esmaspäev, 8. august 2011

Pestud aed

Peale lume sulamist oleme praeguseni saanud seda taevamärga kokku üheksal päeval(ööl), millest siis neljal korral, tänane sadu kaasaarvata, võib lugeda, et kastis ja lõi õhu puhtaks, kuigi maad läbinisti ei märgand. Teised vihmasabinad olid pigem kahjuks kui kasuks - tõid kaasa ainult õhus hõljuva tolmu ning aurustus enne kui taimed end kosutada jõudsid ja jätsid taimedele lisaportsu tolmu lisaks olemasolevale, õhku nad klaariks ei teinud ja peale igat sellist vihmasabinat oli tiigipinna puhastamisel skimmeril tööd küllaga.

Marliacea Flammea

Aga minu vesiroose ei kahjusta lehetäid, kuigi neid sel aastal eriti hulgim ja ploomid-murelid-kirsid enamuses tiigi läheduses kasvamas, aga kas polnud need õiged täid või peletas õistubakas nende levikut vesiroosidele või jõudsid sirelased õigel ajal lehetäid nahka panna.
Mul hoopis suuremakaliibrilisemad tegelased, kes ampsavad ikka suuremaid suutäisi.


Selliseid augukeste ridu lehtedesse ja isegi lehevarsi närivad puruvanakesed. Pole veel jõudnud uurida, millises arengustaadiumis neid saavad tiigis elavad röövtoidulised nahka panna, sest seda närijat nad süüa ei saa - see tegelane kleebib endale külge pisikesi teokarbikesi ja kivikesi ja ükski röövik neid "turvises" ei söö, ainuke lootus, et tiigipõhjas ei ole veel miskit, mida nad endale kaitseks saaksid külge kleepida.



Nädalajagu tagasi, peale äikesevihma, aga ilmusid sellised putukad, need on vesiroosi-ehmespoid ja õnneks nendega võidelda üpris lihtne - väike veedušš ja nad hukkuvad.


Noh ja eks matti käivad võtmas ka muud tegelased, eks kuulun ju ka mina Võrtsjärve ümbruse putukaelu piirkonda :)
Hea artikkel veetaimede kahjuritest
Veel lugemist

2 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Olen juba kirjutanud, et minul oleks tänavu patt viriseda, siis kui häda ähvardas suureks paisuda, tuli alati korralik kastmisvesi. Ja esmaspäevast oleme saanud nii öösel kui päeval. Esmaspäeval sadas lausa 12 t jutti, ka täna öösel sadas mitu tundi ja umbes tund tagasi algas samuti korralik sadu. See kõige esimene tiigike on saanud vähemalt 30 cm ja hakkab varsti üle ajama, suurel läheb täitumisega veel aega.
Hommikupooliku laskis istutada ja maa on korralikult märg, nüüd kastab siis üle.
Hea, et mul neid teisi õgardeid pole ja naljakas on ka see, et ainult selles suures on need täid end sisse seadnud, ilmselt seetõttu, et taimed on noorukesed ja ehk siis ka maitsvamad, tegelikult on seal veel varju vähe.

Hiline ütles ...

Eks noored taimed minulgi, kardan et süüdi hoopis tuuled, vähemalt minul puhusid enamuses sealt kandist, kus lehetäisid üldse ei olnud, see-eest tõid kaasa igasugu (õie)tolmu ja jõelt muid satikaid. Ujurid juba tõesti minikilpkonna suurused :)
A meil ka täna selline vahelduv sadu, küll äikesega küll päikesega. Eks nüüd need musoonvihmad siis meile kohale jõudnud :DDD