kolmapäev, 13. juuli 2011

Teoreetiline osa potindusest

Kaussi lasin teil tooriku teha, et saaksite oma kätetöö ka koju viia, ainuke teoreetiline (jäi oht, et autos rappudes võib segu ka kausi servast küljest rappuda) võimalus transportida kui pole valatud (tsemendi-liiva seguga) või pressitud ("stuffi" segu) spetsvormi (mida meil muidugi ei ole) Muidu teen neid "stuffi"potte vastupidi - põhi üles keeratud ämbri või kausi välisküljele segu mätsides või üldse ilma vormi kasutamata, tehes esmalt põhja (mis kujuga potti tahan) ja sellele siis "kasvatan" potiseinad.


Nagu ma hoiatasin, kuivab see segu kaua, eriti see vastu kaussi olev külg.
Ise teen niiviisi kausis ainult mosaiigipoti toorikuid (tsemendi-liiva segust, mis kivistub tunduvalt kiiremini) jättes need kaussi kivistuma ka u. nädalaks.

Nipp, kuidas tooriku saab kausist kergemini kätte - olen järgmisel päeval, siis segu veel pehme, naelaga puhastanud (torkinud) põhjaaugu lahti ja kui aeg potitoorik kausist välja võtta, kallan kausi vett täis, eks see valgub nii põhja alla kui ka külgedele tooriku ja kausi vahele ja kergendab nii tooriku kausist kätte saamist. Hea on ka õli asemel kasutada õhemat kilet.

Olete poti kausist kätte saanud, ärge ehmatage, et nad sellised välja näevad.
Et nad aastaringselt õues vastu peaksid, peab kindlasti segusse panema ka armatuuri ja pole midagi parata kui nad esialgu meile vastu irvitavad.

Enne edasi tegemist peske kindlasti õli fairi lahuga maha, muidu sellele pinnale uus segukiht ei nakku.

Kellel soovi teha pealmine pind samasugune nagu sellel (Leedi Madonna) potil need valmis viimistletud "kõrvakesed", siis tööde järjekord - teha sama segu nagu poti puhul, poti pind teha märjaks ja väiksemate kogustena kanda segu poti pinnale, sõrmeotstega tugevalt vajutades, et kleepuks tugevalt pinna külge ja jääks selline krobeline pind.

Kui kellelgi kausist välja võtmisega mõni tükk servast pudenes, saate selle sama seguga kas tükk külge panna või puuduv osa asemele teha. Lõplikult kivistub sellest segust tehtu pea kuu aega, aga ettevaatlikult annab juba nädalase kuivamise järel sinna midagi istutada, eelnevalt äädikalahuga (1 spl 0,5 l vee kohta) seest loputada, et vähendada sisepinna leelisust(tsemendist) ja loputada üle.

Mina ei teinud pinda sama seguga, vaja oli kasutada ära vana plaatimissegu ja vedelema jäänud raasuke peent graniidikildu. Kildu võib peale panna ka tsemendiseguga (3 osa liiva 1 osa tsementi)
Poti pind valmistada ette - õli maha pesta, teha väiksem kogus segu ja täita armatuuri vahel suuremad augud ja ülemine äär tasandada. Selle kuivades (järgmisel päeval) kanda segu ühtlaselt kogu välispinnale (u 0,5 sm, paksult ei tasu panna, sest kild vajub segusse) ja eelnevalt pestud ning väheke niiske kild käega külge vajutada.
Hea kui poti alla panete midagi, et ka saate killuga teha allääreni ja millega saate potti keerata, (mul selleks poolik telliskivi)

Kuna mul oli natuke kiire ja ka sääseparv segas ja neid minema vehkides vehkisin ka prillid eest, nii et tegemine oli praktiliselt pimesi, pole ei siseäär ega ka välispind just kõige kenamalt tehtud ning ka kildu jäi napiks, aga te võite kohe kindlasti teha korralikumalt :)

Ka see tahab kivistuda vähemalt 4-5 päeva enne kui eemaldate lahtise killu. Mina olen killupotid ja ka mosaiikpotid hiljem veel klinkerõliga mitu korda üle teinud, see suurendab ilmastikukindlust.

Kui aga tahate teha "vabakäeliselt" suuremaid või kui pole midagi "vormiks" kasutada, siis võite teha nii, segust teha nn alus ja hakata, olenevalt õhu temperatuurist kas üle päeva või kahe, kasvatama kihi kaupa kuni soovitu valmis.

Kuna suuremad potid on ka rasked, siis võib pooliku töö asetada püsipaika ja seal lõplik valmistegemine ning viimistlus teha.
Siiani on nad paarile karmile talvele kõik hästi vastu pidanud, kuigi paar (ka mosaiigiga tehtu) on mul aluselt maha kukkunud, pole mõragi sisse tulnud. Peale ühe väiksema tsementpoti, mille ma pillasin aluselt kui polnud veel lõplikult kivistunud ja paar mõra tekkis, aga ka see kaks talve hästi vastu pidanud.

6 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kas Sul selle prügikasti varjaja all mingi vundament ka on?

Köögikata ütles ...

Ma küsiks uuesti, et kui kiire selle väljalöödud poti puhastamise ja edasitegemisega on? Kuramus, eile kupatati nii ülepeakaela ja plaaniväliselt linna, et mul jäi jälle tsement ja turvas ostmata.

Hiline ütles ...

Ei ole kiiret, see ongi sellepärast hea teha, et võib teha väikeste kogustega ja omale sobival ajal, isegi talvisel ajal pjusskraadidega ruumis.

Vundamenti ei ole, võtsin pinnast natuke vähemaks, alla panin kilest peenravaiba jäägid (mis lolli peaga panin kohta, kuhu nad ei sobinud, ja sai siin utiliseeritud) ja killu-liiva padi, vundamendi osa täidabki see (u. 30 sm) armatuurvõrk.

MUHEDIK ütles ...

Aitäh! Aga kas ma võiksin kogu selle postituse endale arvutisse hamsterdada, et siis kui teda hädasti vaja on, ei peaks Sinu blogi edasi-tagasi ketrama?

Hiline ütles ...

Võid küll, eks õpetuseks ta ju mõeldud oligi.
Ma pole just eriti hea sõnadega õpetaja, ikka õppijal näpud töösse ja siis seletan, mis tehakse valesti :) Kui miski arusaamatu või tekib tegemisel probleeme, küsige julgesti.
Aga see Deialt saadud seguretsepti järgi tehtu peab meie karmis kliimas vägagi hästi vastu. Varemalt olin mõned teinud "suure kodumaa" lõunapiirkondade õpetuse järgi (kus turba asemel kasutati kas sammalt, hekseldatud põhku, kuivanud kitse- või küülikupabulaid või nende segu ja tsemendi asemel savi ning põletati, need meeldisid mulle oma välimuselt rohkem ja ka taimed kasvasid imehästi (eriti tomatid), aga kõik pidi viima talveks varju alla (ühe talvega juba hakkasid kevadel pudenema) ja eluiga oli ka 4-6 a. Ka tsemendiga proovisin neid "pabulapotte" teha,nii küülikupabulate kui ka samblaga (jube ilusad) aga panin vist komponentide kogustega mööda, ei kestnud ka eriti kaua. Prooviks uuesti, aga kahjuks küülikuid ei kasvata, pole isegi sammalt saanud, kuigi kõik aina lubavad tuua.

elfriide tramm ütles ...

kas see prügikastivarjend on ka sellesama seguga tehtud? kui jah, siis kuidas see retsept täpselt oli?

mul on mõned paemüüri jupikesed, mida oleks vaja veidi parandada, kindlustada, korrigeerida, siluda, üle plätsida jne. iseensest näeb see variant palju parem välja kui lihtsalt tsemendi-liiva segu. ja kui ta ilmastikule vastupidav on, siis ma kasutaks seda hea meelega.