laupäev, 26. aprill 2014

Et kartul ei kasvaks

Eks kõik kes mugulad maha tipib, unistab kiirest kasvust ja suurest saagist, aga kel söögikartul keldris või (ostetud) kodus köögikapis, on nördinud, et kui kiiresti kasvavad mugulatele eod.
Kartuli kasvatusest paaril korral varemalt juttu teinud ja kordama ei hakka.
Aga nüüd hea nõuanne, et kartul ei kasvataks idusid, loetud ja blogisse varundatud millalgi-kusagilt internetist ja alles sel talvel leidsin selle hea nõuande üles - hoida kartulikotis (kilekotis) koos kartulitega ka mõned õunad, et ei hakkaks eod kasvama. Ja kuna mina ei oleks mina kui järgi ei prooviks, siis ma paningi neid odavamaid Poola punapõskseid prinke vintskeid õunavisse kartulikotti  (keldris tihedates suhkrukottides, 4 koti kohta 1 kg õunu) ja tõesti ei kasva eod, kuigi kelder mul üpriski soe (on küll keskküttetoru isoleeritud ja talvel ventileerin külma õhku juurde) ja mugulatel hakkavad juba veebruari lõpul eod kasvama ja aprilliks idudel juuredki küljes ning algab kas poekartuli või makaroni hooaeg.  Ka  köögikapis hakkavad eod juba paari päevaga kasvama. Nüüd toon köögivarud kilekotiga (mitte kastikesega) milles suurest kotist kaasa toodud paar "poolakat" ja ongi nii, et siiani pole ei keldris olevatel, ega (praegused 3 nädalat) köögikapis seisnud kartulitel eootsakestki kasvanud. Kõik õunad siiani ilusad ja sama pringid nagu ostes olid. Kartulid ka siiani sama ilusad ja pringid nagu siis kui õunad kotti panin.
Muideks - meie aia Talvenauding kas ei sobi sordi tõttu või pole kemiseeritud, aga läksid kartulite juures kiiremini riknema kui kivikuuris säilituskastides olevad. Nii et ei oskagi öelda kas oleks meiemaistest õuntest ka kasu või mitte.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Lugesin hiljuti huvitavat statistikat, et Venemaa köögiviljandusest annavad väikemaaomanikud üle 50%.(mõne kultuuri osas lausa üle 80%) Nende daatšapõllundusele on spetsialiseerunud mitmed tuntud agronoomid, sest suurtootmise võtted väikesele maalapile ei sobi. Neil on kõiksugu nippe ja tarku nõuandeid, kuidas kergema vaevaga suuremat saaki saada, kahjuks meil ei leia neid artikleid ega raamatuid kuskilt.

Tii ütles ...

Ma olen kunagi üht sellist nipiraamatut sirvinud. Meeles on pilt, kuidas oma (suvila)aiamaalapile vanast emailvannist juurvilja säilituskeldrit ehitada- maa sisse kaevata ja mingi kaas peale.

Aga kartulite pidurdusnipp tundub isegi nagu ebareaalne - huvitav tõesti.

Köögikata ütles ...

Väga põnev!