teisipäev, 14. juuli 2009

Pääsude suurpäev

Kuna aastakümneid tegid pääsud pesad köögi akna ja välisukse kohale, võisin jälgida nende tegemisi ja omateada sain nende eluviisidest põhjaliku ülevaate.
Üldiselt on nad väga perekesksed - ema-isa ja pojud. Enne poegade pesast väljalendu teevad ka teised täiskasvanud "sõbrad ja sugulased" nn "koduvisiidi" kas siis uurides pojude valmidust lennuks või neid lendama innustades, igatahes sellised visiitlennud oli alati märk, et järgmisel päeval vuravad pojud lendu.
On ka ehitatud kaksik- ja isegi kolmikpesi, kus mitu peret teeb pesad kokku, igal perel oma elamine. On olnud neis "kommunaalmajades" nii naaberlikku läbisaamist kui ka tülisid, aga alati hoidis pere kokku, ei mingit üleaisalöömist :)

Sel aastal aga toimus midagi väga omapärast.
Esiteks koorus munast 2 pojukest ja üllatuseks poolteist nädalat hiljem veel 5 pääsupoega?!
Hakkasin neid terasemalt jälgima. Lõpuks selgus see tavatu erineval ajal koorunud poegade saladus - pääsupapal 2 emandat ühte pessa toodud!!!
Elamine küll natuke kitsas, aga ilus ja pehme, hanesulgedega ei koonerdatud :)
Emandad ka hoolsad ja sõbralikud, ei kuulnud kordagi ühtegi tüli ei täiskasvanute ega poegade vahel olema. Niipalju kui aru sain ei tehtud ka pojukeste vahel vahet - kellel aga nokk lahti, see ka sai ja kui ei pääsenud pesa äärde, ei protesteerinud keegi, et talle otsa roniti, peaasi, et kõht täis ja ei vigise.
Kulutasin hanemajas kuu jooksul ikka tunde, et kogu seda imelikku pääsuperet vaadata, umbrohi küll peenardel lokkas kasvada, aga eks seda umbrohtu näeb ju igal aastal, sellist mitmepääsupidaja pereelu aga vist küll elus üks kord.

Mõni nädal tagasi hakkasid vanemad pojud pesast välja lendama. Parajad laisakesed, natuke lennati või istuti vihmaveetorul ja hanemajja tagasi. Selleks ajaks olid ka nooremad tublisti kosunud ja ruumikitsikuses pidid vanemad oma toiduportsu laetalal istudes ootama. Alles eelmisel reedel lendasid vanematega õhtuni ringi, ööseks pugesid ikka nooremate juurde pessa ja papa mammadega vidistasid lastele unelaulu laetalal istudes.
Huvitav, kas kõik linnuvanemad vidistavad öösiti "unelaulu" - igatahes pääsud ja põõsalinnud küll.

Täna hommikukohvi juues oli hoovitaevas pääsukesi ja nende vidinat täis - suure pidulikkusega ja eskordiga laperdasid nooremad oma esimest lendu, pea 10 m kivihoone vihmaveerennini.
Renni serval istuti pea tund, aegajal tõustes ringilendavate pääsude lennuga kaasa, aga pea kohe eskorditi tiivaharjutaja jälle rennile istuma. Eh, tore vaatepilt kestis hea mitu tundi, no pidin ikka noa ja kahvliga taldrikus sorkima kui kõik, oma paarkümmend pääsut, istusid noorukeste juurde ja kuniks ma fotoka klõpsukorda sain, olid kõik läinud.

Imelik see vaikus ja elutu taevas, isegi vareste häälitsust ei kuule, pole õhtueinelegi koera jäetud krõbinaid sööma tulnud. Ka ühtegi pääsut ei kuulda ega näha.
Paarkümmend minutit tagasi ikka pesa veel tühi. Kas ikka tulevad kodupessa ööbima?
Ei tulnud



Noh, et huvi, mis ma siis ise ka teen?
Vot seda :)))
Mis siit tuleb, tean. Aga milline, ei tea ise ka veel, aga kindel, et ilma minuta saavad käed just sellega hakkama, mida ajud paadisõidul välja mõtlesid.
Eks ma püüan siis ise ka juures viibida ja kaasa teha :)

4 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

:))
Armsad need lindude tegemised ja Sul on küll vedanud, et säärast haaremit näha said.
Mul on aga tunne, et pääsukesed tahavad vist teist pesakonda poegi teha. Meie omad lendasid juba paar nädalat varem välja ja nüüd tiirutavad vanalinnud uuesti pesade juures.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kui pääsud mitu pesakonda teevad, tuleb pikk ja soe suvi! Juhhei! Meil omal kahjuks see aasta pääsukesi polegi. Nii kurb, ei tea, kas ei usaldanud kasse vist.

Köögikata ütles ...

Vahva linnulugu!
Ja põnev ehitis ka.

Mari ütles ...

See oli põnev lugemine!Aitäh pääsu-uudiseid edastamast:)