neljapäev, 14. mai 2009

Kuidas mõõta?

Kui olin oma tavalised elupuud tuulekoridori kaitseks paika istutanud, tuli naabrinaine oma ideega, et kas ei istutaks ka meie krundipiirdele mõned madalamad elupuud, et saab siis vast nendest puuriitadest lahti, mis mees tal otse meie aiaääres olevale lillepeenrale varakevadel ladus. Tal isegi Aiasõbrast pisikesed Smaragdidki välja valitud, et ega rahakott kallemaid välja ei kannata ja kuna ta ise pole miskit kunagi tellinud, palus siis mind.
Egas midagi, kirjade järgi natu kribalad (25-30 cm), aga firma minu silmis väga hea mainega, äkki annab pikaajalise kliendina mõned sendimeetrit pikemad välja kaubelda, pealegi hakkas sealt ka paar lilletaime silma ning paar Smaragdi võiks ka minu haneaia nurgas ilutseda, ja miks mitte siis naabrile vastu tulla, ega neid puuriitu nüüd kenad vaadata ole jah.
Helistasin ja lahkelt lubati taimed koju toimetada ning ka ikka kindlasti natu pikemd taimekesed saata, klientide heaolu ikka eelkõige.

Täna siis pakk käes. Nabrinnale ma neid misasju ei viinud. Miks misasjad? Aga sellepärast, et neid kribalakesi, mis ma omale tellitud lillejuurikate vahelt leidsin, ei saa ka parema tahtmise juures puukesteks nimetada, mul sammalgi muru sees vist kõrgema kasvuga.

Mõõtsin siis ära, egas naabrile ju alamõõdulisi või viia, mine tea, arvab vahest, et panin osa pihta.Kas ikka tuleb taime pikkust arvestada juurekaelast?

Mõõtsin siis koos potiga, isegi pikim taimeke oli ainult 21 sm.
Mees arvas, et mõõtma peab koos lahtiharutatud juurtega, aga kahtlen kas ka siis 25 sm välja venitab.

Mnjah, ma ei tea, mida nabrinna neist arvab, aga mina leian, et need kribalad pole seda hinda väärt, pealegi kardan, et naabrimees tõmbaks nad kohe umbrohu pähe maast välja ja enne kui neist silmaga nähtavad põõsakesed kasvavad, on meil vist nabrinnaga mõlematel sussid sirged ja mulla all. Arvata, et alles 4-5 aasta pärast võiks neid aia äärde istutada.
Olen täitsa nõus ise kulutusi tegema ja meie aiapiirdele ikka silmaga nähtavaid Smaragde muretsema, aga taeva päralt - ma pean nendega kulutama pool päeva, et sõita linna, et neid tagasi saata ja vot see on praegusel kiirel ajal ikka täitsa kurjast :(((
Mis sest, et astilbed ja pojengid on superilusad taimed, olen ma ikka täitsa vihane!!!

9 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Kurb lugu. Ma ei tea, millisest linnast jutt käib, aga kui Sa pead nad Tartus posti panema, siis on targem juba kohapeal ära käia. Ma mõtlen, et Sa helista kõigepealt ja ütle, et niisuguste asjandustega Sa nõus pole- ma ei saa neid ju puudeks nimetada. Võibolla tuleb L.Kaarna ise kohale ja vahetab nad ära. Tunnen neid ammu, mu meelest see küll niisugune petjate pere ei ole, ju on mingi firma neid alt vedanud.

Kas Sa kunagi Järvseljal ei ole käinud? Veidi pikk maa, aga kui on suurem kogus puid vaja saada, siis tasub seal küll ära käia, sest kvaliteet ja hind tasuvad selle sõidu kuhjaga ära.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Oeh, mina ka ei salli kui lubatakse üht ja tuuakse muud! Nõmedus!

deia ütles ...

minul oli paar aastat sama lugu skyrocketiga ja ühe kaljukadakaga. puukesed olid nii pisikesed, et isegi oksa mõõtu ei andnud välja. Nüüd on hakanud juba kasvama - aga ikke jube pisikesed alles.
Mine Järvseljale jah - sealt saad ikka korralikud istikud ja rahakotti jääb lastelastele jätsiraha kah veel. :D

wimplatt - vimkadega taimed

Kiku ütles ...

Eh! Mina ka enam taimi posti teel ei telli, sest sain ka kollase männi nii pisikese, et pidin ta potti istutama, muidu kaoks see mul üldse ära! See kord pole küll jutt Aiasõbrast ostetuga. Tahan iikka enne taime näha kui ostan! Räpina kooli puukoolist sain paar aastat tagasi ilusad Smaragdid mina!
Kahju muidugi, et nii läks! :(

elfriide tramm ütles ...

päh! nii lihtsalt ei tehta :/. ma ilmselt ka helistaks ja paluks välja vahetada.

Köögikata ütles ...

Jube jama :o(
Aga kas kellelgi on kogemusi, kui kaharaks võib Smaragd üldse minna? Brabant on kindlalt laiem, seda ma tean.

MUHEDIK ütles ...

Brabant on üsna lohmaka olemisega puu. Täiskasvanult umbes 1,5 m lai, aga pügada annab hästi, siis saab ta ka kitsama hoida.

Hiline ütles ...

Täiskasvanud Smaragd on (kõige suurem, mis ma näinud)kusagil 1m läbimõõduga, pikkust vist üle 4 m, aga paar maja edasi juba üle 20 a. puuke (ostetud Seedritalust)läbimõõduga küll alla meetri ja vaevalt 3m kõrge, aga igavene uhke puuke, ise ma hekiks nagu ei raatsigi teist istutada.

Ma ei ütleks, et lugu ise oleks kurb (mu meestele tegi see ikka palju nalja) - ma juba neisse kribalatesse armunud ja käed lausa kibelevad nad nendest 0,5-stest potikestest välja päästma ja beebipeenrasse istutama, kuigi pole põhimõtteliselt nõus maksma küll arvel olevat hinda (kuigi summa väiksem kui 1 pojeng, mille ma eelmisel nädalal ostsin.
Aga meele tegi hapuks see, et Aiasõber oli (loodan et ka edaspidi on) ainus firma, kelle lillejuured (mul neilt enamus pojenge, hostasid ja päevaliiliaid, noh, palju muud ka) on olnud väga hea kvaliteediga ja peale päevaliiliate (neid tuli ikka hulgim valesid sorte, aga see pole nende süü) ka kõik õiged sordid. Olen nendega palju suhelnud ja ääretult tore rahvas seal. Ja nüüd siis selline apsakas ja just siis kui ei telli endale.
Aga sedasi, et kui ma poleks helistanud ja pikemaid taimi kaubelnud - kas siis oleksid nad mulle seemned saatnud? :DDDDD

Aga minust ei ole praegu autojuhti (eriti pikemal sõidul) ja mehel peale tööd ehitusega niigi tegemist ülepeakaela, aga poisi jalg -üle 2 kuu juba arstide vahet ja ravi,aga ei saa ikka paremaks, ja et just parem jalg, lähevat veel mitu kuud, kuni asi paremaks minevat.

MUHEDIK ütles ...

Ma tean, et nad ise puid ei paljunda. Ju nad ostsid nad sedasi sisse, et mõõt 25-30 cm ja kui üle ei mõõda ja sedasi edasi müüd, siis oledki nii ise kui pärast ostja selle tünga saanud.