kolmapäev, 24. märts 2010

Näpunäited algajale aednikule. Vol 1.

Ma ükspäev leidsin ühe märkmiku (õigemini pundi paberiprahti), mille esimene sissekanne dateeritud 1959 Tegu siis minu kirjanduslikest katsetest panna kirja Puiestee tn. aiandis läbielatust ja läbi aegade veel üht-teist tähtsat ja vähemtähtsat (seeriast - kogu tõde aiapidamisest) lisatud.Täna KK foorumisse kommentaari kirjutades tekkiski mõte, miks mitte ülestähendusi tiba kaasajastades blogisse kirjutada stoorit - aed läbi minu silmade ja mõtete :)
Nagunii on see blogi minu elu prügikast ja aed on lahutamatu osa elust.

Muld
- san grial või sang rial. ?
See siis väike sõnamäng, millest esimene tähendab püha graali ja teine kuninglikku verd.

Tegelikult kama kaks, kumbapidi, täitsa mõistetav, et tegu võiks olla Püha Graaliga (Kuninglik Veri on ta niigi), mida võiks piltlikult nimetada ka millegi ülla ja raskestisaavutatava eesmärgi sümboliks.

Aga mis võib olla üllam kui meie kõigi aiaelu algus ja lõpp - mullast oles Sa võetud ja mulda Sa ka lõppudelõpuks lähed, aga selle tuleku ja mineku vahepeal on sulle vaja seda mulda ja mitte teab millist, vaid ikka kõige paremat ning mida rohkem, seda uhkem. Ja pole midagi raskemat kui saada seda kõigeparemat, mulda muidugi.

Teada lugu, et kes püüab kõigest väest - võib saada midagi sellist, milles ka midagi kasvab!

Esiteks - tehke kindlaks, kas teie aiamuld on hea muld.
See, et peab ju olema taimedele meelepärane, hea lõhnaga ja vihmaussirikas, teavad vist kõik. Eks siis maitske(ei usu, et taimedele halvamaitseline meeldib), andke koerale nuusutada (tal ju parem haistmine) ja pange väikesele mullahunnikukesele vihmauss, et näha kas hakkab suurest rõõmust vingerdades sellesse kaevuma, et näidata rahulolekut.
Kui teile ei maitse, koer nina kõrvale keerab ja vihmauss päikese käes ära kuivab - on kohe kindel, et teil on tegu väga halva mullaga - asuge seda kohe parandama!

Mida siis parandamiseks vaja?
Kõigepealt omada aeda. Kui see imetilluke, rajage sillutatud teerajad ja vabadele pindadele (kui muidugi mahub) suured potid ostetud mullaga ja istutage neisse mida iganes. Ilusaid aia- ja lillepilte võite vaadata raamatutest (nt. Iirised ja teisi samast sarjast) ja unistada. Unistamine on hea, kerge ka.
Kui aga aiaplats nii suur, et müüja, kellelt te sillutisekive ostate, muutub imelikuks, siis kõigepealt padavai poodi tööriistu ostma. Ärge unustage meest kaasa võtmast.

Mida siis vaja?

Järgneb...

5 kommentaari:

deia ütles ...

ihhii - ootan kannatamatult järge.
See juba nagu Capeki vol 2 :DD

elfriide tramm ütles ...

ma ka ootan! mul nödalivahetusel nagunii plaanis need maasika- ja tomatiseemned potti pista. äkiste saab selleks ajaks miskit hüva nõu (mitte neid, mille sisse ma need seemned külvan :P)

Köögikata ütles ...

Jaaa, tahaks järge :oDDDDDDDDD ja siis tahaks seda head mulda - ma pean nädalavahetusel vist tomateid ja muud juba pikeerima hakkama.

Hiline ütles ...

Nonoh, ärge nii väga miskit tarka lootke, ma ei usu, et viitsin kirja panna rohkem kui ainult noppeid, mis on seotud mullaga. Ärge unustage, et sellesse märkmikku kirjutama hakkas 10. a. rüblik, kes veel paari piigaga koolivaheajal endale kino-, jäätise- ja indiapähklite raha teenis ja kes pani kirja meid juhendavate tädide õpetuste enda versiooni.
Aga teate, mis võtab kadedaks - kirjas pole küll kui kaua ma seal tööl olin, aga täpne arvestus palju teenisin ja millele see kulus: esimese aasta teenituga sain 14x kinos käia, osta 16 jäätist, kokku 7,5 kg indiapähkleid šokolaadis ja lõhnaõli Kannel :)

MUHEDIK ütles ...

Mõtlesin kohe päris tükk aega- kas lapsed mäletavad, milline see mulla kvaliteet oli:) Polnud vist kedagi, kes poleks proovinud. Aga suureks ja targaks nad kasvasid:D
ju oli ikka tegu väärt kraamiga.