reede, 4. mai 2012

Must leeder - Sambucus nigra

See kirjutis üks nendest, mis kummipaelana veninud eelmise aasta hingedeajast ja ei saanud ka volbriöö ajaks valmis.

Aga sellest maagilisest ja imelisest puust, mis meil kasvab küll rohkem põõsana, - leedrist võib ju kirjutada, mis ajal tahes.

Ja just mustast leedrist, millele on omistatud võlujõud.
Paljude
rahvaste legendides elavad mustas leedris nõiad ja haldjad , magada leedri all peeti ohtlikuks, sest haldjad võisid magaja oma voli alla nõiduda, ja seetõttu arvati, et musta leedri lehed eritavad nõrka narkootilist lõhna, mille mõjul saavadki haldjad magaja oma mõjule allutada. Sakslased arvavad, et musta leedri puidust on võimalik teha võlukepikest, kuigi mitte igale kepikesele ei anna haldjad võlujõudu.
Samal ajal väga paljudes riikides, ka Venemaal, istutati musta leedrit majade juurde peletamaks kurje vaime. Lisaks peletas lehtede lõhn kärbseid, kimbukesi leedriokstega riputati aida uksele, lehmalauta, sest arvati, et leedri lõhn kaitseb piima müredaks minemast. Ka pikale teele minnes pandi leedrioksake hobuserakmete külge.Pagaritöökodade sissekäigu juurde pidi kindlasti istutama leedri, et hoida eemale kurje vaime, eriti Vanakurja enest, kes armastas tulla sinna kus lõõmas ahjus tuli ja oli palav. Samal ajal ei soovitatud leedrioksi tuua ruumidesse, võis ainult valminud vilja ja õisi mida kasutati ravimiseks.Musta leedri valminud viljad on söödavad, nad sisaldavad rikkalikult C-vitamiini, kaaliumi, karotiini, aminohappeid, parkaineid, fruktoosi, glükoosi, eeterlikke õlisid, flavonoide, koliini, tanniini, parkhappeid ja viljadel on tõesti hämmastavad tervendavad omadused. See aitab nohu, gripi, psoriaasi, herpese ja erinevate nahahaiguste puhul, tugevdab immuunsüsteemi, aitab kõhukinnisuse ja ülekaalulisus vastu, on efektiivne kaariese vastu - ja see ei ole täielik loetelu tema kasulikest omadustest. Soovitadakse juua marjade tõmmist ka HIV-i haigestunutel. Kasutadakse ka nahavähi ja maovähi ravimina. Ka õisi võib kasutada ravimina.
Retsepte ma ei anna, sest peab meeles pidama, et kuigi musta leedri valminud marjad on söödavad, on nii toored marjad kui kogu taim siiski küllaltki mürgine.

Ka valminud marju rohkelt süües pidage meeles - neis olevad seemned sisaldavad tsüanogeenseid glükosiide
, mis põhjustavad, eriti lastel, oksendamist, kergeid krampe, kõhulahtisust või ebamugavustunnet kõhus.

Aga kuna täna sai koju toodud Taanis aretatud ja saksas juba tunnustust pälvinud sort "Sampo", ja seda just suurte maitsvate viljade pärast, annan mõned retseptid, musta leedri marjade hoidistamiseks.

Pidage meeles - marjad peavad olema kobaras kõik valminud, st. kobaras olevad peavad kõik olema ühtlaselt musta värvi. Marju on parem korjata kobarana.

Kompott:
1 l vett, 900 g suhkurt ja 1 sidruni mahl (olen ka tiba koort riivinud)
Marjad pesta, eraldada kobarast, panna purki ja kuum siirup peale kallata.
Steriliseerida 85 C juures 15-20 min (oleneb purgi suurusest)

Keedis
1 kg marju, 500-600 g suhkurt (oleneb sordist) ja lisanud ka 1 sidruni mahla.

Osa marju purustan, et saada vedelikku (ma ei lisa keediste puhul kunagi vett), lisada sinna terved marjad, keeta laiapõhjalises nõus umbed 5 min. Lisada viiendik suhkrust (kes soovib džemmi, võib lisada ka suhkruga segatud pektiini 30-40g). Tasasel tulel (nii umbes 10 min) keetes kui terved marjad pehmenevad, lisada vähehaaval (keemine ei või katkeda) ülejäänud suhkur, Keetmise lõpul lisada ka sidrunimahl (sidruni koort pole lisanud)

Keedist võib keeta ka vähema suhkruga (1 kg marju,150-200 g suhkurt), aga sel juhul olen osa keedise vedelikku võtnud mahlaks, lisades 1 l mahlale 200 g suhkurt ja 1spl sidrunimahla. Mahlale võib lisada natuke apelsini koort.

Musta leedri marju võib lisada ka teistele keedistele-kompottidele värvi andmiseks ja sellest saab ka head veini teha.

Kui te marju pesete ja kobarast eraldate, pange kummi- või latekskindad kätte, marjad annavad ikka tugevalt värvi.

5 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Suur t2nu, must leeder ei ole p6hjuseta "v6lup66sas". Minuarvates on tema ka ilus.

MUHEDIK ütles ...

Mina ei tea, mis väed mul siin möllavad, aga vaatamata suurtele ponnistustele ma üht oma lemmikpõõsast, leedrit, kasvama ei saa. Ju mul neid nõiavärke siin pole, keda ära peab ajama:)
Muide, Sinu blogi on nüüd ainuke, kes selle ebameeldiva Traviani kaasa veab:(

Hiline ütles ...

:D noh, uudishimu sai rahuldatud ja kustutasin need lisavidinad siis lõpuks ära.

Aga kui aus olla, siis egas seda blogimistki pole enam mõtet ka jätkata - uut ja huvitavat enaam juurde tulemas ei ole ja muus osas on ka interneti avarustes infi küllaga.

Tsiil ütles ...

No selle blogimise mittejätku kohapealt vaidleks vastu. nt lugesin sinu musta leedri juttu, see oli lihtsalt täpiks i peal, tõin täna Lätimaalt kaks musta leedrit. vot nii.

ja tahaks ju teada, kuis sul sääl läheb.

MUHEDIK ütles ...

Nõustun Tsiiliga. Paljugi, mis kuskilt leida on, ikka on parem kui tutvad sellest räägivad ja oma tegemistest kasvõi vahetevahel pajatavad. Ja kuidas me muidu teame, millega Su mürsikud hakkama saavad:)