reede, 15. august 2008

Harilik saar

Harilik saar
Fraxinus excelsior L.




Pildid ei ole just kõige paremad, aga lühike vihmavaba periood ja märg kõrge rohi ei lubanud mul paremaid klõpsata.

Liigikirjeldus
No aru ma ei saa, miks sellele puule omistadakse halba mõju inimesele - druiidid arvavad, et

Minule on ta puude ja kõikide taimede valitseja, puu, kellele ma omistan headust, tarkust ja võlujõudu, puu, kelle mõju on mind saatnud kogu mu elu – kõik, mis on minus head, on osa ka saarelt saadud.

Olen rohkem tunnete kui mõistuse inimene ja usun pigem seda, mida minu eellased geenidesse talletanud. Metsa jumaldamist pole ma geenidega kaasa saanud.
Kuigi roheline ka lemmikvärv, eelistan sinist. Usun kivi, värvide ja helide jõudu, valguse jõudu. Ju mu esimene esivanem sai alguse mingist rakukesest kõrgel kaljul, tuulte tallermaal maa ja taeva vahel, kus kusagil all möllasid metsikud lained. Rohelist metsa seal polnud ja siiani pole ma õppinud metsa armastama.
Aga saar õpetas mulle kui imeline võib olla roheline ja et ka puud võivad olla minu sõbrad.
Lapsepõlv mööduski mul suuremalt jaolt hiigelsuure saare kaitse ja õpetuse all.
Kasvades vaevalt meetri kaugusel meie majaseinast, oli see sajandivanune hiigelpuu nagu kaitseingel laotanud oma võra üle majakatuse ja minu mängumaa, mis tundus olevat võlumaa tänu läbi saare lehestiku langeva valgusemängu. Ta oli koduks nii meie mängumajale, oravaperele ja harakatele. See puu oli kõigi meie rõõmude ja murede osanik, hea, omane ja sooja südamega, osa meie majast, meie söögilauast ja tervendajast, minu looduslik "ristiema". Hea mängukaaslane, kaitsja, lohutaja ja õpetaja. Maitsvate viljadega ja verd puhastava toimega söögi- ja ravimtaim. Ja ma ei liialda sugugi kui lisan, et ka hinge puhastaja.

Kui teisi puid võin tunde järgi jaotada täpselt kas “emapuudeks” (naissooliseks)nt. pihlakas, pärn, õunapuu jt, ja teisi “isapuudeks” (meessooliseks) nt kuusk, mänd, tamm, jalakas, siis saarel on olemas nii ema- kui ka isapuid. Ma ei tea,kas keegi on veel seda täheldanud, hakkasin täna internetis otsima kirjutisi saare kohta ja leidsin selle artikli saare seksuaalsusest
Kas tõesti võib selle jutu järgi teha järeldus, et minu tundel võib õigus olla? Peaks kevadel minema õisi uurima, iseasi, kas minust nüüd ka puu otsa ronijat on? Aga…

Sellest puust võin jäädagi jututama, aga kel huvi, otsigu ise - mul jälle mutid asusid rünnakule ja ka võõr-tööjõuga probleemid - "paanikaosakonna" alarmnupp enam ei funktsioneeri ja "kiirreageerimise üksus" on ka streikima hakanud ja neetud pardid leidsin oma köögist kassi krõbinaid söömas - 2 kuu jagu pisteti silmapilk nokka!!!
Mis kuramuse elu see on kui isegi koerad streigivad ja "muulased" majas marodööritsevad!

12 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Hea jutt jälle. Äkki tohin selle jutu ka kopida teadagi kuhu?
Ja teine küsimus: et kui Sinu pärlipakis on mingid väga ilusad aga suuuuured( eriti võrreldes teiste pärlitega)pärlid, et mida Sa nendega teeksid? Mingit asja? Mis asja?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ja veel: see esimene link ei tööta Sul.
Ja ma kaldun arvama, et saart kirutakse tema kiire sigivuse pärast just. Suurte saarte all on alati massiliselt väikeseid.

Hiline ütles ...

Aitäh, et lingi kohta ütlesid, ma küll kontrollisis, aga siis hakkasin kirjavigu parandama (ühe käega ei leia näpud mitte neid õigeid tähti)
Aga saar ei ole ju suure sigivusega, ka siin metsikult kasvavas kohas järele jäänud alleepuude vahele pole ühtegi kasvanud.See ikka oleneb vist puust.
Kuigi jah, eks mõnele "nõrganärvilisele" võib ta tegelikult, ma mõtlen ikka selliseid paarisaja aasta vanuseid, hirmu sisendada küll.
Ja nii skeptik kui ma ka imede olemasollu suhtun, usun, et saarel võivad olla mingid... noh, ma ei tea, aga väga palju olen kogenud, mida mõistusega ei anna kuidagi seletada, ka vanaema kasutas sare lehti ja vilju väga paljudes ravimites, kuigi ta üpris leebe ja väga piiratud toimega. Ka tänapäeval ravimtaimede nimekirjas ja kasutusel enamuses verd puhastavates ravimites.

Aga suured helmed... kui suured ja millest?
Esimene asi, mis pähe tuli, on tuulekell (klaashelmed vasktoruga - võrratu heli!), aga ka võtmehoidjad ja kas või kampsuni nööbid.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Nii et tohib kopida ve?

Hiline ütles ...

Võta aga, võid edaspidi küsimatagi.

deia ütles ...

vat mina ka aru ei saa, miks saarepuud kirutakse. Minu jaoks on ta samuti üks ilusamaid ja tugevamaid puid. aga seda olen ma ka enne igal pool rääkinud. Mulle tundub, et mingi sensitiiv on kuskilt pähe võtnud, et saar on negatiivne ja siis seda levitama asunud. samas on saarepuu olnud alati eetlaste taluaedades, minu teada kauem isegi kui tamm.
juhiksin tähelepanu ühele ebatäpsusele, sinu postituses - minu teada pole druiidid kunagi saart negatiivseks kutsunud- vastupidi saar koos tammega on üks nende pühadest puudest. Ka sinu antud esimene link - seal ju täpselt kirjas, et tamm + saar + viirpuu - druiidide kolm kõige võimsamat ja pühamat puud ja kus need puud kolmekesi koos kasvavad seal on surelikul võimalus näha haldjate toimetamisi.
tsiteerin:
The Ash tree (Fraxinus excelsior) is one of the sacred trees of Wicca/Witchcraft revered by contemporaries and ancients alike. It is often referred to in verse by the phase “by oak, ash, and thorn,” which is used as a blessing during ritual or to affirm a charge of power in spellcraft. The Druids believed that oak possessed masculine energy and the thorn feminine energy, the polarities of which were balanced and focused by ash allowing the energies to be readily tapped and directed. In folklore it was believed that the fairies could be seen and conversed with by mortals wherever the three trees grew together.

Samas mul aia taga kasvavad nii viirpuu, tamm kui saared kõrvuti - peaks hakkama peale passima - äkki näebki haldjate tegemisi :D

Hiline ütles ...

Aitäh, deia, ma lähen materdan nüüd natuke oma "lobatoriste", kuna ma ise inglist ei oska, palusin ma oma sõbrukeste arvamust saare kohta ja välja otsida miskit huvitavat ja kae kurjavaime, mulle siis vimka visanud :), aga nad on ennegi minu saarearmastust nööganud, mõned aastad tagasi oli ju KK-s ka saar jutuks ja siis ma "viskasin" selle teema neile "hambusse", kuramuse kahju, et meie tookordne "kodu" häkkerite kätte läks - saar olevat ju nõidade lemmikpuu.
Peangi vist selle saarejutu uuesti draivi panema ja enne kogu artikli valmis kirjutama, mul ju ka paar väha huvitavat legendi saare kohta veel kirjutada, ma ei teagi, miks ma selle toore materjali välja panin.

MUHEDIK ütles ...

Saar on tõesti üks väärikamaid ja suursugusemaid puid ka minu meelest. ja ka targim puu - ta ei lehti kunagi enne kui öökülmad möödas ning kui ta nad langetab, on kindlalt külm tulekul. Igastahes täpsem kui mis/kestahes ilmatargad.
Aga südamerahustuseks ja meeldivaks ajaviitmiseks panin oma tänasesse postitusse Sinu jaoks mõned ahvatlevad viited

MUHEDIK ütles ...

Ja unustasin eputada. Sain tänavu haruldase nokjalehise saare Fraxinus chinensis rhyncophylla omanikuks. Küll see on ilus puuke. Kasvada lubatakse talle kuni 6 tsoonini, nii, et eks näis...

Hiline ütles ...

Kui ma nüüd midagi segi ei aja (tal ju lähevad lehed sügisel punaseks?), siis Rootsis VästerÄs aias olen seda saarekest näinud, kääbusekene tänu talvekahjustustele, aga visa hingega.
Kui said seemiku siit eestist, siis suur lootus, et peab talvedele vastu.
Ma nii mõnedki Krimmist toodud murelikivid maha külvanud ja pidasid talvele meie murelitest paremini vastu, kahju, et vesirott paljudele liiga tegi ja mu kased "sõid" viimased 2 paar aastat tagasi välja. Üks vanake veel ehib mu koduväravat, sain isegi mõned liitrid varblastelt "varastada" :)

Ja Su blogis sattusin juba enne lõunat ahvatluse otsa. Eurocallist juba pikka aega imetlenud, aga hostad... ma juba jooksin aias ringi ja mõõtsin varjulisemat hekiäärt ja kui enam hekki ei lõiguks, kuhuni siis vari... eh... lähen parem lösutama, ma pole vist elus kunagi niipalju põrandaid pesnud kui täna :( Ausõna, tahaks kohe südamest vanduda.

elfriide tramm ütles ...

mul on tammed ja saar(ed), viirpuud veel ei ole, aga haldjad on küll :)

eestlastel on üldse imelik komme võimu ja vägevust karta - ka sellesama tamme kohta ju rumalat juttu levitatakse, et pidavat naised liiderlikuks ajama, saamata aru, et seksuaalsus on üks elujõu avaldumise viise ja elujõudu võib see puu küll anda. samas on see ju õnnistus.. aga eestlased kipuvad pahatihti kartma kõike, mis pole hillitsetud ja maadligi

saarega mul väga isiklikku kontakti pole. ma nimelt olin sedasama lolli juttu kuulnud ja ega ühtegi "oma saart" pole ka olnud. kunagi üks vanavanemate väravas oli, aga see oli ebamugavas kohas ja võeti maha ka.

saare ravitoimest tahaks küll rohkem teada- mida temalt korjatakse, kas lehti? ja kas sellest tehakse tõmmist või teed?

Eve Piibeleht ütles ...

Öeldakse kusagil, et iga inimene tunneb oma puu ära. Minu puu saar ei ole. Meil on mitmesajaaastased pärnad, saared olid pisikesed ja kasvasid umbrohuna, need sai krundi puhastamise käigus enamasti välja juuritud. Üks suur on alles, just ilmamärkide pärast.