pühapäev, 24. juuni 2012

Vot siis, et ei lähe õitsema

Kui mõni aeg tagasi kurtsin, et siberlased vist kõik sel aastal ei lähegi õitsema, siis praeguseks näitavad kõik oma õienuppe-õisi, isegi need ajavad oma õienuppe, kel tänu kassidele-koertele kevadel "hingeke niidi otsas" ja mõnel hilinejal koguni väga suured õied.
Minu aia suurima õiega  Percheron, kes sel aastal küll oma suurimat mõõtu (pea 13 sm), aga natuke erinevat värvi näitab, sisemised kattelehed, mis peaksid olema hulga heledamad, on alumistega pea sama tooni.

Ja  Hellblauer Riese, kes küll oma värvides, aga õied ebaloomulikult suured, natuke raske mõõta, aga  Percheron´ist sendimeetri jagu suurem.


Natuke imelik see kevad-suvi - üllatavad  mu jaapani tüüpi õiega (mul neid enamus) pojengid küll oma õie suuruse, küll liigse lopsakusega, kasvatades staminoodidekuhila  keskele(vahele) südamekroonlehed? või moondunud ise kroonlehekujuliseks. Osadel (Do Tell) see sordi eripära, aga teistel... aasta eripära?
"Üle" (st ei tuhka ega komposti ega väetist, mida saavad ainult vanad õunapuud ja tiba mikroelementidega olen kompostimaterjalile lisanud) ei ole nad juba paaril aastal saanud ja vaadates nende lopsakust, ei paista olevat ka "alatoidetud". Mõnel õisi kohe nii palju, et ei pääse õitsemagi, kuigi korjasin oma kümmekond õienuppu mõned nädalad tagasi, et kuidagi liigtihkelt neid sel aastal.


Yellow Crown


Doreen

 
Nippon Beauty

 
Immaculee

 
Do Tell

 Ja selliste  "rammusate" õite pärast pean siis hakkama ka nendele lihtõielistele tugesid muretsema. Pagan võtku seda pojengindust! :)

Ka siberlasi, kellel õisi nii palju, et puhmik näib rohkem inetu kui ilus. Noorperenaine on neid lõikelilledeks omajagu harvendanud, aga aru küll saada pole. Ja peale eilset vihmavalingut ja halvast ilmakaarest puhunud tugevat tuult, vajaksid ka need õiehunnikud toestamist.



Ja need veel noored prantslased! Paistab, et nüüd on aiatööde tegemisel tähtsaimal kohal mitte rohimine, vaid lillepuhmaste väiksemaks kaevamine :)


No ei kujuta ette paari aasta pärast olevat Muhediku aeda...tal ju neid siberlasi minust hulga rohkem - avad lillepoe või?  :DDD

6 kommentaari:

Krissu ütles ...

Imelised pojengid!

MUHEDIK ütles ...

Mitu aastat on kevadine kuumus ja päike jäädvustanud meile mällu, et kõik, kes aiad kasvavad, ongi kevadlilled:) Siberlastele ju päris õige aeg õitsemiseks ja ega nad nuppe enne näitagi kui lehed välja kasvanud.
Ah, et pood kohe? :D Mulle sobivad endale ka suured õiekuhilad, mida rohkem, seda parem.
Pojengid on Sul uhked, minu ümberistutamata olid ka suure kui väljanäituste kapsapead või kõrvitsad. Aga, et kõige ebasobivamal ajal ümberistutatud ka õitsevad kui meeletud, ma ei oodanud küll.

Tii ütles ...

Väga ilus! Siin põhjamaal alles esimesed pojengid avanevad ja minu kaks siberi iirist näitavad vaevalt nuppe. Kui sa tõesti kunagi vähendamise plaaniga mõne siberlase sordi kallale lähed, ära siis palun ülejääke päris võssa viska.

elfriide tramm ütles ...

pojengid-pojengid-pojengid.... :)
meil hakkavad avanema

ja siberlased peksis vihm puha pikali :(

palun mis on 3-4 ja viimase pojengi nimi?

Kimalane ütles ...

Ilusad pojengid!

deia ütles ...

Pojengid ja siberlased on lihtsalt võrratud! Meil siin alles hakkavad avanema - kohe ei jõua ära oodata :D