laupäev, 2. juuni 2012

Ka kartulist

See hea nõuanne saadud aga rootslaselt:

Pisikesel maalapil hästi vara ja suurt saaki saab väga lihtsalt. Sügisel kuivad puulehed plastkottidesse või juba sügisel kartulimaa ettevalmistamisel kaevata pooled lehed mulda. Kes seda ei viitsi siis kevadel osa kotis olnud lehti ja mururiisumisest saadu mulda kaevata. Teha sügavad vaod, lasta päikesel mulda soojeneda, panna kartulid vakku (kui mullapind vao põhjas siiski alla 15 kraadi, vooderdada ka vaopõhi lehtedega) katta mugulad ülejäänud lehtedega ja riisuda vaoharjalt muld peale. Ühesõnaga maa siledaks ja kui panite kartuli esimese aprillisoojaga ja edasised ilmad külmad, võib ju millegagi katta.
Ja ülejäänud hooldus ainult rohimine. Ka on kasulik kartulivarte latvu veerandijagu kärpida ja mitte lasta õitsema.
Olen selle ise kahel aastal läbi proovinud ja tõesti - suurema osa mugulatest sain just vao vahelt. Nii et õige see, et vao muldamisega lõhume osa kartulitaime juuri, mis võiksid ka mugulaid kasvatada.

5 kommentaari:

Tsiil ütles ...

Proovin järele, aga ilmselt mitte veel sel hooajal

MUHEDIK ütles ...

Ma olen sama täheldanud. Kui kasvatan kartulit paaris suures potis, siis ainult lisan sinna nende kasvades mulda, mitte ei mulda neid. Ja tundub mulle, et saak on oluliselt ühe seemnekartuli kohta suurem kui kunagi põllul kasvatades.

Milda ütles ...

Mina oma 30 " kohustuslikku" mugulat panen kaevatud aukudesse, mitte vagudesse, seal neil hea kasvada. Saaki annavad ka kenasti.

elfriide tramm ütles ...

hea teada! ma olenmidagisarnast põhuga katsetanud, aga väga väikesesmahus. tassin need tarkusetead siit endale ka,loodetavasti on see lubatud :)

Hiline ütles ...

:D No ikka võib. Ega ma endale meelespeaks siia kirja pane seda, mida juba tean ja järgi proovitud :)