laupäev, 6. august 2011

Maja taga tiigi ääres...

... ei mängi Miku Manniga vaid Sniki Matuga, vahel ka Kass-Kurepoju või külalisneljajalgse Snoopiga - vesi on nagu magnet, mis kõiki ligi tõmbab :)

Hea, et enne tiigi tegemist seda J. Anniste kirjutist ei lugenud ja hea, et lugesin kui tiik juba valmis. Eks ta ole - kõike annab korras hoida ja kõike annab ka hukka lasta. Mul selline vahepealne värk, ei eriti puhas ega ka eriti hukas - igati minulik, täis elu ja ilma kemikaalikateta :) Leidub hulgim nii floorat kui faunat - söödavat kui ka sööjaid ja sööjate sööjaid, pole harv nähtus kui mingi taimesöödik (rohutirts või mardikas) krõmpsutab kahe suupoolega vesiroosi lehti või õisi ja jõudes veepiirini, ründab teda kas kala või ujur, krõmpsutades omakorda oma kõhu täis, olles juba ise kellegi valvsa silmapaari jälgida. Nii mõnegi silmapaari omanik on vette plartsatanud, aga enamuses istutakse või lösutadakse kivil käpad leos ja jälgitakse vees toimuvat.
Ja keset neid sööjate-söödavate-jälgijate melu, on tiigi ääres täitsa mõnus koht istumiseks, boonuseks ilusad õied veel pealekauba.

See, mis eelmises postituses oli, on tegelikult Mayla, õievars nii pikk, et oli teise sordi lehtede vahele õitsema läinud :)


Nüüd siis ka Perry´s Super Rose oma õie avanud, natuke jahedama tooniga kui Deialt saadud heleroosa ja ei pleegi heledamaks.

Yellow Queen, kahjuks pani täna oma õie kokku kui päike pilve taha kadus, väga ilusa õiega, meenutab uhkeldavat suurt krüsanteemi õit.

Natuke väiksema, aga imelise värviga Sioux

Praeguseks on saksast saadud uutest oma õied kuuel nähtud.

Aga suvi kiirustab lõpetama, aeg läheb nii ruttu, vaevu jõuad ümber pöörata kui näed - sügis jälle miskit endast juurde poetanud ja märkad, et sul on kolm kassi!?

8 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Eeeee, lugesin ka selle artikli läbi aga mul on tiba teised kogemused. Ja skimmerit mul ka pole. Tiik on täiesti tip-top ja elab oma elu. Ja vetikas kipub vohama ainult neil eriti kuumadel päevadel, muul ajal on mu tiigike puhas kui peegel.
Lugesin kuskil, et tiik tahab turbatiigiga pisikeses ühenduses olla, nii on vee happelisus vetikale vastumeelt ja nii vist ongi.

Anu ütles ...

Mul tiigi kogemused endal puuduvad aga naabritel paras pirakas kus kindlasti leidub hulgi floorat ja faunat, piisavalt suur, et lapsedki sulistamas ja parvetamas käivad.

"...ja märkad, et sul on kolm kassi!?" - see mulle meeldis

deia ütles ...

Annisti artikkel väga huvitav jah, aga tegelik elu hoopis teine - vähemalt minu juures. Kuna meil paas, siis ainult servade kiletamisest ei piisanud - ikka terve tiik tuli kilega teha. Ja sügavamaks kui 80 cm ei saanud kah. Aga ikkagi on sinna tekkinud oma elu ja nagu lillekasvatajagi ütles, on ka minul vetikaprobleemid ainult kõige kuumematel päevadel - ülejäänud aja on vesi kristallselge. See paar nädalakest kannatan ära - ja turbapätside lisamine natukeseks ajaks tiiki vähendab seda vetika aega veelgi :)
Sul 3 kassi - ma järsku avastasin, et mul 3 akvaariumit :D

Tsiil ütles ...

Huvitav kokkusattumus, ma lugesin seda "Laisa aedniku aiast" täna hommikul :D Ei lasknud ka end kõigutada, seda pumpa mul pole ja vetikaid ka veel mitte :) Loen teie kõigi veesilma uudiseid ja väga ei muretse, kinni jõuab alati lükata:)
Sinu veekogud on väga ilusad, rääkimata floorast ja (3!)faunast. Külalisneljajalgne on väga armas.

MUHEDIK ütles ...

Kui mulle satub kätte mingi säärane lugemine, kus õpetatakse, et tiiki on vaja igal aastal pesta ja ma ei tea, mis veel, siis ma seda lõpuni ei loe. Vesi seisab puhas ilma kemikaalideta just tänu taimedele ja muudele veeasukatele. Ühes korralikus tiigis/järves lihtsalt peavad elama konnad, triitonid ja muud tegelased. Ja vannituba, kus vesi peab kristallselge olema, ma lageda taeva alla ei ehita. See, mis sobib spa-sse, ei sobi loodusesse. Sellised õpetused on samast rubriigist, et kuusehekki hakatakse pügama siis kui ta on saavutanud täiskõrguse. Annist ju muidu tark mees, aga tiigikogemust tal ilmselt pole.

Sügiseni on veel palju aega ja ilmselt pead Sa oma tibude kokkulugemisega veidi ootama, äkki avastad veel kellegi:D

Äkki Sa tead, kes on derumurr- ilus järgmise kassikese nimi ehk:)

Köögikata ütles ...

Seda artiklit pole veel lugenud ja nende kommentaaride peale ei kipu eriti lugemagi vist. Aga mul tööl tiik ju kerge pinnapealse ühendusega 2 osas. Sügavamas on kalad ja seal vesi puhas, aga teise nad millegipärast ei kipu, on vaid ujurid ja konnad (kelle koelmutest osa seal tänu kalapuudusele alles jäi, ujureil sai ilmselt kõht täis)ja üsna paksult vetikat.

Hiline ütles ...

Ega selles artiklis nii väga mööda pandud olegi, arvesse võetud kaks äärmust - täielik minnalaskmine, (loodusliku pinnaga tiigikesi hulgim uurinud, tahtsime ju üle 30 a. tagasi teha kui veel mingit kilet eriti saada olnud)ja ülehooldamine, mis tegelikult ei lase tiigis normaalset mikrofloorat-faunat tekkida ja oled sunnitud seda veelompi pidevalt puhastama.Mul ju see "kassikose" 90 l veenõu, mida ma varemalt ikka mitu korda suve jooksul puhastasin ja vett vahetasin, hooletusse jäetuna selitas vee ise nii puhtaks, et sai konnade kudemiseks kõlbulikuks ja vetikas ka ei voha ja sääski ei kasvata.
Mis mulle selles artiklis ei meeldi, on negatiivsus, sellega paras nõrganärvilisi hirmutada.
Aga võibolla see ongi eesmärk, et tiigikesele "raisatav" maa-ala siis hoopis kallitele taimedele jääks :)))

MUHEDIK ütles ...

Nu kas Sinu arvates need veetaimed on siis odavad või?:D, aga jah, meie omad neid ju ei paku.