neljapäev, 7. august 2008

Linnurohi

Polygonum arenastrum

Kuna range käsk horisontaalis püsida, võtsin läpaka kaasa ja nautisin õues kiiktooli pehmet mõnusust. Kavas oli teha saare kohta täpsustused, sest kuna kõik meie lobatoristid teavad, et ma inglisest peale ailavjuuu mitte mukitki aru ei saa, viskasid nad tõlkesse paar vimkat, ja kirjutada ka üks muinasjutt juurde. Aga kuda sa kirjutad kui katusel hoopis lõbusam vaatepilt - vanem ja veel vanem löövad katust peale ja mina pidin siis muidugi juhendama.
Olles juhendatavad närvi ajanud, otsustasin ohutuse mõttes hoopis pilvelambaid vaadata. Heh, kõik juba ühtlaselt halliks tõmbunud ja millegipärast tuli meelde linnurohi - et kui mees jahmerdab juba pikemat aega katusel, siis ei ole tal ju aega tegelda oma ainsa "panusega aiandusse" - linnurohu kiviplaatide vahelt väljakakkumisega, kõik teised umbrohud teda ei huvita, neid pole nii hõlpus kätte saada.
Kuni oma külje alt fotokat otsisin, nägingi mitu väikest puhmakest


Ilus imepisikeste õitega taim, lapsena saigi sellest nukkudele parukaid pähe pandud, endale ka , sest ainult sellised võisidki olla lillehaldja juuksed ja meil rippus üks puhmake alati uksepiidal...? See oli kuidagi nii loomulik, et ma ei tundnud kunagi huvi, miks?
Eks siis uurima, mida siis linnurohust pajatadakse:
Liigikirjeldus
Ja siin siis ilusti kirjas, et ravimtaim ja ... Kuid linnurohust valmistatakse rohtusid ka päris ravimitööstuses. Need ravimid aitavad näiteks mitmesuguste sisemiste verejooksude puhul.
Imelik, et just nüüd huvi selle taime vastu tekkis

Aga mind huvitab, et miks meil pandi ta uksepiidale, ja järgmine artikkel folklore.ee-st ...Triivistük või linnurohi oli vanast iga haiguse juures hää. Läks laps risti, pandi linnurohtu riiete sisse. Kuidas selle rohu päris nimi on, ei tea mina, aga korra olen ma seda näinud. See on taela sarnane, kangeste lehkav rohi.
Vana usu järele hoidis see rohi iga paha tõbe eest.

Maa-aluste vastu aitab see, kui võetakse kolmest kohast linnurohtu ja selle rohuga vautakse kolm korda haiged kohta, kusjuures öeldakse kolm korda: "Maaisand, Maaemand, antke selle inimese tervis kätte," nimetades selle inimese nime. Peale vajutust viiakse need rohud tagasi senna sama kohta, kust nood olid võetud.

Kas ongi juttu ikka samast taimest?, minu linnurohi pole küll kunagi olnud kangeste lehkav ja taelataoline ega lehka ka nüüd, aga mingi vägi ju tal pidi olema, maa-aluseid minu arust küll meil keegi ei põdenud, vast siis just seepärast pandigi uksele?
Veel linnurohu raviomadustest mahekaup.ee ja paljudest teistest taimedest ka.

Kas keegi teab linnurohust midagi rohkemat?

Ah jaa, seda linnurohtu pildistades leidsin ka ühe "imeõie"

Jaapani iiris, keda mutid vist sel aastal oma 5-6 korda maa seest välja songinud ja karta on, et eluvaimu tal just paljut enam järgi jäänud, on mingil kombel (juure kaudu? seemnest?) osanud jupikese keset päevaliiliat sokutada ja õitseb! :)

5 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Äkki ajad segamini vesiheinaga http://bio.edu.ee/taimed/oistaim/vesihein.htm , mina igatahes pidasin pikka aega justnimelt seda linnurohuks. Vesihein igatahes küll ei haise.

Köögikata ütles ...

Samas, Su pilte uuesti vaadates arvan ikka, et see Sul tõesti linnurohi on.

Hiline ütles ...

Neid kahte - vesiheina ja linnurohtu juba segi ei aja :) proovi sa linnurohu vart katki kaksata, ta ka hulga tumedam roheline, paksema ja ovaalsema lehega. Vesihein on liiga habras, et päev otsa lapsel "parukas" vastu peaks, pealegi on vesiheinal tugevam (ja mitte just meeldiv) lõhn kui linnurohul.

Köögikata ütles ...

Vot siis, ma pole järelikult vesiheina nuusutanud. :o)
Jälle targem, aitähh!
Aga segi olid nad mul lapsepõlvest, kui suvilas naabritädi soovitas jänestele-kanadele just vesiheina katkuda, nimetades seda linnurohuks. Nii kinnistuski valeinfo.

toompeale ütles ...

millegipärast peetakse jah vesiheina linnurohuks. meilgi kodus oli üsna hiljaaegu mehega juttu linnurohust ja lõpuks tuligi välja, et tema räägib hoopis tegelikult vesiheinast!