pühapäev, 25. juuli 2010

No igavaks seda suve küll nimetada ei saa :)
Vaatamata sellele, et kevadel ei saanud kuidagi vedama, on asjaolud läinud sedasi, et nüüd ei saa kuidagi pidama. Elu nagu seebiooperis ja sellele lisaks ka see "suurprojekt" - mehe unistuse... noh ütleme nii, et tiigiauk, mis esialgselt minu arvamuse järgi oleks 3x3x1 ja küll, aga mees arvas, et võiks ikka olla 3x4x1 ja küll.
Ei olnud küll. Esiteks jäi ette pommiaugu suurune head paremat sisaldav juba aastaid tagasi mahavõetud õunapuu istutuskoht koos suure kännukontsu ja juurepahmakaga. Natuke sai sellevõrra suurem, sest egas täidetud pinnas oleks täidetud pinnas ja mitte just kindel kaldaks.
Järgmine apsakas - auk sai nagu kõrgete servadega pesukauss, mees unustas astmed veetaimede paigutamiseks kaevata, paar astet kaevati juurde ja auk pea pool meetrit sügavam. Eks ta ju nii ole, et jumalgi teeb seda, mida naine tahab.
Ja siis see jama tiigikilega, mille lõpplahendus tõi lisatööd - üllatusena saime suurema tüki kui tahtsime ja kuna mehel sai kogu sellest jamast villand, astus ta oma unistuste projekti teostamisest täitsa kõrvale, niipalju veel oldi abiks, et selle suurel kaubaalusel oleva raske kilelahmaka aitas auguni vedada ja ühte serva pandud kividele raskuseks lisaks seisis.
Vesi sai sisse, aga kilet oli hea lahmakas üle. Head kraami ei või ju lasta raisku minna ja nii ma siis lasin tiigi pooltühjaks ja muudele tegemistele lisaks kaevasin, vedasin ära ja vedasin juurde, tasandasin ääri ja vedasin ning paigaldasin kive. Mul juba eelnevad kogemused kuidas vedada ja paigaldada hulga suuremaid kui 20 kga kaaluvaid kivimürakaid. Peaaegu kogu taimevabaks jääv kallas on suuremate kivilahmakatega ääristatud.

Täna panin viimased ankrukivid serva, paar mittesobivat tuleb küll vahetada, aga sellega on aega. Edasi siis kalda "kaunistamine" kui marjapõõsad teise kohta viia ning kartulite all olev pind vabaneb.Vee ülejooksu koht nn soine osa savitada, sinna kilet ei pane, sest tahan, et põhjakaldale istutatud niiskelembesed taimed kõrgemale tõstetud pinnases veenälga ei jääks.

Suur see tiik siis sai, ei teagi täpselt, 8x9 m kilest veel üks suur nurk ainult alles ja saaks teha veel ühe madala veeala, aga praegu ka see jääb maa vabanemist ootama.
Ma ei tea kui taimestatud tiigikallas saab - vast ainult mõned hästi suured hostad, hübriidrodgersia, Deialt saadud punaselehine kobarpea ja mõned siberlased, beebipeenrast ka paar elupuud tuulekaitseks, pargiroos, pihlakad ja punane õunapuu, kivid, kivid, kivid ja arvan, et siis aitab. Madalasse vette ja märgalale on taimed juba toodud, Deialt saadud 8 vesiroosile tahan lisaks ainult Yellow Sensation´i ja siis arvan, et küll. Enne muidugi pean ümbruse ka ikka korda saama ja leidma koha ka sellele omapärasele õunapuujuurikale.

Konnakilbukas õitseb kesk eile mudakolli mängides kaasa toodud väikest lemmelit, aga ega seda kauaks ole, prahiskimmer tõmbab nad varsti veepinnalt ära. Tööd sellele skimmerile jätkub, kaskedel ju komme pudistada lehtedele lisaks ka suures koguses seemnehelbeid.

Prahti pinnalt korjab selline asjandus - SwimSkim 25, tunnis laseb vett läbi ja õhutab 2500 l ja puhastatav pindala kuni 25 m2, minul küll natuke, täpselt ei teagi 2või 3m2, rohkem, aga paari tunniga tõmbab veepinna puhtaks küll.

9 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Ossinajeerum, kas Sul aeda ka ikka alles jäi?
Jah, iga kivi annab tiiginäole ilmet juurde. Aga tead, kui ilusaid kaldale sobivaid taimi veel olemas on. Sain tänavu 2 Osiris-seeria kobarpead. Kahjuks nad jagada veel ei anna, aga varsti küll ja siis igasugu uhked uued iirisehübriidid ja muud maiuspalad:) Sul seal neid taimestamise kohti küll ja rohkem:)

Ei tea, kas Su mees oma kõige julgemateski unistustes säärast iludust oskaski ette kujutada:) Ja kui uhke tal seda veel nüüd näidata on:D
Ja see, et Sa nüüd pool aeda pead ringi tegema..... ma küll ei kadesta Sind. Aga peaasi ju, et tegevust on.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Oih kui suur tiik ja suur töö!
No jõudu!
Aga taimestamine on puhas lõbu ja see rõõm on Sul alles ees.
Mis asi see Sul seal prahti korjab, ma ei saanud aru?

Hiline ütles ...

Tegelikult ei meeldi mulle üldse see taimestamise värk, ma ei mõtle ju üldse kes kellega sobib või kes kus ka ilus välja näeks, toon aeda kes meeldib ja istutan sinna kus tal hea kasvada. Iluaeda ma ei oska rajada ja ega see olegi minu eesmärk, tegutsen ainult selleks, et olla liikumises ja et oleks põhjust majast välja minna. Rõõmuks ma seda küll ei nimetaks,hobiks ka mitte, pigem eluspüsimise ja keha vormis hoidmise viisiks. Ja mis rõõm - kevadel tegemata töö tulemuseks mu aed lokkab nagu tihe padrik, isegi umbrohi ei saa kasvada, poolteist kuud rohimata peenardest sain ainult 4 ämbritäit umbrohtu, see-eest 6 ämbrit sain kivipiirete puhastamisel. Ma ei saa lihtsalt endale mingeid uusi lilli juurde tuua, sest imekiiresti hakkavad nad padrikuna vohama, kui nüüd Muhedik näeks, milline puhmas sellest väikesest leeklille juurest kasvanud (kevadel arvasin, et ei elanud talve üle, no mitte ei osanud arvata, et nii suur on) mul jätkus isegi naabritele jagada ja endal juba kuujagu (alustas esimesena õitsemist) suurt pahmakat punamütsikest imetleda.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ahh ei valeta!
Ei toimeta Sa oma aias midagi ainult selleks et liigutada! Kui Sa vaid liigutamise nimel seal sebiks, oleksid ammu juba omale trenazööri ostnud ja kogu aia muru alla jätnud! Aed peabki selline mõnusalt metsik olema! See on ju hea kui taimedel on hea. Mul on ka tiigi peenras astrid, patisson ja sõrmkübaralilled. Noh, pole ju õige kooslus, mis? Aga nad on ilusad ja sobivad sinna hästi, siis miks mitte?

Tsiil ütles ...

See pole tiik ju, pildil on juba veekogu:D Ja väga ilus on saanud.

(ohkab)

Mariihen ütles ...

Imeilus tiik!
Mulle meeldib selle tiigi juures just selle suurus. Vee jaoks on ka ruumi.

Mis asi see on, mis sodikogujana töötab?

Mariihen ütles ...

Sorry! Oled juba vahepeal seda puhastusmasinat kirjeldanud! Tänud!

Eve Piibeleht ütles ...

Ilus! Meie tiik on endiselt vaid idee staadiumis. Kevadel ei saanud kaevata, kõik oli vee all, nüüd pole traktorit või traktoristi või on liiga palav või sajab vihma, kurat, isegi haltuurat teha inimesed ei taha enam...
Aga pane see ka kirja, kust seda skimmerit saab, ma läheks kohe ostma, meil sinna ujumisbasseini oleks väga vaja.

Hiline ütles ...

Skimmeri sain ühe leedu koi kasvatajate kollektiivtellimisega, kuskohast see telliti, ei tea. Tellijate kambas olev tuttav, tellis ka mulle ja tõi mulle koju (sõidab läbi eesti soome tööle)
Eestis on tema hind pea kolmandiku kallim (koduaed.ee).
Aga see puhastab ainult veepinnal olevat prahti ja õhutab vett, vett ennast ei puhasta