reede, 1. juuni 2012

Kasvatame sammalt

Eelmisel aastal näitasin kuidas teha "stuffitainast", millest saab teha nii aiapotte kui ka muud aiakaunistuseks, mida siis võib kaunistada nii mosaiigiga või peene graniitkilluga. Aga eriti suuremate aiakaunistuste-skulptuuride puhul võiks katta pind samblaga.
Kahjuks eelnevalt soovitatud meetodid ei sobinud - pikalt palav periood nii üle-eelmisel kui ka eelmisel suvel hävitas ka kõige vilumas kohas kevadel õrnalt tekkima hakanud sambla, mis ei taastunud ka suve teise poole vihmadega. Aga internetist leitud meetod annab lootust, et sel meetodil tehtu on ilmastikukindlam:

Sammalt tuleb valda siis kas niiskemast varjulisemast kohast või kividelt, mis saavad ka päikest, oleneb kus asuvat kivi või kunst"kivi" sammaldada tahetakse.
Umbes peotäis sammalt mikserdada peeneks, kallata juurde klaas-poolteist kas õlut, keefiri või maitsestamata jogurtit, lisades ka 1/2 tl suhkurt ning 1 tl niiskust hoidvat geeli.
Seda segu mikserdada seni kuni tekib ühtlane hapukoore konsistensiga mass. Kanda pintsliga poorsele pinnale ja paari nädala jooksul vajadusel niisutada (pritspudelist). Kindluse mõttes korrata samblasegu pealekandmist kuu-poolteise pärast.

Inspiratsiooniks
Veel huvitavat et mida ilusat võib teha okstest

Tuleb välja, et ei annagi vanu draftis olnud postitusi kuupäevaliselt ettepoole tuua, peab (Copi-paste´ga) tegema uue postituse.Link

11 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Aitäh, väga inspireerivad lingid tõesti!
Aga see oksakunst ... VAU!!! Ise küll ei oska järgi teha, see on kõrgem klass

Tii ütles ...

Väga huvitavad lingid tõesti!
Blogi postituse kirjastamiskuupäeva ja kellaaega saab küll muuta. Vaata postituse lehe paremservas on koht, kus kirjas kirjastamisaeg: klõpsa sinna ja vali milline päev ja kellaaeg meeldib.

MUHEDIK ütles ...

Ja veel on soovitav see pind, kuhu see samblasodi peale kanda, enne pintseldada mikserdatud seguga 1 liiter õlut + 1 klaas suhkrut. Kui samblasodiga kaetav pind on libe, tuleks teda enne veidi karestada, ka kive.
Sammal on praegu maailmaturul kuum kaup, 1m2 maksab päris röögatut hinda ja samblastarter on ka jube kallis, vist oli 10 ml kuskil 80 dollari ringis. õllepotsik on vist odavam.
Äriidee:D

MUHEDIK ütles ...

100 ml

isehakanud lillekasvataja ütles ...

a mis on niiskust hoidev geel?

MUHEDIK ütles ...

poes müüakse, pannakse ka amplitaimede mulla hulka

Hiline ütles ...

a täitsa usun, et samblastarter kallis, eriti kuivas päikselises kohas kasvava sambla oma - selle kaapimine kividelt omajagu ooper ja kasvab ka aeglaselt, niisuta teda või ära niisuta.
Sellele "stuffile" sobib kõige paremini paekivil kasvav sammal, juba paari nädalaga hakkab haljendama.

Aga Tii´le - kuupäeva annab muuta uues versioonis ka, aga millegipärast postituse paneb ikka sinna aega, mil ta esialgu sai kirjutatud ja drafti salvestatud. Kogemus siis tänase postitusega, mis oli kirjutatud aprillis, muutsin kuupäeva tänaseks ja... leidsin ta tänase kuupäevaga, aga aprillipostituste vahel. Ja ka katseks ajastasin sama postituse tuleviku ajale (salvestab "scheduled"), ilmus postitus küll õigel ajal, aga ka nähtav ikka aprilli postituste vahel.
Loodan, et see ajutine nähtus, mul neid avaldamata huvitavaid kirjutisi veel hulgim, mis tahaksid natuke oma aiapäevikute ülestähendustega täiendamist või tõlkimist.
,

Hiline ütles ...

http://www.ht.ee/index.php?main=152&productCat=926

mustkaaren ütles ...

Selline asi tuleb kindlasti j2rele proovida.
Palun vabandust 6ienduse p2rast, aga vulkaaniline poorne kivim = tuff, mitte stuff. V6imalik, et te teadsiteniigi, aga mul tekkis korraks kahtlus ja skulptuurimaterjali6petust tuupinuna m6tsin, et m2rgiks 2ra:)
Veelkord, suur t2nu sellise huvitava samblaretsepti eest. Muide, kas munavalge lisamine oleks kasuks, seda siis kleepuvuse p2rast?

Hiline ütles ...

See, mis me tegime ei ole ju vulkaanilise kivimiga suurt ühist kui ainult tsemendisisaldus ja et natuke poorsem kui ainult tsemendi-liiva segust tehtu ja stuff polegi keelevääratus. Stuff tähendab värki, kraami või (täite)materjali (nii vene kui inglise kõnekeeles kasutatav väljend) ja mis oleks veel parem sellest turba, sambla, lambapabulate või mis iganes -liiva-tsemendi segust tehtud värgile parem nimetus?
"Suure kodumaa" reisidel tutvusin nende stuffi-segupottide tegemisega esmakordselt (u 45 a. tagasi seal tehti neid savi ja lamba või kitsepabulatega, muide väga väärt potid - taimed kasvasid neis nagu mühin) Gruusias kui sõitsime kirjasõbrale külla ja sealt see sõna külge jäigi :)
Muidwks, ilusamad saavad ja taimed kasvavad ka paremini kui kasutada turba asemel kas sammalt või kuivatatud küülikupabulaid ja mahuosas 2/3 rohkem, aga kahjuks nad meie talvesid välitingimuses üle ei ela.

deia ütles ...

Mina olen sammalt võlunud riisikeedu veega ja magusa kisselliga :) Võlub välja küll :)