kolmapäev, 18. mai 2011

Jõgi-kõõlusleht

Nagu ma eelmisel aastal mainisin, on see jõgi-kõõlusleht (Sagittaria sagittifolia) omamoodi huvitav taim. See pildil olev (mugulake tegelikult omapärast sinist värvi) taimeke mugulast tärganud sügavamal vees ja esialgu on kasvatanud sellised lintjad veealused lehed, mille alumisele poolele kasvavadki need sinised talvepungad. Istutan ta potti ja panen umbes 40 sm sügavusele astmele, et kasvataks ka neid kolmnurkseid veest välja ulatuvaid lehti ja õitseks ka.
Ja huvitav see, et madalamas vees olevatele mugulatele kasvasid ainult need kolmnurksed lehed ilma selle pika juurtega varreta, juured ainult mugulakesel.
Selle taime omapära ongi tema juurdumise sügavuses, kui liigsügaval (jõe põhjas), siis kasvavadki ainult lintjad lehed , natuke madalamas vees aga nendele lintjatele lisaks ka veepealsed lehed koos õisikuga, aga veel madalamas võivad esineda nii lintjad-, veepealsed- kui ka veest väljaulatuvad lehed.

Esialgu siis aitab, eks nädalavahetusel lähen paaditama ja vaatan, palju ma neid kätte saan. Jäägu ka teile miskit uurida :DDD

Deiale - nagu ma eelmise aasta õisikuvarte järgi aru saan on mul vist 4 liht-jõgitakjat ja pea 40 luigelille seemikut ja 2 vanemat taime, praegu veel neid potti ei istuta, eks hõika kui siiapoole tulekut.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Need sinised mugulad pidid ka jube head toidutaimed olema, polegi enam vaja kartulite mahapanekuga vaeva näha:)

Hiline ütles ...

Lapsepõlves sai neid Vasula järvest korjatud, hirmpisikesed ainult vaevalt sm läbimõõduga, ja pliidiraual röstitud, ausalt öeldes ei mäletagi maitset :P

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Väga huvitav. Hea meelega paneks end ka järjekorda aga ei kujuta üldse ette, kas järele tulla ka saaks.