teisipäev, 4. jaanuar 2011

Ausalt, mul pole veel lumest isu täis :)


Jajah, kus teda on, saab aga juurde. Tänased pildid, natuke hämused, sest sajab siinkandis nii iseloomulikku "lumemannat".

Paar päeva tagasi tampis noorim koeraga koos selle lumekünkakese üpris madalaks ja kõvaks, sai kelguga alla sõita, suur kelgurada ju veel paksu lumevaiba all.
Need jalajäljed siis tänahommikused värskelt sadanud lumes.

Lumehangedega võrreldes mu kutsake väiksekene :)))
Varahommikul puhtaks lükatud teeradadel uus lumekiht.
Tiigist ja suurtest kividest näha siis niipalju - väike lohk ja paar muhku. See puutoigas on natuke üle meetri pikk ja lumest paistab kusagil 40 sm jagu välja.

Kui meil sellega vedanud, et tormituuled puhuvad osa lund maja ümbrusest minema ja lume paksus jääb 40 sm kanti kui mitte arvestada tuisuvaale, siis tõelina lumeparadiis on jõekallakul.
Siit, hanemaja taguselt purdeväravani on lastega mitmeid kordi lund küll tihedamaks tambitud ja veega kastetud, et teha kelgurada. Rooliga kelguga hea liug kaskedest mööda kuni purdeni välja. Aga jõulutorm tuiskas selle kelgurenni jälle täis, need jäljed siis laste ja täiskasvanute üritusest taastada kelgurada.
Tundub lootusetuse tegevusena, need oksakesed olid endise kelguraja piiritähised, rada nagu poleks kunagi olnud, ainult näha tasane maa tuisupiiriga ja kus tuleb olla ettevaatlik, sest sealne lumepaksus algab alates 2-st meetrist. Õnneks seda vast paarikümne meetri jagu, võsapiirist edasi paistab olevat alla poole meetri.

Ka mu lemmikud tunnevad värskeltsadanud lumest rõõmu, see aiaäärne hang neil kohevas lumes "supeldes" kuhja sopsutatud :)

Kuigi jah, ega ei tohiks rõõmustada - lumi tiheneb iga päevaga ja lubati ka sula, ma ei kujuta ette, kuidas see kõik taimedele mõjuda võiks, sest meie kandis alles see "talvisem" talv saab hoo sisse jaanuari teises pooles ja kestab veebruari lõpuni.
Eelmisel aastal oli sel ajal lund ainult 10 sm jagu.

4 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Minul on küll lumest kõrini, isegi väga. Kui seda ise tonnide kaupa lükkama ei peaks ja kui vald suvatseks sissesõiduteed puhastada, siis veel võiks seda lumeilu nautida. Aga praegu on küll siiber ja suurem osa talvest veel kahjuks ees. Ajast on kahju, sellest, mis sellele ilmlõpmatule lumekühveldamisele kulub, sellega võiks midagi hoopis hingele meeldivamat teha.

Hiline ütles ...

Täitsa usun ja tunnen Sulle kaasa. Mu mehed ka lõpmata lumest tüdinud (vanemal nüüd kurk haige ja palavikus), see lehepuhur ei mõju tuhkagi kui isegi tiiibake lumi tihenenud, nii et ainus viis ikka lumelabidaga.

MUHEDIK ütles ...

No ma ju ütlesin, et inimkonna parim osa armastab lund:) Mina kah, tead kui ilus on seda aknast vaadata, puhas ja armas.
Ja tegelikult on teda veel vähe. Väga vähe:) No miks ta muidu siis päev otsa sajab.

deia ütles ...

ihhii - Muhediku järgi ma siis ka sinna parema osa sisse kvalifitseerun :D

Mis sest, et autoga maja ette keeramine on 2,5 m hangede tõttu vägagi keeruline tegevevus ( ja välja manööverdamine samuti). Ja mis sest, et meil soklikorruse aknad kõik lumehangede taga peidus. Ja iga õhtu lõpeb lumerookimisega - ma ikkagi naudin seda lund ja talve :D