teisipäev, 6. september 2011

Keeran külge

kuniks lõngad saabuvad, sügistalv on pikk, pime ja hirmus igav ju. Kassidki end tubaseks munserdanud

No ei tõmba mind sügisesse aeda tegutsema, kuigi umbrohi kõikjal võimust võtnud.
Õitseb :)

Ja mis imet - isegi ritsikad veel siristavad, vaatamata, et ööd juba jahedamad ja vihmased, pärn ja kased hakanud kolletama


Küsimus ka suurele ringile - kas on veel mõni nii hooldusvaba külmakindel ülaseline (hübriidülane?) nagu see viltjas `Robustissima`? Ta sel aastal alustas õitsemist juba juuni lõpul ja kui ilma vähegi plussis hoiab, siis õienuppe peaks veel vist paariks kuuks õitsemiseks jaguma



5 kommentaari:

deia ütles ...

Hubei ülane Anemone hupehensis, siis Nurga puukooli dendr.päevadelt sai lätlaste käest ostetud Anemone Japonica `Honorine Jobert` valgete õitega ja `Bressingham Glow` - topeltõieline. Need Japonicad on A.huphensise hübriidid. Nii olen mina asjast aru saanud.
Aastaid on minu aias kasvanud A. tomentosa ja A. huphensis. Minu tähelepanekute järgi on tomentosa kõrgem ja võimsam - samas ta laieneb nö vaikselt ja ühtlaselt. A. huphensis on madalam ja õrnem aga see eest laieneb maaaluste võrsete pidi hullemini kui orashein. Olen talle igatsuguseid tõkkeid ümber pannud - aga ikka aegajalt avastan mingi poole meetri kauguselt uue taimekese, kes on emataimega kenasti nööri pidi koos. Aga õied on neil suht sarnased. Tomentosa lehed on alt hallikamad ja nö villased.
Loodan, et olen asjast õieti aru saaanud - eks Muhedik parandab mind. Sest kui ma need taimed omale soetasin, siis polnud mul veel sooja ega külma nende liikidest ja sortidest - tuvastasin nad alles aastaid hiljem :D

MUHEDIK ütles ...

Ei paranda, asi õige:) On olemas veel A.japonica, uuema nimega A.hypehensis var.japonica, ka hästi kõrge, sarnaneb tomentosaga, aga lehed on alt siledad.

Mul oleks vist ka hädasti selleks sügiseks lõngu vaja, just mõtlesin, et peaks vaatama, mida need poed meil pakuvad.

Külge veel ei keera, alles mul tuli eluisu tagasi:)

Hiline ütles ...

No mina seda viimast lausejuppi ei saa veel hõisata :( tellisin isegi uue mugavama küljealuse :)
Aga lõngade kohta saaks vast nõu anda küll, mille jaoks neid tahad?
Kahjuks ostsin oma lemmiklõngast poe tühjaks, sama millest see pruunitriibuline, ainult teised värvid. Aga õnneks müügil uus triibulõng, mis meeldib isegi rohkem just viskoosi pärast (annaksin viskoosi loojale küll nobeli preemia :D) ja muidu igatpidi mõnus ja hea hooldada.

A aitäh ülaste soovituste eest, eks kevadel siis tean vaadata, teised selle suvepõua üllatajad on leeklilled, vajasid küll natu seenetõrjet, aga ka alates juunist siiani õites.

MUHEDIK ütles ...

No kui ma seda isegi nii väga täpselt teaks:D, aga näpud sügelevad, Su lapitekid ajasid suu vett jooksma, peaks midagi säärast valmis nikerdama muude aegavõtvamate tööde kõrvalt ja vat seda tahaks küll teada, mis lõnga Sa kasutasid.
Ja mis selle viskoosiga triibulõnga nimi on, mida kiidad.
Veel oleks mul vist vaja mingit alpakasegu, tahvad siin sooje asju, aga soovid on ka värvustele, eks ma pean mõtlema hakkama:)

Hiline ütles ...

See uus triibulõng on
http://shop.kl24.ee/241/0/readmore/6840/
tellisin õhtuse mere ja ingverijuure, väga meeldib ka see esimene (ruuge). Pehme, väga soe ja masinpestav. Sokilõng küll, aga paraja jämedusega tegemaks ka igasugu koemustritega kampsikuid (vast jõuan meestele päkapiku pakki pista :D)
Alpakavillast meeldivad enam sõbranna saadetud, millel sees kas naturaalsiidi või viskoosi, 100% alpakaga tahab erilist hoolt, meil saadavatest olen ostnud
http://shop.kl24.ee/luksuslikud_longad/0/readmore/3221/
hind kvaliteedile vastav, kahjuks jäänud ainult pruunid toonid, võrratult mõnus kududa ja väga soe, olen pesnud vanumisvastase villapesuvahendiga õrnpesu režiimil masinas.
Väga hea lõng (kahju, et värvivalik niru) ka see
http://shop.kl24.ee/luksuslikud_longad/0/readmore/2407/
Ja millest tegin piigale säärised (valged triibud Alpaca Silk), on ka imeline - tee või sellest pesu, võrratu vastu nahka nagu mozarti muusika kõrvale :D
http://shop.kl24.ee/luksuslikud_longad/0/readmore/2602/
Teisi selles poes saadavad alpaksd asendaksin selle meriinovillasega
http://shop.kl24.ee/villane_long_longad/0/readmore/73/

Aga lastele (neid ju sagedasem pesu masinaga)tekilõngadeks meil saadavatest kõikse paremad täissünteetilised Hit (minu lemmik), Helen ja Caprice(käib kah kui värvitoon sobib).
Aga päevatekiks olen ostnud küll poolvillaseid ja isegi täisvillaseid kuid nendega on aga... kvaliteetsemad on tekiks liig kallid, sest villane on ju ka raskem ja lõnga läheb pea neljandik rohkem, odavamate kvaliteet partiiti kõigub, lisaks värvivalikud nadid ja nende hooldus ka vaevanõudvam, olen loobunud neid tegemast, sest pole just meeldiv kui tekke hoitakse ainult kapis või on nad aasta pärast... ühesõnaga ma pole leidnud villalõngu, mis mind rahuldaksid tegemisel (tegemine peab olema mõnus), värvikoosluse valikus, hoolduses ja ka hinna-kvaliteedi suhtes.
Kuigi on ka villasisaldusega lõngu (minu kootud triibutekk) mis kannatavad sagedast masinpesu, igapäevast istumist ja kassikarja (poolvillane viskoosi sisaldav firma Katia Tundra) Ja siiani on superilus mõned aastad tagasi kootud päevatekk (2x2m) loodusvalgest Alpaca Silk´ist, kallis küll, aga igat senti väärt