pühapäev, 13. juuni 2010

On ju nii, et kui võtad topsikuga kotist jahu, jääb sinna lohk. Paned jahu kaussi, tekib kuhi.
Jäävuse seadus või sedasi, füüsikas õpetati.
Aga minu aias see jäävuse seadus haihtub koos mullaga. Teoreetiliselt peaks ju olema, et kui ühest kohast kaevad lillepuhma suure mullakamakaga välja, jääb peenrasse suur-suur auk ja lillepeenras, kuhu selle mullaga puhma viid, peaks tekkima suur-suur mullakuhi.
Tühja see mullakuhi tekib! Vaat, et puudugi jääb.
Aga aukudesse vaja mulda vedada, auk ei haihtu kuhugile.

Tibutamine sai läbi.
Nüüd kallab! Vett. Kui muld aias eirab füüsikaseadusi, võiks siis taevast tulev vesi ka seda teha, et kui tahab sadada, siis sadagu, aga minu kohal võiks koos sääskedega haihtuda, seda veeauku võin jõeveega täita küll, seda jões hulgim, üle kallaste isegi, aga vot mulda napib.

10 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Siis ei aita muu kui lähed üle kiviktaimlale! Need taimed mulda ei vaja. Pojengid saada kõik postiga mulle, ma saadan Sulle kivirikke ja lavendleid!

Köögikata ütles ...

No mina ei tea, mul küll kiratsevad ka kiviktaimlas lilled, sest neile ei jagu seal piisavalt mulda...

MUHEDIK ütles ...

Mul ka ei jätku mulda, vaja veel kuskile mõni hunnik tekitada:)

Aga kui kiviktaimlas lilled kiratsevad, on viga mulla koostises, mitte koguses. Alpitaimed kiratsevad nii rammusas kui niiskes mullas.

Aga lavendlid on ilusad ja kui veel liivateesid ka palju saad, teedki endale Prints Charles´i aia. Sul ju ümberringi kah need kivid toetaksid seda kiviktaimla ideed:DDDD

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jajahh ja mõne pojengi võid omale jätta ka, need lepivad kiviktaimlaga kah

isehakanud lillekasvataja ütles ...

;)

Hiline ütles ...

Jajah, kiviktaimla jaoks mul ka mulda ei ole, nad kuramused tahavad enamuses sellist liivasemat ja lubjarikkamat, aga seda siinkandis ei õnnestu saada. Mul lavendel ei kasva, kuigi usinasti püüdsin talle sobivat keskkonda luua, aga maa happeline ja need suvelõpu- ja sügisesed sajud, teps mitte ei meeldinud.
Ega mul niisama lambist pole tehtud see lillede valik, kes mu aias kasvavad.
A pojengid ei nurise isegi muti"metroode" ega üleujutuste üle, kasvavad mis mühin, aiast ei anna ühtegi ära, kavatsen veel kümmekond juurde muretseda.

deia ütles ...

Vot mul ka keegi sööb seda mulda kohe - pidev mullapuudus. Samas tervet koormat (12 tonni) vaja poleks, aga väiksemat ei too keegi kohale, ja kottides mulda osta on mõtetult kallis. Ma juba siin mehele ütlesin, et pangu mu autole kärukonks taha - siis saaks järelkäruga kuskilt ise tuua - ainult siis on järgmine häda - järelkäruga oskan ma sõita ainult otse, manööverdamisel lähevad need autod ja kärud lootusetult sassi :D. Paha siga , mitu viga, ütleb vist vanasõna :D Siis hakka endale veel autojuhti kauplema:DD

Hiline ütles ...

Jajaaa, see käruga sõit... teed ka uued väravad nagu mina tegin :DDDDD

Kadakas ütles ...

Kuhu see muld teil siis kaob? Kompostihunnikust tuleb ju aina juurde... Tõsi küll, sel kevadel said mul kompostihunnikud otsa, aga süüdi oli see 60 m2 kasvuhoone, kuhu ma nõudsin 50 cm korralikku kompostmulda - päris nii palju ei saanudki, järgmisel kevadel vaja juurde kärutada.

Hiline ütles ...

Kui vaid teaks, ka mees oli hämmingus - seal kuhu sai tiigiauk kaevatud, oli pea 20 aastat aedviljamaa ja pealeveetud mullale lisaks ka igal aastal saanud lisaks ka kõdusõnnikut ja kõigi eelduste järgi oleks pidanud seda mullakihti olema vähemalt poole meetri jagu. Mees juba muretses, et kuhu ma selle mulla kõik panen, aga pettumus suur - natuke rohkem kui labidajagu ja isegi altpoolt seda vastikut savisegu kiviklibu, mida oli poolest meetrist meetrini, olevat punast saviliiva juurde lisamist sai vaevalt tiigikese põhjakallak täidetud. Peenardele ei saanud sellest august pea miskit.