teisipäev, 23. veebruar 2010

Ega ma olegi aednik, on ju?
Olen kogu aeg korrutanud, et mul kama kõik, mis seal kasvab ja kas üldse miski kasvab, eriti kui arvesse võtta, et ega ma nii väga liigutada armastagi, siis on ju täitsa mõistetav ka see, et igal kevadel kinnitan - EI ÜHTEGI TAIME ENAM!!! Mitte kõige kribalamatki!

Pealegi oli mul ju midagi kadunud, mäletate - ufod viisid ära... :) Vandusin, et tühja kah, mind üldse ei huvita, mis lilled ja mis sordid ja kindel, mis kindel, see kindel - uut tegema enam ei hakka!
Nüüd siis suur rõõm, et aiapäevik ON OLEMAS, aga... (natuke inetuid sõnu) meeleolu, et ufosid EI OLE OLEMAS!
Tegelikult ka aiapäevikut samahästi kui pole - selleks, et seda kätte saada
Peab maha lõhkuma kogu vot sellise (pildil ainult osake) 4 x 2,6m kapisüsteemi, sest need kaks keskmist on külgmistega vägagi kõvasti ühendatud, et nad mulle mugavalt nende all oleval kushetil kududes muusika jm dvd-sid vaadates-kuulates pähe ei kukuks. Pealegi on neil riiulitel vist tonnide viisi igat, mis tegelikult minu jaoks väärtuslikum kui aiapäevik ja aed takkapihta!

Täna tellisin aktiniidiad - mulle väga maitsevad nende viljad ja pealegi kui kinnitadakse, et kui peetrilinna lähedal viljad valmivad, miks siis minul nad ei peaks valmima.
Noh mõned hostad ja astilbed - head komposti terve hunnik ja varjulist kohta tuleb aias aina juurde. Üht-teist veel, mis nagu iseenesest nimekirja lisandus - mullastiku suhtes vähenõudlikud ja haneaeda annab edasi tõsta (ta ju ammu ajutine)
Ja Mirjam pole loll, et Mirjami nimelist elupuuhakatist oma aeda ei istuta!

Oi, jeerum! ja kõik ainult sellepärast, et ka mehele maitsesid need arguta viljad ja lahkelt maksis kogu kupatuse nurinata kinni.

Ega tegelikult ma ei olegi aiafänn, olen lihtsalt lillede, puude ja puhmastega kaetud "võimlemisplatsi" hull - kusagil ju peab oma talve jooksul kogutud pekid õhemaks põletama ja pole paremat trenažööri kui labidasrehakõblasoksalõikurjne ja kõik, mis sellel platsil tärkab-õitseb-närbub, on põletatud kalorid.

Mis tähtsust, mis nime need "kalorid" kannavad.
Või on?

11 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Noh, niikaua, kui mõnele kalorile Mirjam nimeks pannakse,on sel vist tähtsust küll :oD

elfriide tramm ütles ...

aktiniidiad kasvavad meil jah, mu vanemate aias igatahes saab neid marju ka.

miuke see mirjami nimeline elupuu on? hmm...

Hiline ütles ...

Südajas aktiniidia kasvab jah pea igas aias, peale meie, nende viljad mulle ei maitse.
Ega poleks ka teravahambalist tellinud, sest juba sügisest saati lendavad kõik kataloogid katlaruumi laastukasti. Mees sealt juhani kataloogi tagasi tiris ja pistis mulle nina alla, et võiks varblaste heki juurde vanadesse kirsidesse kasvama panna.
Aga see Mirjam
http://www.plantpost.eu/product.php?prod=8096&batch=12863&page=0&sort=0&back=0&menu=OKASPUU&keywords=

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jajaa, kõplaga vehkimine on igal juhul etem kui niisama vehkimine! Siis on meeldiv ühendatud kasulikuga ja see on peamine! Ise paremas vormis ja aed ka hulka nooblim

elfriide tramm ütles ...

ooo, see on ju tõeline numpsik! :)

deia ütles ...

Ilus see Mirjamike - nagu sinagi :D
Seda aktiniidiat jäin minagi vaatama seal Juhani katloogis - ainult ma ei suuda talle oma aias kohta välja mõelda - aga küll ma mõtlen. Südajas aktiniidia kasvab mul ka - ja iga aasta annab marju kah - ainult paganama penilased on ära jaganud, et need süüa kõlbavad ja tavaliselt enne kui mulle meelde tuleb - on juba nende poolt puhas vuuk tehtud. Muidu peris head ja magusad teised.

MUHEDIK ütles ...

oooo, no ikka vist pole päris kama, kes Su aias kasvab:) Kui see oleks vaid võimlemisplats, piisaks ehk korvirõngast ja liivakastist:) või kui igatsus kõpla järele tuleb, siis ehk ka kapsapeenrast:)
Aga ei - ikka hing on see, mis rohkemat igatseb.

Aktiniidiale vali poolvarjuline või varjuline kasvukoht, seal nad õitsevad ja viljuvad paremini. A.arguta ei salli kõrvetavat keskpäevapäikest ja ka talvise niiskuse suhtes on ta tundlik, seega hea drenaazh ja kuivem räästa-alune. Me oleme teda pikka aega kasvatanud, aga ümberistutamisega tapsime ta ise ära.

Ja kui Sa nii väga tahad kaht head asja ühitada, siis võta suveks plaani teha üks suur aedade suvetuur, ise vähendad kaloreid ja järgmise aasta tellimused teeb kaasa ilma Sinu abita:)

Hiline ütles ...

Tean, et päikest ei taha, soovitatigi lasta kasvama suure puu võrasse, väga heasse niiskesse (ei talu liigniisket) pinnasesse. Ja selline sobiv koht on just vanad kõrged kirsipuud värava juures, mida varjutavad ka viirpuuheki lindudele jäetud pügamata kõrged oksad. Hea drenaažiga mullakiht seal pea 2m paksune. Seal ka paras õhuliikumine (tugevate tuulte eest siiski kaitstud), sest mind hoiatati, et tuulevaikses kohas võivad haigused kimbutada ja võib esineda rohkem talvekahjustusi.

Kahju, et Sul välja läksid,oleksid kasvõi pistikud mulda pista, juurduvad väga hästi, muidugi kui kassid jaole ei saa, mida ma muidugi ei teadnud ja lasin kõik juba juurdunudpistikud hukka

Hiline ütles ...

Aga selle suure suvise aiatuuri kohta - jääb ära!!!
Esiteks mind nii väga aiad ei huvitagi, rohkem ikka inimesed.Ja ikka sedasi, et ma isegi paludes ei lähe selle juurde, keda ei tunne või kes ei tundu minu jaoks huvitav.
Teine takistus - päevad ei ole ühesugused ja pole kindel, et just see päev olen nn autosõiduks "kõlbulik", no ma tahaks näha, kes oleks õnnelik vastu võtma virisevat tujurikkuvat olevust (ma oskan ikka väga vastik olla :D)
Kolmandaks- kui ma väga tahaksingi kedagi ja tema aeda näha, on aiatuuridel enamuses rohkem (tundmatut)rahvast ja see häirib tunnetada tervikut, seost inimese ja aia vahel, ainul imelist aeda vaadates sama, mis vaadata aiapilte.
Iseasi muidugi kui koos on aia-saialased, aga iseasi, palju siis aed kui selline, mulle korda läheb :)))

MUHEDIK ütles ...

Heh:D
Seda suvetuuri on vaja Su kaasale:D
Mehed peavad tellimiseks kas taime nägema või sööma:)

B. ütles ...

Ei, Sa ei ole jah aiafänn, Sa lihtsalt oled ise aed. Elad selles ja läbi selle.