reede, 11. juuni 2010

Aediirised

Niipaljukest mul neid aediiriseid siis ongi. Majaesisel peenral oli neid ikka 13, aga anna nende juurikate väljakaevamine meestele, nii jäädki osast ilma nagu peni pehmest leivast, no ei osanud üle 100 ühte hunnikusse laotud juurest kõiki sorte välja valida, kuidi maha sai suures lootuses, et ehk... pea 40 juuremugulat. Praeguseks siis kõik oma õied ära näidanud.
Natuke kahju, aga aitab mulle nendestki.

6 kommentaari:

deia ütles ...

4. ja 5. pildi omad mulle väga meeldivad:) sellised puhtad värvid.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Wau jah. Igas blogis muudkui iirised. Ilus! Laske edasi!

MUHEDIK ütles ...

No näed, ka vanad sordid on väga ilusad, eriti siis kui neid korraga palju õitseb ja üldiselt on ka nende aroom intensiivsem kui uutel sortidel.

Aga hoopis muust valdkonnast küsin ühe Su varase porgandi kommentaari kohta. Kus nende sortide seemet müüakse? Minul on mitu aastat mingi jama maas:(

Anu ütles ...

Nii ilusad! Mul omal pole ühtegi iirist ja kohtagi pole hetkel sellist kuhu neid panna aga tulevikus tahan kindlasti

Hiline ütles ...

Ikka minu lemmikust - seemnemaailmast :)))Seal ei ole mitte ainult häid seemneid, vaid ka muud minu aiale kasulikku.

See Market De Paris kasvab rõdukastis (mul osa nendest hallidest nagu Sinulgi, tiba kitsamad valged) väga hästi, ta ju selline lühike jupats, aga Delicia külvata sellesse halli. Sügisel varu paar ämbritäit head komposti kasvumajja, kevadel segasin natuke liiva, keeva veega "hautatud" (et hävitada igasugu ussid, satikesed ja umbrohuseemned)komposti ja sel aastal mingit šotlaste lillemulda. Vahekorras üks osa liiva ja koiiri ja 3-4 osa nii komposti kui lillemulda, porgand tahab head sõmerat kerget mulda, muidu kasvavad karvased "hiired" :)

Ja võin vabalt kurkidest soovitada Karina´t ja Elisa´t, Karina võid ilmade soojenedes istutada (ettevaatlikult kogu kasti sisu korraga mulda istutada) peenrasse, Elisa, aga tahab olla kasvumajas, ta ei kannata meie jahedaid öid (eelmisel aastal olid õues, loor küll öösel peal, aga saak vähenes tunduvalt, kuigi 5-st taimest sain oma söögi ja segasalatite jao kätte).
Üks nipp veel kurkide rõdukastis kasvatamisel - ma panen kasti u poole m kõrguse väikese silmaga keevisvõrgu, millele nad saaksid üles ronida, nii saavad toas rohkem valgust.
Ja see muruhake kasvumaja öiseks kütteks on ikka väga hea asi. Proovi ka - vahekäiku (mul peenardest madalam) paras paksus värsket muruhaket (see läheb juba paari tunniga soojaks) peale mingid vanad vaibad, ei jää rohulibled jalgade külge, parem kõndida ja hoiab ka soojuse stabiilsema. Et pidevalt sooja annaks, niidabki mees muru kahes jaos, et vahepeal temperatuur ei langeks. Mul on kavumajas pidevalt öine temperatuur üle 17 kraadi, isegi neil kahel ööl, kuimaja juures peenras rodgersiat ja hostasid külm näpistamas käis, aga kasvumaja (siiani ajutine :D) tehti ju "kamtshatkale".
Issand, kuidas ma unistan saada vähemalt 30 m2 automaatselt avatavate luukidega kasvukat! Õues ei kasvataks enam muud kui tilli ja peterselli - mu potipõllundus on sel aastal täitsa nässu läinud, peale tomatite ja kartuli :(

MUHEDIK ütles ...

Ma ka juba mõtlen, et oleks ikka pidanud seda kasvuhoonet 100m2 tegema, tänavuste ilmadega ei kasva õues miskit.
Kasvuhoones olen kasutanud nii muruhaket kui keeva vett ja tänu öisele soojusele ongi nt kurgisaagiaeg alanud