teisipäev, 30. september 2008

Eks siis jäädvustame...

...nimed, kui kivid ka peenardelt kaduma peaksid :)

Kui olin veel pea 30 nimekivi puhtaks nühkinud, sordinimed peale kritseldanud ja peenrasse sättinud, hakkas jälle sadama. Sain täna ainult paar pilti klõpsata

Viltjas ülane "Robustissima"

Müürilill

Punane päevakübar

Aedmonarda "Tulipanoraam"

Köögi aknast vaadates näevad lillepeenrad välja küll rohkem lohaka põllumehe viljapõllu moodi, mingid pruunid varred turritamas natsa rohelise ja kollase keskel ja maapind ka puha kiva täis.
Kas ikka peab neid kuramuse nimesid teadma?
Kohvi juues ja veel nördinult seda vihmavalangut vahtides tulid meelde Juan Ramón Jiménez´i värsiread:
Да сотворим имена.
Нам недолгая жизнь дана.
Жизнь вещей — и та коротка.
Остаются навеки одни имена:
не любовь — о любви строка,
не цветок — названье цветка.
У любви и цветка
жизнь — бессмертье, когда им даны имена.
Да сотворим имена.

7 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Õigus sel luuletajal- nimeta oleksime nimetud. Ebamäärased identideedita eikeegid.
Aga see "tulipanoraam" - on see eesti sort, et tal niisugune nimi on? Ja kelle aretis see siis on?

Hiline ütles ...

Selle monarda sain ühelt kodukanirlaselt eelmisel suvel, suure õitseva puhma. Eks laisk nagu ma olen, jäi vartega talvituma ja kevadel leidsin varsi lõigates seemnepakendi sellise toreda nimega монарда двойчатая "Огненная панорама", paar seemetki sees, külvasin maha ja nüüd mul kaks täitsa ühesugust, üks nimega ja teine nimetu :)
Kahjuks firmat ei tea, pakend pani koos aiapäeviku ja kogu selle "sisuga" ...
Googeldades leidsin, et vene agrofirma ФЛОС müüb seda seemet.

elfriide tramm ütles ...

eee.. need nimed. ega siis nimi identiteeti ei anna. mina oleks ikka mina.. lihtsalt teistel oleks raskem pöörduda ja vestluses viidata :)

eks nimel ole vägi ka, see mütologiaski kajastamist leidnud, aga see on veidi teine teema

MUHEDIK ütles ...

Aga siis peaks vist nii kirjutamagi, et Ognennaja panorama", muidu tekitad siin asjatult segadust. Ma juba mõtlesin, et oled saanud isekülvist mõne uue toreda seemiku, mille oled ka ära ristinud. Pildistasin juba ammu oma monardasid ka, aga üles pole veel midagi jõudnud riputada:S Nüüd mõtlen, et kas teengi veel seda või jätan järgmiseks aastaks.

Ja Trumm- annab ikka just nimi selle identiteedi, et mina olen nimelt mina. Loomust ehk ei muuda, aga võibolla, et muudab ka. Aga pole see siin vaidlemise teema.

MUHEDIK ütles ...

Oh, kirjutan siin igasugu tarkusi ja peamise unustasin, kas vene firmad paljundavad nüüd sorte ka juba seemnetega? See on küll päris huvitav teadasaamine. Kas siis kohe üldse mingeid erisusi võrreldes sordiga pole?

Hiline ütles ...

Vale inimese käest küsid nii tarku asju, ma ei ole isegi hobiaednik - aed on mulle üks masohistlikke meetodeid oma laiaksistutud tagumiku majast väljavedamiseks :) Aga niipalju võin öelda küll, et venemaalased võivad kõike - isegi toiduratsiooni muutes sigadest lambaid kasvatada :), saati siis seemnetega sorte paljundada. Muide, kevadel oli see "Tulipanoraam" ka seemnemaailmas olemas, praegu ainult lugemissaalis pilt selle nimega.
http://seemnemaailm.ee/articles/index.php?GID=258

Aga minusugusel peaks aiapidamise täitsa ära keelama, rohelised kindlasti tõstaksid kisa, et ma ühelgi sügisel eriti miskit ei tee, peale oma suve jooksul kadunud aiatööriistade peenardelt varju alla viimise, suurt miskit ja ei korista isegi "surnud taimede säilmeid" kokku ega vea neid lõkkeplatsi või komposti. Ma selline, et ei tee enamuses neid asju, mida peab, vaid ainult mida tahan teha.

MUHEDIK ütles ...

Me siis nats ühesugused. Muide, need äralõikamata lillevarred aitavad talvel lilledele lund koguda ja ma ei lõika ka midagi sügisel maha kuigi peaks. Igal kevadel vannun end, et selle töö oleks võinud sügisel ära teha, kevadel isegi kiireid töid ülepeakaela. Praegu on muudki huvitavat teha, kui koristada, olgi siis aeda või elamist.
Ühe anekdoodi lühivariant vanadest aegadest. Enne partei juubelikongressi võeti vastu igasugu kohustusi tõsta saagikust, tööviljakust ja muid asju. No ja kui siis venemaad külastas prantslastest zootehikute delegatsioon, näidati neile uhkusega farme, kus väljalüps oli tõusnud ikka tonnidega (vist- või oli sadade kilodega, vahet pole). Prantslased olid üsna hämmeldunud:"Me saame kõigest aru, aga ei suuda kuidagi mõista, kuidas need lehmad teil neid loosungeid lugeda oskavad"
Ja eks need jõed pandi ju ka tagurpidi jooksma:)Niimoodi siis ka nende sordipaljundustega vist.