reede, 22. august 2008

Aed- põõsalind

Täna paistis üle hulga aja päike ja otsustasin teha taimedele jahukaste ja teiste seenhaiguste tõrjet. Aiaprits rohelise seebi ja tuhaleotise lahu täis, läksin oma vanu elulõngasid revideerima ja natuke majaseinast eemale tõmbama, et lahust ikka ilusti igale poole saaks pritsida, kui maapinnale pudenes pisike koerakatvaruustik



Kas pole tore pesa - pehme valge villamadrats berna karvadest ja kaunistuseks hanesulg. Need linnukesed oskavad luksust hinnata.

Sinine pritsitud, asusin roosat elulõnga ka "kohevamaks" soputama ja minu üllatuseks lendas sellest linnuke välja.
Mnjah, loodus oskab ikka üllatusi valmistada. Augustis õitsev mairoos ja...

Ka see pesa vahvalt disainitud. Muna oli soe

Tean, et põõsalinnud teevad vahel kevadel mitu pesa ja emalind valib siis munemiseks endale meeldivama, tõestuseks ka natuke kõrgemal olev karvatuustike, aga kohe torkas silma pesade erinevus. Kui sinisest elulõngast leitud ja roosa ülemine olid tehtud koera aluskarvadest (kevadel ajas berna ju talvist pehmet aluskarva maha), siis munaga pesa ehitusmaterjal on praeguse karvavahetuse päritolu, sest umbes nädal tagasi hakkas berna ajama maha oma karmimat karvastikku.
Mis sel linnukesel arus, et siis kui teised juba mitu nädalat tagasi mu aiast kadusid, veel üksi pesa ehitab ja muneb?
Aga eks ka pääsuke on septembri lõpus pojad välja haudunud ja paar nädalat hiljem pesa hüljanud.
Kuidagi kahju sellest natuke räsida saanud pesas olevast munast...

Tore oli kuulata neid suveöödel läbi avatud akna oma poegadele (ühes pesas 4 ja teises 6? linnulast) unelaulu vidistamas. Esimene lend pesast oli mu kännumaasika pottidesse, kus viidi läbi ka mullasiblimise õppused ja oli nende kogunemise lemmikkoht, ega ma ju maasikaid söögi ja kuuest taimest kaks jäeti ka mulle. Ning ka mu torumaasikad meeldisid nelie väga, aga ega me jõua kasvumajastki saadavaid marju kõiki ära süüa, jätkub koertelegi.

4 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Oi kui vahva jutuke. Teeb laupäeva alguse kohe kenasti rõõmsaks ja helgeks. Ilusat päeva kõigile! :o)

Kadri ütles ...

Just, hommikukohvi kõrvale (ma alles ajasin ennast voodist välja) mõnus lugemine.
Ma kuulsin isegi pääsulaulu ja tundsin magusat maasikalõhna :)

elfriide tramm ütles ...

:)

kas sul ikka neid kuumaasikataimi alles jäi? ma võin vajadusel tagasi jagada :)

aga jahukaste vastu rohelise seebi ja tuhaleotise lahu - mis vahekorras need osised seal käivad?

Hiline ütles ...

Taimi küll ja rohkemgi, marju just mitte - sööjaid rohkeltja sealt, kust berna neid noolimas käib, on taimed vägagi terved ja suured puhmad - hakka või koera süljega roostet ja teisi seeneoseid tõrjuma :)
Täpset tuhalahu vahekorda ei oskagi öelda, see rohkem aastatega kujunenud tunnetuse asi, sest tavaliselt ma raputan vara hommikul või õhtul tuha taimedele peale ja maapinnale. Tuhale kallan vee peale kui mehel tekib tahtmine kodutöödes ka kaasa lüüa ja mu talvel kogutud puutuhaämbreid prügikonteinerisse tühjendama hakkab. Kui vesi peal, siis seda ei saa ju kilekotiga konteinerisse panna :)