kolmapäev, 20. juuni 2012

Täna 20 aastat tagasi

toimus sel päeval kaks sündmust:
Eesti iseseisvumise tähtsaim -  rublasid hakati  Eesti kroonide vastu vahetama.
Ja munast koorus  ka "krooniprints", kes sai  tähtsa sündmuse auks nimeks Filip.

Kiiresti möödunud see aeg. Kroonist tänaseks jäänud ainult mälestus, nagu ka iseseisvast Eestist, sest ega eriti vahet ju pole, kas okupeeritud või koloniseeritud - eeskirjad-käsud-keelud tulevad ikka mujalt ja meie valitud tegelevad suuremalt jaolt mitte ajusid pingutades, kuidas oma rahva heaolu tõsta, vaid kuidas olla niiditõmbajatele meelepärasem.

Aga juubilar "krooniprints" Filip, vaatamata oma 20 aata vanusele, on endiselt uhke, nutikas ja hea väljanägemisega, isegi sulgimise ajal on ta olek oma nime vääriline.
Pikka iga ja head tervist talle!

 

Natuke täpsustuseks kommentaaridele - mitte kroonprints vaid krooni - meie EEK-i auks "printsiks" ülendatud, sest kes poleks siis lootnud meie iseseisvuse tähtsama tunnuse, oma raha, pikka kestvust. Teadaolevalt on vanim hani elanud 80 aastaseks, minu lapsepõlve sõber, ema poolt kodustatud viga saanud hallhani Matin, elas 38.aastaseks.
Ja ta pole lumivalge, üks emahani oli ülelennul oleva hallhanega tiiba ripsutanud ja nende lapselapse lapsena  temal esiisalt pärandatud ka natuke halli, praegu tal sulevahetus, selle tundubki, et lumivalge.
Tema nutikusest olen ka oma blogis natuke kirjutanud, aga lisada võin, et oskab vist vähemalt 11-ni lugeda. Ühel aastal võttis emahane asemel Filip pesakonna inkubeeritud hanetibusid oma hoole alla, neid oli 11 ja kui üks õnnetult  surma sai, ei rahunenud ta tibu kutsudes ja otsides enne kui panin pesa juurde ühe savist hanekujukese. Ning kuidagi haneaiast välja pääsenud ja vareste saagiks saanud pea kuuvanusete tibude asendajaks said mu valged puukingad. Ühegi teise hane juures pole seda täheldanud, et tähtis oleks ka tibude arv (pea igal aastal andsin osa tibusid ka soovijatele), reageeriti ikka tibu hädakisale  ja mitte ükski emahani pesakonna vähenemisest ei teinud märkamagi. Filipp reageeris ka tibude häälitsusele, aga tal oli ka väga tähtis, et ta hoolealuseid, mis sest, et osa petekad, oleks ikka sama  palju kui hooldada võttis. Alles paari kuu vanuseid enam üle ei loetud, sain oma puukingad tagasi võtta :)
Võin julgelt väita, et selle isahane intellekt ületab küll nii mõnegi kahejalgse oma :)

Soovitan hoopis hallhane Eesti rahvuslinnuks - lindudest üks kõrgeima intellektiga ja ka eluiga võrreldes räästapääsukese  5-7 a. (arvatakse, et võib elada kuni 11.a.) ikka palju- palju pikem, vast siis ka Eestis oleks midagigi pikemaajalisem, stabiilsem ja... aga unistada ju võib :D

8 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

20-aastane hani? Ohhooo! Palju õnne Filipile!

Mariihen ütles ...

Hani on 20 aastat vana????
Ei noh, täiesti uskumatu!

kaaren ütles ...

Pikka iga vanah2rra Hanele ka minu poolt!
Eesti ja tema ussipuruks muutunud krooni kohta ytleks, et meie rahval ei ole niipalju pauerit, et ainult odava orjat88 ja odava toormaterjali ekspordi najal tugevaks ja iseseisvaks majanduseks t6usta... las siis toimetavad need, kes paremini majandada oskavad... kahjuks kehtib t2nagi K.E von Baeri kirjeldus, et eestlane on ylemate ees lipitsev ja teenistusvalmis, alamate ja v2hemate vastu aga julm ja hoolimatu. Nii poliitik, firmajuht kui pereisa...

MUHEDIK ütles ...

Heas konditsioonis lumivalgele ja väärikale kroonprintsile pikka-pikka iga, tahaks ikka selle poolsajandi juubeli ka maha pidada:)

Nodsu ütles ...

Vau, 'kroonprints' on saanud väga head elu elada, kui juba niipalju numbreid saab oma vanuseks loendada. Täielik üllatus, et ühe hani elu nii pikk võib olla... Ikka tugevat tervist, kena väljanägemist ja krapsakat meelt vanahärrale!

Unknown ütles ...

Elagu vanahärrad!

elfriide tramm ütles ...

filipile ja tema perenaisele pikka iga ja head tervist! :). ta on nagu see nils holgerssoni vana juhthani akka :)

Tii ütles ...

Nii tore nimi ja lugu sel hanel. Kuigi infot oleks nagu saada, pole kunagi varem huvi ega vajadust olnud hanede eluiga teada. Linnud on mõttes kohe lühiealiste hulka liigitatud, kui ehk papagoid välja arvata. Aga vale puha. Ilusat suve algust kõigile pere kahe- ja neljajalgsetele.