kolmapäev, 24. juuni 2009

Veel üks õieke :)

Paar aastat tagasi Deialt saadud.
Raske lapsepõlvega - kord tallas berna ta maatasa, küll tegi raske lumevaip liiga ja 2 x sõideti muruniidukiga üle. Südametäiega panin traatvõrgust kaitse ümber ja nädal tagasi ka puust "draakoni" teda kaitsma. Tänuks siis pisipõõsal suur pooltäidis lillakasroosa õis.
Kas ikka on see Robusta? Lihtõieline? :))))

Peale aastakümneid tagasi "roosiuputuse" - emadepäevaks kingitud paarikümne floribundi, sain nende õite-ja lõhnarohkusest "roosiallergia".
Nüüd siis roosid ei armasta mind eriti :) Noh, mõned aastad tagasi ma ei saanud minna turul roosiletist niisama mööda - pidin Juhanilt ühe õitseva istiku ostma, ilus, intensiivne sinakasroosa ja lihtõieline ja puhkemata õienuppe täis... Mhm, järgmisel kevadel aga üllatati mind kärtspunaste pooltäidisõitega! :)

7 kommentaari:

deia ütles ...

ei Robusta ta küll ei ole ja ei pidanudki olema:)
See on selle põõsa lapsuke, kes mul prügikasti varjab - laiust tal praegu 3,5m ja kõrgust 2m. Õitseb suve läbi. sügisel veel eriti kena, kui on viljad ja õied. Sordi nime ei tea, minule pistis kunagi naabrinaine ta pihku. Aga jah ta on pooltäidis. Ja lõhnab. Hirrmsasti lõhnab :) Aga eks ta mingi rosa rugosa ole. Tundub, et me tookord paar aastat tagasi teineteisest mööda rääkisime :)
Aga sa anna ta edasi või kisu välja, kui ta sulle ei meeldi :D

Hiline ütles ...

Ei meeld??? Ma olen vaimustuses!!!
Ega ma muidu tema kaitseks ja "seltsiliseks" seda vana männitüve alt lõkkeplatsilt ei tirinud ja uut potti ei teinud :)
Selle õiekese lõhn on veel natuke nõrgake, aga väga hästi pojengide lõhnadega kokkusobiv.

Aga kas tal ongi lehestik heledam roheline?

MUHEDIK ütles ...

Roosidest ei tea ma eriti miskit, aga seda, et Robusta on punane, tean ma küll. Kibuvitsa tunnen ikka kaugelt ära:) Kui suur tal normaalselt see õis on? Ma olen saanud paar soomes looduses leitud eriti head lihtõielist klooni, millele on ka nimed antud. On ikka vapustavad! Vanematel põõsastel on õie dm isegi üle 15 cm.
Aga seda Sinu oma igatseks isegi. Peab vist Deiale hõikama:)

Hiline ütles ...

Selle pisikese (kõrgust alla poole meetri) esimese õie läbimõõt 8 sm.

Eve Piibeleht ütles ...

Robusta ongi lihtõieline. On olemas ka selline roosa sort nagu Pink Robusta link http://aiaklubi.ee/index.php?option=com_mtree&task=viewimage&img_id=395&Itemid=99999999. Aga kuna mul seda endal (veel?) ei ole, siis ei julge kommenteerida.

MUHEDIK ütles ...

Pink Robusta on ka hoopis teistsugune, õiekuju nagu Robustalgi.
A mul on nende kibuvitstega kodus nalja ka saanud. Paar aastat tagasi ostsin Põltsamaalt Therese Bugneti- lõhnab nagu päris. No nagu see Bulgaaria roosiõli. Istikul oli õis peaaegu närbunud ja ma murdsin ta sealsamas ära. Kotis polnud muud kui üks suur A4 mõõtu ümbrik ja pistsin ta selle põhja. Kodus tahtsin mehele näidata, milline ta õis on. Nii kui ümbriku avasin, pahvatas sealt roosilõhn vastu. Ulatasin ümbriku mehele ja palusin nuusutada. Noh, ta pistis nina sisse ja muudkui muigas imelikult. Õhtul hilja küsis nii häbelikult, et ütle, mismoodi sa selle lõhna sinna sisse said:DDDDD Ta polnud seda lössivajunud õit märganudki:)

elfriide tramm ütles ...

see on küll ilus! ja lõhnab!!! deia... kas sel põõsal on neid lapsukesi ehk rohkem? :)