neljapäev, 16. juuli 2009

Päevaliiliate paksenenud õiepungad...

... ei ole haigus. See hoopis mingite ussikeste töö. Tervet taime ei ole vaja välja kaevata, tuleb varakult ära korjata natuke paksemad õiepungad.
Õigel ajal, st. varakult, neid õiepungi hävitades on kahjud minimaalsed.

Pole veel jälile jõudnud, milline putukas (kas üldse on mingit putukat, võib-olla paljunevad ainult ussid?), kelle vastsed õiepungades elutsevad, aga natuke tean nendest ussikestest.
Pikkus neil 3mm ringis (suuremaid pole näinud), aga neil on üks ussikeste kohta omapärane levikuviis - nad nimelt ei kahjusta ainult üht õiepunga, vaid närivad end õiepungast läbi ja hüppavad! teisele pisikesele pungale. Just nimelt hüppavad! See pildil lõiketeral olev 3mm ussike kerib end kerra ja läinud ongi! Kuna tahtsin näha kui kaudele see kribalake lendab, panin alla suure musta paberi - 30-50 sm kaugusele!
Nii, et kui päevaliiliad istutatud ligistikku, võivad need ussikesed hooletusest soodsates tingimustes suure pahandusega hakkama saada.

4 kommentaari:

deia ütles ...

Tänud Hiline! Jälle targem. Mul eelmine aasta oli ka selliseid pungi ja korjasin ära. Seeaasta pole olnud. Aga oskad sa öelda, mis mõnel päevaliilial lehed krussis on? Kas ka mõni ussike seal mulla sees? Ma praegu kastsin lillaveega - vbl peaks ka mõne tugevama lahusega üle kastma?

Köögikata ütles ...

Suur tänu!
Lähen kohe korjan ära. :o)
Tegelikult on väga lohutav, et tervet taime hävitama ei pea.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ohh kui jäletis! Limane peletis!

Hiline ütles ...

Ausalt öelda, ei tea küll, miks lehed krussis, enda omadel ei ole kunagi olnud. Ega mul muud pl olegi olnud kui need ussidega pungad ja teine häda nendega - nad kasvavad mu aia umbe, no mitte ei saa aru, et oleksin kevadel puhmaid poole vähemaks võtnud.
Aga mul ühel prantsuse siberlasel nii eelmisel aastal kui ka nüüd kasvades üks leht plisseeritud ja kui täis kasvab keerdub korgitseriks, teised lehed kõik ilusad sirges ;)