :)

rerepte - see peaaegu nagu retsepte :)

Eve Piibeleht ütles ...

oimaivõi...ma hirnusin nii et kogu mu päevane meik voolab siiamaani alla... ja õde, kes üle õla kiibitses, kõõksus samamoodi. Sa ikka oskad...
Aga kel kummi vaja on, andku aga teada. Ma ise siidimaaliga veel riskima ei hakka, mul oma muu ajaplaani raamimisega hetkel piisavalt jama.