kolmapäev, 27. juuni 2012

Sajab ja sajab, ainult tibake päikest

No jah, Deia ei jõua ära oodata, mil pojengid õitsema hakkavad, mina vist isegi natuke ootan, mil nad õitsemise lõpetavad :)



 Ega vihmaveest läbivettinuid õisi isegi toestus ei toeta.

Aga...

... uus kaunitar  Primevere ja oodata veel ühe uuekese õidepuhkemist (kahest  ei saanud pilte teha, korjasin veel kinnised nupud ära), ning sel aastal veel 4 juurde toodud.

Ma ei teagi, millised toed neile panna, et suurte vihmaraskete õite varred ei murduks. Varemalt, kui pojenge vähem oli, siis ainult topeltõielistel õienuppude tekkimise ajal sai maasse löödud  puutokikesed ja nööriga puhmas tokkide külge.
Siiani need jaapani tüüpi õitega tugesid ei vajanud, see aasta näitas, et toestama peaks vist kõiki. Noh, puutokke läheks siis vist terve tihu vaja. Kuidagi märkamatult on pojengide esialgselt soovitud kogus pea kahekordistunud.
Need poest saadavad on küll kenamad ja head kergemate õite puhul, aga kasutud kui õied suured ja vihmarasked, nad pole "raskekaallaste" jaoks mõeldud. Kuigi jah, mida siin viriseda või keda süüdistada kui ise ei eelmisel ega sel aastal ei lõikunud pojengipuhmaid natuke hõredamaks ja õienuppe vähemaks.

Aga järjest tuleb neid nuhtlusi juurde - kõigepealt teod, kelle olemasolu ei teadnudki enne kui kümmekond aastat tagasi "imetlesin" üht eriti suurt tigu Raadi surnuaias. Nüüd on oma aiast tigude korjamine õhtuti pea sama tegevus kui hingamine. Siis 4-5 a. tagasi tekkisid sääsehordid, keda iga aastaga aga järjest juurde tuleb.
Muttidest parem ei räägi - need meie alalised "sõbrad", kellega mõnel aastal ikka radikaalsete vahenditega lahinguid peetud.
Ja nüüd veel hullem nuhtlus - puugid! Vaatamata sellele, et kassidele puugirohi pandud, korjan neilt iga päev mõne.

Täienduseks - tänu kaareni´märkusele, hakkasin uurima, et siis kumb - Primavere või Primevere.
Kahes esmalt uuritud kataloogis  ekslesin leidmata vastust, aga eks keeled ka võõrad. Saksa omas kohe soovitu käes   Nii, et ei või igakord usaldada ka usaldusväärset :)
Aitäh, kaaren!

6 kommentaari:

elfriide tramm ütles ...

mina panin pojengidele aiavõrgust parajakõrgusega torud toeks. olin need meisterdanud talviseks põõsaste kaitsmiseks kitsede eest + noortele elupuudele keerasin ka ümber, et lumega laiali ei vajuks. nüüd suvel kasutangi neid pojengide toestamiseks - osad on täpselt paraja kõrgusega ja õnneks ei paista nad sealt puhmast üldse välja. eks mõni üksik õis ikka murdub, aga enamus jääb õnneks püsti.

puugid on nuhtlus jah :(. tõrjevahendid on nii paganama mürgised ka.. kui minu teha oleks, ma teeks kulupõletamise kohustuslikuks, siis nad sedasi hullupööra ei paljuneks ega leviks.

MUHEDIK ütles ...

Minul on sel aastal pojengidega vedanud. Varased, nii liht kui täidisõielised jõudsid ära õitseda veel ilusate ilmadega, ümberistutatud lõikasin kohe peale puhkemise maha. Polnud ei tugesid ega midagi vaja. Nüüd hakkab puhkema vaid `Sarah Bernard`. Kui vihmad järgi ei jää, siis lõikan samuti maha, tema rasked tihedad õied korjavad niikuinii vee sisse ja õrnroosad vettinud õied niikuinii ilusad pole.
Tigusid, mutte pole. Tugeva tuule pärast ei kurda ka sääskede rohkuse üle. Nii, et pole viga midagi:)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Primavere on imeline iludus! Minu selle aasta lemmik! Ja niiii kõrge kasvuga! Ossaaa!
Oi mulle pojengid meeldivad hullupööra!

Kimalane ütles ...

Esimene ja viimane on väga ilusad. Seega seda Primaveret hakkan ka oma aeda otsima.

kaaren ütles ...

T6esti ilus Primavere (olen kohanud kirjapilti PrimEvere) ja pojengide sorte kuidagi lihtsalt tekib aeda juurde:)
Sellist vesist suve ei ole ma n2inud vist lapsep6lvest saadik ja karta on, et mitmetele meiemaa aianduslikus m6ttes uuematele taimedele see alles hakkab halvasti m6juma - mul hakkas oksahake lillepeenras seenetama! Sirmik kasvab lillepeenras! Ja eelmisel aastal toodud uusi pojenge passin ylep2eva, et varajasel punasel avastatud varrep6letik teistele kurja ei teeks...

Hiline ütles ...

Minul näitavad kirjad ikka PrimAvere, nagu ka siin, kuskohast sain magicgarden