laupäev, 27. juuni 2009

Õnnesärgis sündinud

Juhusel on tihti õnnelikud tagajärjed.
Kõva piksekärgatus pani mu kiiresti oma kodumasinaid vooluvõrgust välja tõmbama, mille peale mees muidugi märkuse tegi, et ega nendega miskit juhtu, kõik mingite kaitsmetega kaitstud ja rahumeelega ärastas masinalt mu kohvikruusi. Häbematus, eks ole? Ma ähvardasin teda värvise pintsliga, mille peale mees toolil tahapoole kallutas ja käe näo ette tõstis. Samal hetkel käis kõva "pliks" ja seinakontaktist sähvatas poolemeetrine tulejuga, ainult paar sm tõstetud küünarnuki alt, jättes mehe T-särgi rinnale õrna kõrbenud triibu. Tema seda tulesähvatust ei näinud, pliksu kuulis küll, see oli ikka nii kõva, et poeg õues terassil olles ka kuulis. Minul aga püsis see ere tulesähvatus veel pika aega silmis.

Olen elus sellist pikse tekitatud ülepinge sähvatust näinud kaks korda ennegi, millest üks lõppes õnnelikult, teine natuke traagiliste tagajärgedega.
Üks minu endaga, kerisin parasjagu sukkpükse käele, et need siis jalga tõmmata, hakkasin just kummarduma jala juurde kui käis särts ja ümber käe oli mul sukkpükste asemel mingi sulanud känkar, mis käelt põrandale vajus. Käe päästis vist põletushaavadest hanerasv, millega eelnevalt oma käsi pehmendasin, vastasseinas oli kopika suurune kõrbenud tapeedilaik.
Teine juhus oli teatri garderoobis, kus ühel tüdrukul sulatas seinakontaktist väljuv tulejuga kaelas oleva kuldketi, ta isegi ei tundnud midagi, alles minutijagu hiljem karjatas, et kaelas kohutav valu. Mitu oppi ja ravi kestsid mitu kuud, aga vaatamata mitmele naha siirdamisele, arm ikka ümber kaela näha.

Aga mida siis mina vihmase ilmaga värvipintsliga vehin - vot sellist kasti, mille Astra mulle saatis, et ma saaksin oma värvipotsikuid ja pintsleid sisse panna.
See minu jaoks uus tehnika, teen sõbranna juhise järgi ja võtan ka iga etapi pilti, et kui ma tööle heakskiidu saan, saaksin ka teile (eriti Astrale) õpetuse kirja panna.
Praegu saan teha ainult sinnani, kuhuni pole just head nägemist vaja - krundin-lihvin, värvin-lihvin, kleebin- lihvin ja lakin-lihvin. Lõppviimistlus venib paremate aegadeni :)

11 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Niii lahe!

deia ütles ...

Äike on tegelikult üks äraarvamatu tegelane. Mul ka kõigile kodumasinatele need ülevoolukaitsmed vahele topitud, aga ikkagi kui äike ikka peakohal paugub, siis tõmban juhtmed seinast välja - igaks juhuks.
Lapsepõlves nägin maal keravälku - see oli peris hirmutav.
Aga see karp on sul jälle fantastiline välja kukkunud! Pane jah õpetused kirja - ja tee palun puust ette ja punaseks :D

Maria ütles ...

Mina olen ka korra sellist tulejuga näinud. Sirutasin kätt teleka juhtmega pistiku poole, et see vanemate keelust hoolimata äikese ajal tööle panna, et Kõige suuremat sõpra vaadata. Viga ma ei saanud ja kellelgi öelda ka ei söandanud. Aga äikest kartsin kohutavalt pärast seda.

Hiline ütles ...

Ei, Köögikata, lahe ei olnud, vähemalt minul, sellest eredast valgusesähvatusest mul silmad täna nagu liiva täis, hea, et mul head silmatilgad kaasa anti. Aga mees ei saanud asja tõsisusest, ta ei uskunud õldse seda sähvatuse juttu, enne aru kui õhtul dušši all oma rinnal punast jutti nägi, õnneks hästi pinnapealne ja arvan, et isegi nahka ei tule sealt maha. Väga õnnelikult läks.
Õnneks ei rikkunud mul elektrivõrgus olevatest asjadest muud kui UPS-i

deia ütles ...

See küll kummaline, et äike UPSi rikkus - UPS ju selleks ongi, et voolukõikumist kinni pidada ja ka akutoidet anda kui vooluta jääd. Aga hea, et niigi läks. Hullem oleks kui oleks arvutil kõvaketta sassi löönud.

MUHEDIK ütles ...

Nägin juba eile seda postitust, tahtsin ka kommentaari kirjutada, aga äike jõudis pea kohale. Haihtusin siit arvuti juurest kui õhk:)
Ma ei karda äikest ja oli lausa kahju, et ta seekord pimedas oli, see uhke vaatemäng siin oru kohal jäi nägemata.
Aga tõmbasin samuti kõik sabad seintest välja, vaatama sellele, et meil on samuti kõik need kaitsmed olemas, nägin ju talvel selle ära kui elektri tagasitulekul hetkelise ülepinge ajal mu kohvimasin pauguga pulbriks üle köögi lendas:S

Aga selliste karpide tegemist tahaks küll õppida. Nuh, veidi sügisepoole:)

Hiline ütles ...

Arvutiasjad said välja, aga see UPS selle närvilise filipsi telefon...jne kaitseks. A´ telefoni ei rikkunud, töötab :)

Egater ütles ...

Kunagi, kui koolis ühel suvel nädalase vahega, veebi jaoks vajalikud seadmed läbi lõi, uurisime ka neid kaitsmete asju. arvutimehed (elektrimeeste hilism kinnitus ka), ütlesid et need kaitsmed pigem enda rahustuseks kui millegi kaitsmiseks. UPS kaitsebki kõikumiste eest :) ise läks ju katki, aga "tagapool" olevad jäid terveks.
Meie kisume ka asjad kõik seinast välja, sest kogemused ütlevad - miski muu ei aita. Kord on vanaemal teleka ka ainult antenni kaudu katki löönud (elekter oli seinast). Ja neid tulejutte pistikutest ei taha küll näha, kuigi aegajalt ikka juhtub.
Su lilleaiad on imeilusad!!

Hiline ütles ...

Haa, see ei ole karp, see on Ikea puust laegastega kast. Ajan neid ammu taga, aga tellida pole saanud - kogu aeg Ikea.fi. tellitava kauba nimistus otsas.
Iroonia selles, et Astra saatis selle Itaaliast, kuigi Helsingi Ikeas neid pidi pidevalt saama.
Usun, et kõigile kuluks selline hea (ja kui natuke vaeva näete) ka ilus asjake oma majapidamisse - palun, kui läheb endale ostmiseks, siis ärge ka mind unustage, pliiiis! :DDD

MUHEDIK ütles ...

Minu poolt ka pliiiiiiiiiiiiz! Kui tabad hetke, kus neid olemas, palun telli neid siis veidi rohkem!

elfriide tramm ütles ...

ma ka lapsepõlvest mäletan, et vanaema tõmbas keeras korgid välja äikese ajal. ja vana maja (sealsamas, kus nädal tagasi käisite :) seinakontaktidest lendas neid tulejugasid ikka vahel, kui veidi hiljaks sellega jäi. siis ma ei osanud kartagi, kuigi päris suur aukartus tekkis küll