pühapäev, 19. detsember 2010

Nagu ikka...

...minuga juhtub kui vaja otsida kahte, aga leian rohkem :S

Palusin nooremat, et ta otsiks mulle (eks tallegi kuluks lastele nohurohuks) sulgja kalanhoe või kui seda ei leia, käib daigremonti ka. Küsimuse peale, et kas seda, mis köögiaknal kasvas ja nad vennaga vahetevahel suhkruga sõid (issand, ma ei teadnudki - kõht oli tühi või?) Õnneks suure toa lilli (peale "rüütlite sõda vaenlaste vastu" hävines kogu mu kaktuste kollektsioon) oli rangelt keelatud puutuda, seal ei kasvanud kohe kindlasti söödavaid taimi.
Sellest vist ikka vähe kui meeles vaid, et suhkruga süüa kõlbab, otsustasin otsida internetist pildid ja meilida nii ladina kui ka eestikeelsete nimedega, siis ikka kindel, et õigeid otsitakse.
Ja... nii läkski - materjali laekus väiksest segadusest ja suurest uudishimust paraja paksu raamatu jagu.
Süüdi muidugi see
Loe ja imesta - pildile klikates K. pinnata, aga...
Mis on "aga" taga ja natuke rohkemgi, tuleb teises postituses.

Praegu juttu ainult sulgjast kalanhoest (Kalanhoe pinnata)
















ja Daigremonti kalanhoest (Kalanhoe daigremontiana)












Neid kahte kasutadakse ravimtaimedena - need ainsad, kes ei tekita isegi suuremates kogustes tarvitades mürgitust ega allergiat (teised, ka need, mida ravimtaimedena rahvameditsiinis kasutadakse, on tiba toksilisemad)

Millegipärast aetakse neid alailma segi, isegi paljudes artiklites kalanhoe kasulikkusest, tehakse juttu ühest ja pilt kõrval teisest. Vahet on tegelikult väga lihtne teha - sulgjal kalanhoel on lehed ümarama otsaga ja lehe alumine ning pealmine pool enamvähem ühesugune roheline, punakad toonid ainult lehesakkide serval.
Daigremonti kalanhoel on lehed piklikud ja terava otsaga ning lehe alumine pool erineb tuntavalt lehe pealmisest pinnast - hallikam roheline lillakate laigukestega.

Aga see selleks, ravitoime on mõlemil, sulgjal küll mõnevõrra suurem. Parim netist leitud eestikeelne artikkel kalanhoest kuigi väikeste möödapanekutega - samad raviomadused on mõlemal ja mõlemal kasvavad leheserva tütartaimed.

2 kommentaari:

Tsiil ütles ...

Need vohavad ju ülikiiresti mõõtmatuteks ja muudkui külvavad. Mu kadunud ämmakesel elas neid köögiakna peal terve dzungel. Tütartaimede pudenemine oli armas invasioon :)

Köögikata ütles ...

Oi, mulle lapsena ta (no üks neist kahest) kohutavalt meeldis. Nüüd mul polegi teda, ainult blossfeldi oma, mis vaid leheilu pakub. Nuuks.