kolmapäev, 22. juuli 2009

Südamega supikartul

Ühe jupi varajast kartult võtsin juba pea nädal tagasi (laiendasin oma kompostihunnikut), sõbrannalt saadud ja eelidandatud. Saak nagu saak ikka - ühe puhma alt kümmekond ja korraks potti pista, sai naabrile jagatud ja supipõhju purki keedetud.
Need korvis olevad Baunhofist mingid nimetud varajased, 15 tk kotikeses, millest 2 jõudsid haned vaost välja uuristada enne kui eod jõudsid kasvama hakata. Praegu veel õitseb, aga supi sisse uuristasin nädala kestel pea iga päev pehme vao seest ühekaupa igast puhmast, ei raatsinud tervet puhma välja tõmmata, et las veel kasvatab mugulaid.
Peale tänast padukat aga muld tihke ja näppe ei jõudnud mulda toppida, nii tuligi üks puhmas välja tõmmata.
Vihm ei lõpe ja üllatused ei lõpe - saak selles kartulipesas siis 38 suurt ja keskmist ja pihuga väiksemaid, mis läksid siis hanedele lõunaroaks. Aga vot ei mäleta, mitu enne selle puhma alt vaost välja sai kougitud, vao otsi sai ikka mitu korda rüüstatud.
Sel aastal siis kõike hulgim - sääski ja sitikaid, mitme aasta jao vihma, kirsse ja kartult, isegi kartuli südameid leiab mulla alt.
Supiks sai tõesti palju -ülejäänud siis homme südamega "röövlipraeks" ;)

Üks suur pott ka tehtud ja õue "järelvalmima" tõstetud. Mis muster potile tehtud, näeb alles paari kuu pärast. Või siis järgmisel aastal kindlasti :)
Nädalavahetuse paiku võib vist isegi maasika sisse istutada, võsukestel enamuses juba juured mullas.


Tugevad tuuled on isegi ühe maasikataime pannud end puutüve külge klammerduma, juured nii sügavale koore alla kasvatatud, et taime lõhkumata kätte ei saanud.
Männipalgi maasikas :)
Üks lemmikuid - Saladin

7 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Vapustav kartulisaak! Ja maasikataim on ka äge. :o)

Kadakas ütles ...

Mind teevad need potid hoopis kadedaks :) Kas sul taimed neis ületalve ka elavad? Tundub selline paks potisein ja kui ta sest tufast on, siis peaks ju õhuline ka olema ja paremini sooja hoidma, kui miski tavaline õhukeseseinaline savipott.

MUHEDIK ütles ...

Aga kuidas selle kartuli maitse ka oli?
Jah, mida keegi palkidel kasvatab ja näed siis, võimalused aina laienevad- sõnajalad, maasikad:) peaks ka päevaliiliad ära proovima:)
Pottide peale vesistan ma ka suud, näis, millal ise niikaugele jõuan, lihtsalt oleks vist kättevõtmise asi. Paras vihmase ilma töö, aga tsemendiseguga tuppa vist ei roniks?

Hiline ütles ...

See viimane on jah stuffapott (turbaga), teised ka paksuseinalised, mosaiigikiht ju.
Ei tea, kuidas nad talve üle elavad, potte ma mõtlen, maasikad elasid mul nendes metalltorudes väga hästi üle, 2 talvitusid maapinnal, kolmas jäigi püsti ja mitte ükski taim ei läinud välja, paar taime lõhkusin ise , toru pisikesest august neid andis ikka välja tirida. Aga eks ma nad peenrasse või kasvumajja tõsta ja panen pottidele turbakihi ümber, maasikaid hukutab pigem katte või lume all ummuksisse jäämine kui külm, õrnematele sortidele kuuseoks peale, et kaitsta lume tihenemise eest ja saaksid rohkem õhku.
Aga taimedele need paksuseinalised väga meeldivad, ei kuumene päikese käes ja niiskust hoiavad paremini.
Igatahes üks, mis kindel - salatid külvan nüüd ainult pottidesse, mul kaitstud ja poputatud salati rikkusid teod ühe ööga ära!
Kartuli maitse natu-natu magusam kui, issand, ma ei mäletagi sõbrannalt saadu sordinime, taanlaste üks varasemaid roosaka koorega, vaatamata suurtele sadudele ka mitte eriti "vesine" ja ainult 2 kartulivart ilmutavad mädaniku tunnust (tõmbasin tasakesi välja), roosadel oli pooltel, selle võtsingi ruttu üles.

Aga potti võid ju kas või puukuuris teha, sügavamapõhjalise pesukausi või suure plastpoti mässid kilesse, keerad põhja üles, ma panin traatvõrgu ribad armatuuriks, ja muudkui mätsid vormiks olnud asjale seda segu ümber, ei või olla eriti niiske, muretaina taoline, et annab palliks kokku mätsida, aga kui kõvasti vajutada, siis mureneb tükkideks. Lased siis 2-3 päeva kivistuda ja viimistled servad.

Köögikata ütles ...

Nähh-jah, potid unustasin hommikul kommenteerimata, need on igatahes vahvad.

Eve Piibeleht ütles ...

Kas sa selle turbasegu retsepti ka annad, äkki mul tuleb isu augustis mätsima hakata...(kõhuli maas, hahaha)

Hiline ütles ...

Mina sain ju selle retsepti Deialt.
1+1+1+peaaegu 1, see peaaegu on siis vesi ja oleneb turba niiskusest.

Noh, sedasi siis et, paras olekski kõhuli olles heaks tegevuseks Lepatriinu juhendamine , oleks vist isegi lõbus
Mina viimastel aastatel elangi ainult motoga - kuni tegutsen, seni olen elus, ega ma muidu seda kuramuse aeda polekski ümbertegema hakanud, ja huumor on paras toonik.
Hoian Sulle pöidlaid ja varbaid.