esmaspäev, 21. september 2009

Õunamahl ja muud huvitavat :)

Ma paar aastat tagasi ei viitsinud viimastest kuldrenettidest tehtud mahla enam kuumutada, panin aga plastpudelid korgini täis ja sumasin 5 pooleteise liitrilist pudelit külmikusse, et kiireks tarbimiseks, või nii.
Ei saanud midagi kiirelt tarbitud, viimane pudel sai lahti tehtud vist alles mais. Väga hea, nagu just värsketest õuntest pressitud. Peaks ütlema, et suur vedamine, et kuumutamata mahl nii kaua värskena säilis.

Eile tuli mehel mõte jälle kuldrenettidest mahla teha, et natuke jälle seda "toorest" ja mina loll nõus ka.
Nüüd külmikus 3 riiulit pudeleid jahtumas - see natuke sai lõpuks 36 liitrit!!!
Ai, kui see peaks käärima minema... :)))
Eks siis saan viibida atraktsioonil "Käärinud õunamahla purskkaevud" :)


Aga arvuti pildipangas sobrades leidsin veel mõned aastad tagasi tehtud pilte
Enne...
...ja nüüd
Enne...
...ja nüüd

Enne...
...ja nüüd

Enne...
...ja nüüd

Enne...
...ja nüüd

Enne...
... ja nüüd

Ja kõik sai alguse kui vana ploomipuu sai maha saetud "lastepuuks"
ja nädal hiljem ka tagaplaanil olev pea 3m kõrgune viirpuuhekk poole madalamaks "pügatud"
See oli aastal 2003

Aga laseme siis edasi
Nüüd...
...ja eks näis, milliseks ta järgmisel aastal samal ajal välja näeb? :)

8 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Ägge, nagu mu onu ütleb. :oD
Eriti see päristüdrukukese asendumine kivitüdrukukesega. Need päris kasvavad ju ära suureks. Kahjuks.

Nodsu ütles ...

Oi kui vahva kui on selline tore jäädvustatud ajalugu! Ja ikka päris kardinaalsed muutused oled teinud, mitte natuke siit ja natuke sealt :) On, millele tagasi vaadata ja mille üle heameelt tunda...

MUHEDIK ütles ...

Need enne ja nüüd... on alati muljetavaldavad ja mõtlemapanevad.

Ei saagi päris hästi aru, kas arenenud on aed või selle looja:)

Ja uskumatu on see, et kivi ja sillutis, iseenesest ju rasked materjalid, teevad aia hoopiski õhuliseks ja isegi kuidagi avaramaks. Võibolla on asi hoopis selles, et kindla ühe materjali kasutamine eri aiaosi siduva materjalina tekitab sellise mulje. Ja muidugi on kivi värviliste õite fooniks lausa asendamatu. Kui siia juurde panna veel Su "kunstkivi" vallatus ja pitsilisus, on üldpilt täiuslik.

Selle viimase pildi tulevik ootab tõesti looja kätt ja mõtet:), aiaosa, mis kuidagi muuga ei haaku. Kahju, et talv vahele tuleb:D


aaaa... ennegi ju shampusevanni võetud, eks see käärind mahl ju ka mullitab veidi:DDDD

Aidi ütles ...

Tõeline "totaalne muutumine - aia eri!" Väga lahe!

Hiline ütles ...

Kahju, et ei leidnud ühtegi pilti, milline oli enne see koht, kus praegu kogu aiakujunduse võtmeobjekt - see maakivist hoone, mis millegipärast tuli pea 2x suurem kui esialgu plaanis oli ja mitte puidust, sest vihjamisi poetatud ettepanek teha see osaliselt maakivist, et natukegi haakuks kaminakomplektiga ja osa puidust, et jällegi sobiks majaga, aga proovi sa miskit mehele selgeks teha, kui kivi, siis olgu kõik kivi! Ja kui ta oli 3 suve juba oma jonnakust demonstreerinud ja kerkinud müürid hakkasid näitama kui sobimatu ja kohatu värk see telliskivimaja kõrval paistab, hakkasingi mehe suureks meelehärmiks maakivi nii elumajale külge pookima kui ka muud, mis mul maakivist tehtud, et natukegi seda suurt kivikolossi "lahjendada". Üks põhjus ka miks ma niipalju seda kivisillutist ladusin ja ümber elumaja lillepeenrad rajasin, oli just näiliselt madala elumaja esiletõstmine.
Avaruse tunnetuse on andnud aia tükeldamine maakivipiiretega osadeks, kuigi endine puudepadrik tegi aia "väiksemaks" oli eluruumi selle "džungli all tunduvalt rohkem kui nüüd.
Tehtud on palju, aga teha ka veel palju. Ja minu häda on see, et ma saan teha enamuses ainult ise, sest ma pole võimeline teistele oma tegemisi selgitama, et keegi saaks ka aidata, sest ma ei tea isegi täpselt, mis teen, tekitades kõigepealt suure kaose :) See puuriida tagune on praegu veel rohkem "seasongermaa" kui enne oli, oma arust ma hakkasin nagu pinda tasandama või sedasi :)))

Pisi-Pisi ütles ...

Seda et... sügavkülmas säilib õunamahl imehästi ja pärast ülessulatamist maitseb nagu äsjatehtu :) Sul oli see oma õunamAhl sügavkülmas säilimas?

Hiline ütles ...

Sügavkülmas säilib küll, aga nagu ka sügavkülmutatud marjad, läheb mah ka tunduvalt hapumaks. Mul tavalises külmikus alumistel riiulitel, sellepärast ma imestasingi, et nii kaua säilis värske ja selle irvitangi, et mis nendega, kas jõuavad enne ära juua või pean veel ühe laari õunaveini käima panema :)

Anonüümne ütles ...

hea algus