laupäev, 23. august 2008

No näis, kas igapäevast...

Kui Trumm oma küpsetistega aiapäevikus suu vett jooksma ajas ja järgmisel hommikul rösterit maapõhja kirusin, sest lennutas jälle mu saiaviilu kardina külge ja enne kui ma selle jõudsin kinni püüda, pudenes see radika vahele. No jah, ega ma esimest korda külma terakuklit pea sööma. Võtsin siiski niipalju oma kainet mõistust kuulda, et ei iitsatagi leivaküpsetus masinast - mu pisikeses köögis pole talle lihtsalt ruumi, ja kupatasin mehed linna uut rösterit ostma. Ega minu saiaviil ainsana radika vahele maandunud - protestima ei hakatud.

Mehed on ikka tõesti mingist teisest dimensioonist, kolm tundi hiljem, endal rahulolevad näod ees, asetati lauale kast. Džiizis, mul tõesti see suvi üks ebameeldivus teise otsa! No oleksid nad vähemalt Moulinex´i masina toonud, mõlemad ju teavad, et olen ikka seda küpsetusmasinat aegajalt vaadanud. Aga ei, sellel olevat kaan logisenud...? Ma siis loksutasin ka selle masina kaant, aga rohkem mul ei olnud tuju nende meeleolu rikkuda, küsisin, et miks siis mitte röster, millele vastati, et valik väga suur ja mis iganes nad poleks valinud, ei olnuks ma rahul olnud. Nüüd siis vist olen rahul?... Raske südamega pakkisin oma vana kohvimasina kasti, mine tea, mil teda jälle vaja kui suur kohvimasin mu kohveta jätab ja...
Süvenesin end instrueerima. Vanaks hakkan jääma, pesumasinal kasutan spikrit, mis vannitoa seinale kleepisin, kohvimasina manuaali vahel küüneviil selle koha peal, kus juttu katlakivi eemaldamisest ja kui mobiiliga helistada vaja, küsin mehelt, minu omal millegipärast kas akud "purkkis" või lukus.

Aga olgu, miks ei või laupäeva alustada heade lõhnadega.

Tegelikult ajas see küpsetusmasin meid keset ööd üles. Berna, keda polnud hoiatatud, et köögis võb miski öösel häälitsema hakata, pani oma bassihäälse hoiatussignaali tööle ja käivitas ka meie voodis "paanikaosakonna" kiledahäälse klähvimise. Tuli mõnusast pesast välja ronida ja pipstükiga koerad maha rahustada ja õue pissile lasta. Kobisin tagasi magama. Viga! "Paanikaosakond" leidis vist õues naabri kassi või siili, tuli jälle voodist välja ronida ja krantsike tuppa kutsuda. Eks see öine melu käivitas ka Kass Kurepoju maomahla voolu poolteist tundi varasemaks ja vaevalt sain unemaale kui akna all kostus haledat näugumist.

Saiaviil õnnestus rösterist kinni püüda ja kui kohvi ka tassis otsas, hakkas köögis levima mõnusat vaniljelõhna, mmm... meestel tuli vist rosinasaia retsept meelde, tegin siis köögiukse lahti - las mõnulevad!
Rösterit ma siiski ära ei pane, ma hakkan kindlasti muidu igatsema neid hommikusi lendavaid saiaviile, sepikut ju võb ka koertele anda, radika vahel jahtuvad nad kiiresti.

17 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

:D

Köögikata ütles ...

Sa oled nagu ehtne kriminullikirjanik - kunagi ei tea, kuhu jutt järgmisel hetkel pöörab. Aga õnneks on Sinu kriminullid väga komöödiahõngulised :o)). Mina sain igatahes jälle kõht kõveras naerda.

Eve Piibeleht ütles ...

Koduse loomaaiaga jah juhtub kogu aeg midagi :). Aga ilma selleta poleks elu nii rõõmus ja värviline.

elfriide tramm ütles ...

:D a ausõna, mina küll ses loos süüdi ei ole :)

mul on küpsetusmasin köögi kõrval majapidamisruumis, kööki ei mahu hästi :)

aga vaniljelõhn? mis sa saia sisse panid?

Hiline ütles ...

Hästi palju pärmi :)))
Ära minu käest küsi, ma loen ikka veel kasutamisõpetust ja kaks hommikut röstsaia söönud, no ei saa seda pärmimaitst suust. Rosinaid oli ka palju, aga vaniljet jätkus ainult lõhnaks :)Safraniga ka eriti ei oldud koonerdatud - pidupäeva sai või sedasi...

elfriide tramm ütles ...

pärmi läheb tegelt päris vähe. ma sinna kk köögiteemasse panin oma peamiseltkasutatava saia retsepti koos kogustega ka. aga esimesel korral keerasin ka pärmiga vindi üle :)))

Köögikata ütles ...

Oiiii, aga teate, millega te nüüd hakkama saite!?!!! Täna hommikul tegin Hobby Hallist tellimuse...teadagi, mille. ;o) Nüüd vaja paar nädalat kannatada ja siis...

elfriide tramm ütles ...

köögikata :D

aga... tegelt on see hea asi, ausõna. me pole kordagi peale masina ostmist poest saia/sepikut/kukleid ostnud. ja pea iga päev tuleb uus teha, kuidagi maru ruttu saab otsa :)

eks siis saab kogemusi jagada ja puha, igasugu häid retsepte on olemas.

Hiline ütles ...

Ei kommentaari :)

Ma oleksin küll vähemalt oma lemmikfirma oma siit http://www.vipshop.ee/product.php?productid=3004&cat=22&page=1
hind pea sama, aga mina igatahes moulinexi masinatega väga rahul, töökindlad ja kerge puhastada.
Kuigi severini kohvemasin pidas 11 a. vastu ja selle tehase eelkäia toodetud miksril varsti 25 a. juubel.
A kui rosinasaiale vahtrasiirupit ja muna ka juurde panna, siis täitsa nämma.

Köögikata ütles ...

Nojah, Hobby Halli kasuks paneb mind otsustama nende järelmaksuvõimalus, sest ilma selleta ei saaks ma seda küpsetajat üldse, nagu poleks ma enamusi kodumasinaid saanud. Nüüdseks on küll olemas krediitkaardid (pikka aega oli mu palk nii väike, et kõik pangad vaatasid minust suure kaarega mööda), aga neil see igakuine tagasimakse väga suur.

elfriide tramm ütles ...

kenwood on väga hea ja kvaliteetne firma, seega tasub ainult rõõmustada

Köögikata ütles ...

:o)
Mul pole siiani ühegi Hobby Hallist ostetud kodutehnika kohta nurisemist olnud tegelikult. Ok, läpakas välja arvata, sel on jahutus tobedalt põhja all ja jube kergelt kuumeneb üle.

elfriide tramm ütles ...

siis tead, et pead talle 2 reikajuppi alla panema, siis käib kogu aeg õhk läbi :)

aga kenwood on tõsiselt hea. ma tahan nende ühte köögikombaini osta, aga hetkel on see mu jaoks liiga kallis, veidi aja pärast ehk.

Köögikata ütles ...

Rõõm kuulda :o)

Hiline ütles ...

Mina küll mingeid reikasid alla ei pannud, jalanupud piisavalt kõrged, pistsin ainult keraamilise plaadi igaks juhuks alla.
Aga mul probleem, mehed ostsid selle väiksema Severini, vahtisid rohkem, millised nupod (ja et kaan väga ei logiseks :) ), aga sel võimsust ainult 400W, teab, kas sellest või tont teab millest, aga juba teist korda kiirküpsetus (mõlemad, nii 5 kui 6) jätab mu šokolaadikoogil umbes mündi suuruse laigu keskel koore all täitsa vedelaks!??? Küpsetusaega ju muuta ei saa? tegelikult ülejäänu on parajalt küpsenud. See kook üks minu eelmise massina lemmikuid.
Ja veel vana masinaga võrreldes - sellega on sai soojalt kuidagi väga kõva koorega (keskkoht ikka ei kerki ilusaks kuhjaks, kuigi sisu ühtlaselt hästi kerkinud) ja sisu vintske, kui maha jahtub, on väga hea, kas jätta masinasse kauemaks peale valmimist?
No ei meeldi mulle see masin, aga olen vait - mehed teevad ja ise ka söövad :)
Miks ma Moulinexi pooldan - ma olen seda külas kasutanud ja tõesti küpsetas paremini kui see.

Köögikata ütles ...

Ei-ei, reikad olid mu fujitsu-läpakale mõeldud. Aga ega ma jah, süles hoian teda nii, et ventikapoolne osa sülest üle on ja lauale käest ära pannes sätin alati juhtmejuraka või muu kõrgema jubina veel selle ventikakülje alla, et ikka õhk liiguks, muidu on kohe pilt taskus teisel. :o( Üsna tüütu värk.

elfriide tramm ütles ...

mul on suurem severin. kiirprogrammiga polegi teinud, ei pidand nii hea saama. aga seda ma küll uurisin ja puurisin, millisel programmil on küpsetusaeg kõige pikem ja kergitusaeg ka - ja enamasti teen kas selle "white/french bread" või "standard" programmiga - ka täisterasaia. minu arust saab parem. ja ma panen ka väikesele pätsile suure pätsi programmi (pikemad ajad).

keskelt mul pole toores jäänud, ei oskagi miskit kosta...

ja kui pealt sai liiga kõva, siis vali kõige heledam pruunistusaste.

aga see šokolaadikook - kas selle retsepti tohiks paluda? :)