teisipäev, 16. veebruar 2010

Katus, lumi ja alumiiniumtorud



Vot sedasi siis - eile natuke linnas kolamist materjali otsingul, täna poolteist tundi keevitamist ja kokkuputitamist ja... kak po maslu! :)))

Eh, alpinismi pidi mees ikkagi harrastama.
Asi selles, et meiepoolsel katusel lund kusagil 40 cm ringis, aga, oi jeerum! naaberküljel... esiteks on meie krunt poole meetri jagu kõrgem, tuulekeeristele valla mäeküngas - juba maapinnale tuisanud pea meetrise lumekihi (mees vajus kohati vööni lumme), katusel räästa juures pea 60 sm, aga katuseharjal mõõtis mees 1,4m (katusehari oli lumega meetrijagu nihkunud). See kiirelt kokkuklopsitud riistapuu lagunes paksus lumekihis ära, vaevalt ka tugevama konstruktsiooniga oleks miskit teha nii paksu lumekihiga ja egas muud kui labidas selga ja katusele.
Läksin sellest lumeuputusest pilti tegema, sumbates vööni hanges, otsisin õiget nurka, et oleks näha kui paks kiht katusel on (räästast kõrgemale umbes poole katuseni oli selle riistapuuga juba lumevabaks puhastatud) ja kui mees tahtis näidata, kui paks lumevaip harjal on, vallandas see katuseharjal oleva lume laviini.
Saatus on ikka veel minu parim sõbranna - korraga oli mul müts üle näo ja pime nagu... seal kus on pime, teate, isegi koheva lumehunniku sees ei saa käsi liigutada. Tänu näole vajunud mütsile lund ma sisse ei ahminud ja oli vabalt hingamisruumi seni kui mees mu välja kühveldas.
Suurem jama oli fotoka otsimisega lumehunnikust, näis kas jäi "ellu", ehk ei sattunud lumepihu fotokasse, rabasin küll ka enne tuppa tulekut akud ja mälukaarti välja.
Ja Murphy seadus kehtib ka kraevahele sadanud lume kohta - särgi seest raputasin kraanikausi täie kenasti vastu selga soojenenud ja vettinud lund :)
Saatus ka mehe sõber - kui ta ümbert lumi ära kadus, seisis ta ikka veel katusel, lumelabidas pihus ja imestas kui ruttu võib üks naine ära kaduda :)))

Homme hommikupoole keevitab ta selle riistapuu lahtitulnud jubina uuesti kinni ja kui fotokas elus, siis panen pildi blogisse, igatahes kuni 40 sm paksust lund lõikab katuselt lahti küll, natuke nõrk on ainult kõikse odavama aiatelgi al. torud, vars peaks olema miskist tugevamast.

11 kommentaari:

elfriide tramm ütles ...

Pai Hiline, kas ei saaks sest riisatpuust veidi suuremat pilti - lähivaates ntx. Ma siin ka mõtlen ja naabrimees ka ja... :). Selline tore leiutajate klubi :)

Hiline ütles ...

Mhm, kindlasti teen sellest pilte ja pikemalt juttu, las enne mees sellega rahmeldab - et kas jääb olevaga rahule või tuleb miskit veel lisada või ära võtta, tööriist peab olema ikka mugava kasutamisega.

elfriide tramm ütles ...

nuujaaaa, aga ma jõuaks ka ehk laubaks miskit valmis nikerdada :)

MUHEDIK ütles ...

Haa, Sul peaaegu nagu see Trummi eksponeeritu:)
Ja ei mingit jubdat alpinismi:)

elfriide tramm ütles ...

alpinism on nagu seiklus! mõnus!

elfriide tramm ütles ...

iiiisusmariiia! :D
hiline, sa pead ka toas istuma ja hinge kinni hoidma, siis vast eu juhtu midagi... ei tiigreid, laviine ega kopteriõnnetusi :)))

igatahes hea, et niigi läits! :)

Köögikata ütles ...

Ohh, mis seiklus! Lõpp õnneks hea, siis võib mõnuga selle üle naerda :o).

Hiline ütles ...

Ärge võtke seda nii traagiliselt, see pole Alpide laviini tihke ja paks lumi,mis sadu kordi surmavam igatahes lihtsalt üks naljakas juhtum, sadu kordi etem, kui oleksin libedaga kukkunud ahtrile :)))
Isegi fotokas jäi ellu!
Aga ma ei saa siiani aru, kuda mees katusele püsima jäi? Ta küll libistas end ka katuselt hange, aga alles siis kui lumepihu oli hõrenenud ja nägi, et mina lumehunniku alla kadusin.

MUHEDIK ütles ...

:D, :)
Ei tule neil arukatel inimestel ka kunagi see aru pähe:) Küll see võis kõrvalt vaadatuna ühtaegu nii jube kui naljakas paista:)
Ära rohkem sedasi tee!

M. ütles ...

Tere, kuidas lumeroop toimib? Mõte ise ka miskit sellist teha. Ei raatsi usast tellida :)
Mis materjale kasutasite ja mis juppide hinnaks tuli?

M. ütles ...

Veel, kus kandis asute? Saab teilt seda äkki laenata, et ise proovida, kuidas toimib?