laupäev, 15. oktoober 2011

Puuviljaleivad

Kaerahelbe-nisujahu(rukijahu) leib pähklite ja puuviljadega(marjadega)

1 tops sooja vett
0,5 topsi sooja piima(rukkijahu korral asendan piima maitsestamata jogurtiga)
1/4 topsi mett (kui panna magusaid puuvilju võib mee ära jätta)
1 pk kuiva pärmi(või adekvaatne kogus presspärmi)
soola maitse järgi
60-80 ml õli (ise kasutan 100g sulatatud võid)
natuke üle 0,5 topsi kaerahelbeid
3/4 topsi rukki täisterajahu (kuna mina rukist eriti ei talu, siis kasutan täistera nisujahu)
2,5-3 topsi nisupüüli
0,5 topsi purustatud pähkleid või mandleid (ise panen purustamata mandleid)
1/4 topsi rosinaid, samapalju jõhvikaid või kirsse või tükeldatud kuivatatud aprikoose
1 tl jahvatatud kaneeli, paar purustatud nelgipeakest

Segada pärm sooja veega, lisada piim, mesi ja sool.
Lisada kuivained ja õli (või sulatatud või) segada tainas.
Lasta paar tundi soojas kerkida.
vormida leivapäts, niisutada piima või veega, võib raputada peale kaerahelbeid.

Ise küpsetan leivamasinas keskmise pruunistusrežiimil.
Praeahjus küpsetamisel panna ahju ka veetops. Küpsetada 200 C 30 minutit ja lasta räti all jahtuda.

Punase veini ja rukkijahuga puuviljaleib -kaugel saarel elava sõbra antud retsept

100 ml punast veini
200 g kuivatatud longanit (Dimocarpus longan vili, mida aasias kutsutakse draakonisilmaks), mida meiemail võib asendada sama koguse kuivatatud viigimarjade või suurte tumedate rosinatega võib ka võrdses koguses mõlemaid)
100 g röstitud kreekapähkleid

300 g rukki-nisujahu juuretist (selle valmistamisest allpool õpetus)
430 g nisupüüli
70 g täistera nisujahu
15 g melassi või mett (või pruuni suhkrusiirupit)
10 g soola
2 g presspärmi
270-280 ml vett

Valmistamine:

Õhtul kallata vein poolitatud longanile (viigimarjadele, rostnatele), kuumutada keemiseni ja lasta seista kaane all järgmise päevani

Juuretise tegemiseks
50 g valmisjuuretist, millele segada juurde 50 g nisujahu ja 50 ml vett, lasta käärida 6-8 tundi.
Siis lisada 100ml vett 100 g rukki kroovjahu ja jätta hommikuni käärima.

Hommikul nõrutame veinis olevad puuviljad, nõrgunud veini võib panna tainasse, vähendades selle jao veehulka
Juuretisele lisada ülejäänud ained, peale pähklite-puuviljade, ja sõtkume taina, katame nõu rätiga ja laseme pool tundi seista.

Seisnud taina sõtkume vähese õliga ületehtud laual õhukeseks, laotame ühtlaselt puuviljad-pähklid ja keerame rulli, millest siis ettevaatlikult mätsime 2 ümmargust (või ovaalset) leivapätsi ja küpsetuspannil laseme kerkida 28 C juures 2,5-3 tundi (tainas on kerkinud 2x)

220 C kuumutatud ahjus (veenõu kindlasti praeahju) küpsetame u 10-15 minutit, seejärel alandame temp. 200 C ja küpsetame veel 30 minutit. Küpsetamise lõppedes laseme leibadel olla veel 5 min lahtise uksega.

See on siis originaalretsept, sulgudes on minu lisandid, aga kuna neid tiigrisilmi meil pole saada (mis mulle toodi, krõmpsutasin niisama ära)

Minu lihtsustatud variant nn taivani draakonisilma leivast :)

30g pruuni suhkrusiirupit
30g maitsestamata jogurtit
180g vett
2g kuivpärmi
300g rukki kroovjahu pooleks nisupüüliga (või nisu täisterajahu pooleks nisupüüliga, rukkijahuga teen külalistele, kuna ise rukist eriti ei söö)
3g soola
70g suuri rosinaid või viigimarju (või mõlemaid)

70g röstitud kreekapähkleid

40g Punast veini (enamuses kas Portugali portveini või endatehtud mustsõstraveini)

Rosinad-viigimarjad veiniga likku (vähemalt 30 min, minul ligunevad kaanega kausis hommikuni). Jahusse segan soola ja pärmi, seejärel ka vee ja jogurti, sõtkuda kuni tainas ei kleepu enam käe külge. Lasta tainal seista u 12 tundi soojas kohas (nt keskkütteradikal) Sõtkuda veelkord tainas kergelt läbi, lisades juurde natuke jahu kui lisate nõrutatud veini. lasta tainal "puhata" u 15-20 min, vajutate laual (kas jahuga üleriputatud või õliga määritud) õhemaks, laote nõrutatud puuviljad-marjad ja pähklid, keerate rulli ja vormite õrnalt pätsiks.

Lasta küpsetusplaadil räti all kerkida kuni tainakogus kahekordistub. küpsetada eelkuumutatud ahjus samuti nagu originaal "tiigrisilma" leiba.

Aga viimasel ajal on selle minu variandi rukkijahuga küpsetamisel väike probleem - jääb tiba nätskeks, sest nagu mulle seletati, peab jogurt olema elavate bakteritega, aga poodides enamuses säilivusaja pikendamise eesmärgil on jogurtibakterid tapetud ja pole sest jogurtist käärimisprotsessil miskit kasu, seepärast soovitaks teha tainast ikka leivajuuretisega.


4 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Jaaa:D, sügis on käes, nüüd tuleb kõvasti sööma hakata. Just mõtlesin mingit leiba küpsetada, (täna tegin veel õunakeeksi), aitäh retseptide eest. Poolikuks jäänud veinipudel täitsa olemas:)

Aga tead, Su blogi sellel mustal taustal on väga paha lugeda:(, ilmselt häda minus, aga ikkagi...

Köögikata ütles ...

Hmm, ma peaks ka seda esimest retsepti proovima. Aga ahjuvarianti, sest masina laenutasin emale välja (kuna vahel saab sellest küpsetamisest kõrini, leidsin, et soodsam on seda külakorda vedada, mitte emale teine osta). Aga see mõõtühik tops - kui suur see olla võiks?
Mulle see taust meeldib, ei ole liiga raske lugeda (teksti suurus ka hea).

Hiline ütles ...

Mul see küpsetamise mõõdutops 200 ml.
Antud kogustest saab ligi 1 kg leib, paras küpsetamiseks leivamasinas, mul ju suur el.ahi.

Aga egas Muhedikul pole miskit häda man - ma ei näinud ise ka lugeda :DDD Paar nädalat ei olnud arvutisse asja ja olin üllatunud, et algselt sätitud suurem ja heledam tekst oli muutunud selliseks halliks kribalaks ja mida ei andnudki muuta, selle ma tegin nüüd teise taustaga.

Tsiil ütles ...

Kontrastne, aga esimene hetk, kui su blogi lahti lõin - ossa, milline roheline ja milline loom! Ilus!

Kisub sööma jah :(