esmaspäev, 22. märts 2010

Kappab, kappab ...

No kes veel mu aias oleva lumevaiba jälgi täis trampinud, ega te ometi arva, et mina?
Isegi kui ma kuu aega oma taguotsaga lund sulataksin, vaevalt suudaksin märtsikellukesed õide ajada.
Kas nüüd Kevade hobu sellel väikesel lumevabal lapikesel tiba kauem seisnud või kass pea (veel) poolemeetrise lumevaiba sulama tallanud (neid käpapitsereid mullale hulgim tipitud), igatahes mõni tulp ka elus ja isegi võilillel õienupp ootevalmis :)
Üleeile oli see koht veel lume all.

Natuke ajalugu:
Kui 2008. a. märtsi lõpupoole pistsin oma nina õue siis 26-nda suure saju hanged veel sulasid.
2009.a. 20-ndal pilti püüdud esimene õieke maja põhjaküljel
22. avastasin juba ilmsete pikemaajalise õitsemise tunnustega märtsikellukesed
ja 29-ndal jälle suur lumesadu . 1. aprillil suur-suur igatsus kevade järele , mis ka üllatavalt ruttu saabus, sest juba 11-ndal aprillil oli maa "bossega" riisumiseks tahenenud

Oh, unustasin lisada, et see hobu on tehtud ka Paverpoliga, puidust ja traadist tehtud karkass, kere tegemiseks kasutatud metallvõrku ja sisse topitud sammal.

10 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Sul on tõesti kevad pärale jõudnud:)Meil sääraseid kohti veel pole.
Aitäh, sain lingid kätte ja avanevad ka normaalselt.
Selline häda on mul üksikute lehtedega ja ma ei oska midagi ette võtta, et nad loetavaks muuta.
Kasutan ka seda kirrilitsaklaverit ja käin sageli igasugustel vene lehtedel, kus sageli on infot rohkem kui inglisekeelsetel, enamus neist avaneb normaalselt loetavatena.

Kadakas ütles ...

Nomaitea, kuidas see küll võimalik on?! Raske, nii raske on uskuda... et kusagil on lilled.

elfriide tramm ütles ...

ma pidasin ka salaplaani, et kui õige läheks ja viskaks labidaga selle koha pealt veidi lund vähemaks, kus lumikellukesed on... aga selle peale ma muidugi ei tulnud, et võiks proovida selle koha peal natukene istuda :P

aga maa ei ole siin üldse lume all külmunud, käisin paaris kohas kraavi ääres uurimas

deia ütles ...

jestas - ongi selle kevade pilt ve ???
Mu aias seal, kus peaksid lumikellukesed olema, laiub ktuselt alla aetud üle 3 m kõrgune lumehang. see vist sulab alles jaanipäevaks. ja ülejäänud aed on ühtleselt kaetud ca 1,5 m lumevaibaga, mis tõsi küll nüüd iga päev ikka õhemaks sulab. Ega muidu ei saakski aru, et väheneb - aga lume alt hakkavad igatsugu puud ja põõsad ja muud tuustid vaikselt välja ilmuma

Hiline ütles ...

Noh, kui hästi otsite, siis vast leiate ka mõne sulanud laigukese, see koht maja ääres ka ainult aknast näha.

Aga teate, et selle paksu lumevaiba all on maapind sulanud! Kas paks lumevaip on sedavõrd hea soojustaja, et sügavalt (esimeste krõbedate külmadega kui teil olid juba parajad hanged, oli siin ainult õrn lumekirme maas) külmunud maapind, on tasapisi altpoolt tuleva maasoojusega sulanud???

elfriide tramm ütles ...

nu ma ju juba ammu rääksin, et ei ole maapind külmand. ainult sealt on, kust lumi ära roogitud.

Hiline ütles ...

Sel "ammu" ajal oli nendes kohtades kus ma vaatasin, ikka üle 40 sm läbi külmunud ja kõik ikka juba lumevaiba all. Kõik ikka seepärast, et kui teie hõiskasite pea poolemeetrilise lumevaiba üle, oli minul selle pika alla -20 perioodi jooksul ainult vähem kui 10 sm lund maha kribanud, isegi osa tulbilehti oli näha.
Pealegi alates oktoobrikuu miinuskraadidest kuni märtsini oli 2 "soojapäeva", mil kraadiklaas näitas küll natuke plussi, aga külmunud maapinna ligidal(Vaisala HM 34 mobiilne hüdro- ja temperatuurimõõdik)miinused jäid. Arvestasin just - maapinnaligiduses (u 15-20 sm)kestis miinuskraadide periood järjestikku tervelt 149 päeva! Minu aia absoluutne rekord!!!

Köögikata ütles ...

On jah maa soe - torkisin täna jälle peenardesse õhuauke, hanged alt puhta õõnsad.

lepatriinu ütles ...

Mulle jättis sügava mulje hoopis hobune, esimese hooga ei saanud arugi, et see kuju on, mõtlesin veel, et miks tal sammal ümber on. Tahaks seda lausa päriselt näha ja katsuda, nii lahe...

Hiline ütles ...

Kahjuks katsumiseks peab lendama üle suure lombi, aga eks ma nurun välja veel pilte, milline ta täies roheluses välja näeb. See pilt saadeti kui uurisin seda Pavrepoli värki oma jututoa sõpradelt, et kellegi sõbra sõber sellest materjalist lausa vaimustuses ja teeb imelisi skulptuure.