teisipäev, 2. september 2008

Minu mittetervislikud hommikusaiad

Kuna olen juba nii vana, et usk igavesest elust on läinud, siis küpsetised kõik enamuses a´la "elu peab nautima". Lohutuseks võib siis nentida, et maks vajab hommikul magusat :)

Kõigepealt lihtsustatud variant šokolaadikoogist, mille leiutasin küpsetusmasina jaoks kodus olevatest materjalidest:

1 pk šokolaadimuffini pulbrit
250 ml piima või kassikoort (10%)
1 muna
1/2 pk võid
1 kopsiku täis seda lahjat rootslaste vaniliini
natuke vahtrasiirupit
kooritud purustatud mandleid
Küpsetus kiirprogrammiga 6
Muna lisamisega enam seda toorest ei jäänud.

Teiseks üks universaalne retsept:

260 ml piima (selle puudumisel kasutan kassikoort, seda alati olemas)
410 g jahu - veskimati eriti head
1/4 pk võid
1 muna
vaniljet
tiba soola (vahel ka mitte, ei või palju panna, parandab küll maitset, aga teeb küpsetise vintskemaks)
vahtrasiirupit ja 1 kopsik suhkurt või vahtramaitselist peedisiirupit maitse järgi
pärmi peaaegu täis väiksem kopsik
Küpsetus ajastatud programmiga 2, keskmine pruunistus

Sellele viimasele võib juurde lisada mida iganes, ka riivitud porgandit (eelnevalt siis segatud siirupi-suhkru-piimaga). Ingveriga veel proovinud ei ole, aga rosinate, mandli ja kardemoniga minu teine lemmik.
Olen ka kohupiima lisanud, siis tiba vedelikku vähem.

Lisan veel juurde, et kiirprogrammid on ainsad, millega saab soodaga tainast küpsetada, soodaga ei taha mitu korda segamist ega ka niipalju kerkimist nagu pärmiga tainad.

22 kommentaari:

elfriide tramm ütles ...

mde, hiina meedikud ja homöopaadid väidavad, et organismi rütmilisusest tulenevalt vajab maks suhkrut õhtupoole! s.t. umbes peale kella 15. enne sobivad valgud ja rasvad (sest siis on sapipõie aeg)

aga - need programmide numbrid - kas need on need kiired küpsetusprogrammid (masinad ju erinevad ja numbrid ei pruugi kattuda :) ).
ja kas "jahu" tähendab nisujahu?

ma vist pean täna poodi koore järgi minema :D

Hiline ütles ...

Nisujahu jah.
Aga meil kodus alati hommikuti magusam aeg, magus tee ja moosisaiad ja ütlus, et maks vajab magusat ja ei võta seda ajult ära, pole esimeses tunnis unine. Singileiba nosisin kooliteel :)

Köögikata ütles ...

Misasi see kassikoor on?

Hiline ütles ...

:D kohvikoor, kuna meil on kõik kassid ainult seda joonud (piim võtab kassidel kõhu lahti) siis ei teagi mis ajast juba kassikoor, aga meile ka täitsa kõlbab :)))

Köögikata ütles ...

Minu oma joob küll piima ka, aga parema meelega siis, kui kohvikoort ka kasvõi tiba sees on. Vahest laseb kenasti hapnema ka enne joomist.

MUHEDIK ütles ...

Homne mehe poenimekiri siis lehekülje pikkune:) aga kui suurest võipakist on jutt? Meie ostame seda 500 grammist.
Ja nüüd sööme siis enda saiaks!
Aitäh retseptide eest.

Hiline ütles ...

Mina pole küll suuremat 200 g-st näinud. Mõni isegi 180, aga kama kumb, pooleks ja neljaks annab mõlemat teha :)
Aga jahutööstusel nüüd vist õitseng, mulle toodi poest juba 2 kg jahupakk :D

MUHEDIK ütles ...

See suur pakk on Valio (Soome) puhas taluvõi ilma igasugu lisanditeta, müüvad Selverid ja on pakendatud fooliumi, mitte karpi. Meie taluvõides on ikka taimerasv sees

Hiline ütles ...

Eks kui linna jõuan, võtan prillid kaasa ja hakkan ise otsima. Muidu müüjad pööritavad silmi kui küsin, milline on kõige võisem või :)

Köögikata ütles ...

Oi, ma ei taha mõeldagi, milline tuleb mu palgapäevajärgne arve. Mees juba toriseski, et kas siis iseküpsetades tuleb sai kallim kui poest.

Hiline ütles ...

Tegelikult ei tule kallim, kui arvestada seda, et poe omas rohkem õhku ja niiskust ja ega peagi teab mis kallist kogu aeg tainale juurde sumama, väga maitsev ka piim veega pooleks, muna, tiba suhkurt, soola ja jahu, pärmi, ning soojalt küüslaugu-ürdi-võid peale, paksu viilaka sööd ära ja hommikune linnupete missugune. Või Hellmanns majonees murulaugu, tilli ja peterselliga, paks tomativiil veel otsa. Mul kaks meest praegu kodus ja siiani maasink puutumata külmikus, enne röstsaiale lõigati ikka paks viilakas peale ja ikka 3-4 viilu kummalegi, nüüd ei taha kumbki singiga saiamaitset rikkuda.
Ma võtan iga nädal oma sissetulekud ja väljaminekud kokku ja kuigi ka külaskäijad pistavad näpud laual oleva käteräti alla viilukest näppama, mõni päev koguni 2 küpsetist teinud, ei ole küll kulud kasvanud. Igatahes kohvi pealt olen kõvasti kokku hoidnud, kes esimese kruusitäie saiaviilu kõrvale joonud, pole enam teist portsu kohvi küsinud :)))

Köögikata ütles ...

:o)) siis on küll tore.

elfriide tramm ütles ...

mul ema arvestas, et saiapäts tuleb miski alla 10 krooni

mde, ja mina teen ilma piima ja munata, lihtsalt jahu ja õliga (võib või ka panna) - ja pole küll keegi kurtnud, et pole hea vmt. päts läheb nagu kerisele.

ka kui panna alati ca 50 g kliisid sisse (jahukogust siis vähem) ja osa nisujahu asendada ntx mitmeviljajahuga, siis ei tohiks seedimisele kah halvasti mõjuda (ja maitsele eriti ei mõju).

elfriide tramm ütles ...

ja seda valio võid tarvitan juba miski pool aastat (gurmaanide soovitusel ikka) - väga hea või on. isegi praadida saab heasti. ja üsna hiljaaegu avastasin, et see tuleb kokkuvõttes sutsu odavam kui need väikesed eesti võipakid!

MUHEDIK ütles ...

Arvutasin eile ka kohe oma stritsli maksumuse - hinnaks kujunes koos elektriga 16.50, aga päts kaalus 750g. Ma ei usugi, et poe oma on nii suur. Kui oleksin või asendanud õliga, oleks tunduvalt odavam tulnud. Muide, mõnikord ongi targem õli kasutada, sai/leib ei tahku siis nii ruttu. Minu poeskäik maksab 5 l bensiini. s.o. siis umbes 75 EEK.

Köögikata ütles ...

Tekkis küsimus - kas või peab olema sulatatud või võib tükkidena sisse panna? Mu pere tahtis esimeseks magusat saia :o)

Hiline ütles ...

Toasoe ja tükina, külmikust võetud kõva õhukeste liistakutena.

Köögikata ütles ...

Selge siis. Mu esimene läks ikkagi juhendijärgselt sulatatud võiga. Need rosinad ja värgid te panete sinna sisse siis, kui ta piiksub seal sõtkumiste vahepeal, jah? Ohjahh, õppida on selle saiateo juures palju. :o)) 2 ja pool tundi veel, siis saab esimest kakku maitsta ka.
A parim nali, et minu mõõdunõul pole mõõte peal, pidin mingit vana kodusolevat kasutama.

Hiline ütles ...

Polegi veel neid piiksuvaid programme kasutanud, vanal masinal oli ainult üks kaalukogus, said valida kas kiirküpsetuse (soodaga), tavalise, veel mingid 2 pikemaajalist (mida ma kordagi ei kasutanud) ja töölehakkamise algust sai ka ise sisestada.
Sellega ka vaevalt kõiki programme kasutama hakkan,panen aga kõik korraga sisse, ei ole veel masin rosinaid ja mandleid vahepeal nahka pannud :D

Köögikata ütles ...

A miks neid siis üldse peaks hiljem lisama? Ahjaa veel - kui pinnale neid seemneid ja asju tahaks, millal need siis peaks panema?

Hiline ütles ...

Mina kasutasin puru (pähkli, mandli jna) raputamisel sellist nippi, et kui masin töötsükli lõpetas, tõstsin vormiga välja ja pintseldasin ruttu suhkrusiirupiga ja riputis peale. Lasin natuke jahtuda, rätt peale ja kallutasin ettevaatlikult välja, rätti ei või peale jätta. Täitsa jahtunule veel tiba tuhksuhkurt ka.
Selle masinaga seda nippi pole veel proovinud, teab, kas õnnestubki.

Aga võiks proovida kui just hakkab küpsetama või tiba hiljem, aga siis kui tainas pealt veel toores, nagu ma oma masina järgi aru sain, ei peaks see masina tööprotsessi segama ja vaevalt ka tainas kokku vajub.
Aga eks see alguse asi, oleksid vaid näinud, kuda mina puutepaneeliga praeahjuga hädas olin :D kogu paneel musta värvi ja mukitki näha polnud kuhu näpp peale panna, et ahi tööle saada, ainult piiksus, kuu aega vandusin mehi, et nad nuppudega ahju ei toonud. Nüüd olen tänulik, et selle tõid :)))

Eve Piibeleht ütles ...

Mina olen seemneid jms riputisi pannud ca tund aega enne programmi lõppu ja ei pintselda üldse, jäävad külge küll