neljapäev, 31. mai 2012

Tibusid loetakse sügisel...

... aga vesiroose...

Kui see karvane tegelane võis talvel aias käia igalt poolt üle ja otse, siis enne kui jõudsime arusaamisele, et meie väike kutsikas on juba väga suur kutsikas, ja teha kutsule selgeks, et tiigijääle ei tohi minna, sai ta ise oma kogemuste varal aru, et ega pole vaja tõesti sinna tiigijääle enam minna. Ega nüüdki vette tükita.
Aga kui tiigivesi selgemaks sai, nii et ka teise astme taimed näha olid, selgus, et veest välja ronimisega oli väike pahandus juhtunud - teiselt astmelt oli 2 vesiroosi kadunud. Natuke pani pabistama, et kui nad nüüd tagurpidi vajunud kolmandal astmel olevate peale või veel hullem - täitsa põhja kukutatud, siis olen osadest ilma.
siiani on lehed pinnale ajanud 17-st 16 ja kui vesi soojemaks läheb, tuleb vaadata, et mis olukorras need alumise astme taimed on.
Aga end pole veel ilmutanud ei täitsa põhjas olev lootos ega vesikupp, aga nad võisid olla ka liigtiheda vesikuuse pahmaka all - see jupike Trummilt saadu hakkas eelmisel aastal hullusti vohama, pidin teist mitmeid kordi vähendama. Sell aastal tegid selle töö ära tiiki pandud mikroorganismid, minul oli see pinnale tulnud suur pahmakas ainult veepinnalt välja tõsta.

Püsikuks muutunud petersell. Kasvab sellel kohal hostapeenras juba mitmeid aastaid.

Kuna ma pidin seda tiigipeenra serva päris tublisti tõstma, sai eelmisel kevadel täiteks põhja pandud ka küttepuude tegemisest tekkinud saepuru. Noh, nüüd seened kasvamas, aga kes ütleb, mis seen?

Harilik kuusk "Maxwell" ei paista eriti pahandavat, et sügisel enne lumavaiba alla mattumist korra koerapoisi kaasabil maja ees "jalutamas" käis :)

4 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Tundub, et ka minul lootos siiski ei talvitunud, aga ega enne aru ei saa kui tiiki sisse saab minna.
Kõik vesiroosid pole ka veel pinnas, vesi on ikka väga külm ja eks see veesilm sulas meil ka tükk aega hiljem lahti kui teistel.
Igas aias sünnib mingeid imesid-seened ja petersellid ja mis kõik veel.

deia ütles ...

minul vesiroosid juba õitseva. Aga räägi lähemalt, mis baktereid sa sinna tiiki panid, et sodist lahti saada. Ja kui nad vesikuuse ära hävitasid - kas nad vesiroosidele ei mõju?

Hiline ütles ...

Mul see lätlaste toode, eestis saada ht.ee
http://www.ubervilla.lv/en/catalogue/?catalogue=49

See on loodusliku puhastusmuda bakter (analoogset, aga hulga konsentreeritumat, kasutadakse ka biopuhastite muda "käivitamiseks"), mis tasapisi hävitab vetikaid ja põhja vajunud sodi, suuremad osised, lehed ja enamus vetikaid, tõusevad pinnale ja lihtne eemaldada, eks selle vesikuuse mudapiiril ka kõdunemisprotsess, mille siis bakterid "läbi närisid" ja kogu ülejäänud kupatus pinnale tõusis. Vesiroosidele vist isegi meeldib, igatahes on nad kenasti vohama hakanud. kalad ka kõik elus, koerad-kassid on jälle tiigist jooma hakanud, kastan ka taimi.See on vahend, mis natuke kiirendab looduslikku isepuhastamist.
Aga kuna Sa ei tarvita oma tiigivett millekski enamaks, oleks Sulle vast parem kiirematoimelisem Algae Destroyer või Thread Algae Destroyer, neid peaks Gardenas saada olema.
Ja nagu akvaristid kiidavad, pidi vetikaid hävitama ka Chemihyd Des, (mida võiks kasutada ka aiatööriistade desifitseerimiseks?)
http://store.dentesgroup.eu/catalog/Instrumentide_desinfitseerimine

Kalad ja taimed pidid olema isegi tervemad. Olen mõelnud, et kui ei laseks oma lemmikuid tiigist jooma ja kui kasutada seda tiigis ja kui kasta lilletaimi, et hoiab ära igasugu bakter- ja seenhaigused?
Igatahes soov järgi proovida :)

deia ütles ...

Tänud, Hiline! Uurin kohe HT-st järgi. Ma oma tiigivett kasutan orhideede kastmiseks ja penilased käivad seal ka joomas + igatsorti linnukesed suplevad selles madalas osas+ on sees ka kalad ja vesilikud ja järveteod ja konnad ja muud elukad. Nii, et igaksjuhuks ma seda kiirematoimelisemat katsetama ei hakka. Proovin kõigepealt selle leebema ära.