neljapäev, 1. jaanuar 2009

10 nõuannet nõudepesijale

1. Ärge tekitage musti nõusid!

30-ndaks oli külmkapp jõuluroogade jääkidest tühi. Uus sats midagi vaaritada.
Laisa inimesena suur praeahjuroogade austajana otsustasin kogu pühademenüü siis pliidil vaaritada - kartulipüree pallid paksu singisousti ja õhukeses tainas õlis pruunistatud suus sulavate täidetud loomaliharullidega, pannil hautatud peedisibulakapsašampinjoni lisandiga, vahepealseks näksimiseks koha ja enda soolatud lõhe tainas, MAJONEESIkastmega :) Söö ja ägise! Kõik puha mittetervislik, aga maitsev vaheldus juba surmani tüdinenud kartulisalatipraekapsasüldiverivorstijms traditsioonilisele. Kui suur hulk maitserohelist peale, siis ei ole nähagi, et mittetervislik.
Ahaa, munad ka veel keeta - Muhedikult saadud retsept tahab realiseerimist. Munad ja liha pottidega pliidile, hakkasin kartult koorima. Piiks-piiks, ei tulnud raha - munad said keedetud. Aga huvitav, et lihapott täitsa külm..? kas pean siis juba pliidile panema sildi, et "süüta ka gaas poti all".
Eks siis süütasin, aga mõne sekundi takka kustus. Selge, jälle see neetud lekkekaitse nässus.

2. Ärge tekitage musti nõusid!

Olgu, saab ka kahe põletiga hakkama, liha võib el.platele hauduma panna. Siis andis suurima põleti kaitse otsad, pole hullu, milleks siis mehed on - panin poja gaasilülitid allasendis hoidma.

3. Ärge tekitage musti nõusid, aga kui nad tekivad, pange kraanikaussi!

Kell juba neli läbi ja mehed hirmnäljased, tuli nad pliidi küljest vabastada, kummalgi ports head paremat taldrikul, kadusid nad imekähku oma tubadesse, telekat vahtima. Hulk poolfabrikaate edasist valmistamist ootamas ja mul ainult üks töökorras gaasipõleti ja aeg kihutab uut aastad vastu võtma. Armas praeahi, aita hädast välja!

4. Teil on musti nõusid juurde tekkinud? laduge aga kraanikaussi eelnevatele otsa!

Suussulavatest täidetud liharullidest sai kartulipudru "kasukas" hea krõbe pirukas.
Heeringat ei leidnud (mees unustas osta), asendasin soolalõhega, oliivide ja paprika asemel riivisin natuke sidrunikoort, lisasin pool mahlast, džiisis - majoneesipurk kadunud! Selle pannitäie taignakalal sai üks külg natuke, noh, liiga pruun. Avasin ventilaatorile lisaks ka ühe köögiaknapoole.

5. Musti nõusid tekib järjest juurde, aga selleks ju ongi kahe vanniga kraanikauss!

Peedisibulakapsajne riisikeetjasse! Majoneesi tegin ise+ natuke sinepit. Lõhevorm külmikusse. Zelatiini siiski 2 teelusikatäit - mul ju see veel vanadest varudest ja tõesti poole "kangem" kui praegu poest saadav.

6. Kui kraanikauss on musti nõusid ülekuhjatud, võite vett võtta ja käsi loputada vannitoas!

Kapis veel nõusid, laud kaetud ja oma tagument ka diivanile maandatud, kukkus miski köögis piiksuma. ??? Mis veel ja kus? Õigus, seened fritüüris!? Ei olnud seened, lillkapsas hoopis. Järgmine sats siis seened. Kapist leidsin veel midagi kuhu nad asetada ja uuesti maandusin diivanile. Piiks-piiks, plaadikook ja pirukad ka valmis.

7. Määrdunud ahjuplaadid asetage rahuliku südamega pliidiplaadile, sest pliiti nagunii ei saa kasutada!

Mees kukkus virisema, et võiks nagu hapukapsast ka olla. Panin siis kapsa koos kausiga mikrouuni sooja. Tagumik jälle diivanile. Telekas jama täis, panin "Hüljatud"
Piiks-piiks, avasin köögis ka teise aknapoole. Votsiis, takkajärgi tarkus, mikrouuni aeg programeerida 4x lühem kui praeahjul! Panin kapsakausi kõnniteeplaatidele jahtuma, prügikonteiner ju plastikust, ja hingasin värsket õhku. Õues täitsa soe, tähed säramas... kes kurat koera joogikausi maha pannud! Pole midagi, uue aasta võib ka paljajalu vastu võtta, ikkagi etem kui kuulata kellalööke ninapidi kapis kuivi sokke otsimas.

Uueks aastaks
kõike head –
kerget jalga,
jommis pead
ja veel palju,palju muud,
ainult mitte mossis suud!
Isegi üks pilt õnnestus teha!

8. Asetage aga rahumeelega mustad nõud pliidil olevatele praepannidele!

See heeringatort lõhega sai mage, unustasin majoneesile soola panna. Poemajoneesi avastasin poja toast??? Aga eks uusaastaööl juhtub imelikumaidki asju.

9. Enne magamaminekut laduge aga mustad nõud praepannidele teiste otsa, mahuvad ilusti ja soovige päkapikud appi!

10. Kui teil kõht jälle tühjaks läheb, pange (näitseks Beethooveni 9. sünfoonia) kõrvaklapid pähe ja programm reeversile ja hakake nõusid pesema, sest päkapikke enam ei ole olemas! Ja teile ju taldrikut vaja, potist ei ole viisakas süüa!

Mustade nõude hulgast leidsin tühja kapparipurgi! Hea purk, parajalt väike, aga nii suur, et ka suurem pintsel sisse mahub, kaan ka olemas, hea värvisegusid hoida.
Aga huvitav, kuhu siis selle purgi sisu sai kasutatud?

9 kommentaari:

Köögikata ütles ...

:oDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

kukupai ütles ...

Muhhahhaaa!!!!!!

Eve Piibeleht ütles ...

Sa ikka oskad head tuju tekitada :D.
Ilusat uut ja sõbrakalli ka!

MUHEDIK ütles ...

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Mul kohe ei õnnestu sedasi:(((( olgu küll, et vahel kohe tahaks miskit hullu teha, eriti nädalavahetustel kui seda rahvast, keda toita, liiga palju saab. Oma lõbuks võin ju küll mötserdada, aga mitte siis, kui see kohustuseks muutub:(((

A tubli oled Sa ikkagi kõigi oma virnadega:)))

Hiline ütles ...

Eh, naerge aga naerge - naer on terviseks, aga ma sellest Hansast juba surmani tüdinenud, selle ligi 10 a. jooksul mees teda arvutul korral remontinud, ilmast ilma need gaasilekke kaitsmetega jama. Nüüd veel suurem jama - suur praeahi ees ja remondiks ligipääs raskendatud, peab pliidiplate tööpinnalt välja võtma.
Otsin juba teist päeva uut pliidiplaati, aga ka sellega jama - ainus, mis meeldib on 12 sm laiem ja 2,5mm roostevaba pliidiümbruse tööpinnale suuremat ava lõigata... oh issand!!!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Hea jutt! :) !
Ilusat uut aastat veelkord!

elfriide tramm ütles ...

:)))))

Muhedaid juhtumisi ikka uude aastasse ka piisavalt! :)

a relakaga ei saa vä?

ja see MAJONEEEEEEES oli mulle vä? :P ;).. muperast olgu ta või lõpmata tervislik, a nii jäleda maitsega asja ma lihtsalt ei taha.. :)

Hiline ütles ...

Sulle jah, loomaliha ka :)))
Aga mul pliit jälle korras! Meestel praeahi siinidega platel, pandud just pliidiremondi pärast - mina ju selle neetud Hansa valisin, kuigi tookord olid kõik kolm meest minu valiku vastu.

deia ütles ...

Ehhee - sul ikke peris töine see aasta viimane päev oli :D
Ei kadesta sind kohe mitte.
Soovitan tõsiselt kaaluda nõudepesumasina ostu.

Ilusat uut aastat! Ja jätka ikke meie harimist käsitöö vallas - mul juba tõsiselt näpud sügelevad :D