laupäev, 10. aprill 2010

Näpunäited.... vol. 2


Praegu on kõige vajalikum aiatööriist reha.
Neid võib olla päris mitu. Mitmeks otstarbeks.
Teil on vaja riisuda muru, vaja tasandada peenraid, vaja koristada koeramiine, riisuda püsilillede vahelt jne.

Kõigepealt mururehad. Parim, mida inimene on loonud, on see pikkade metallpiidega, mida siis annab laiemaks-kitsamaks reguleerida, sellise väikse kangiga. Ilma selle rehata ei kujuta elu kohe ettegi. Soovitan kohe kindlasti.

Teine, ilma milleta ka enam elu ette ei kujuta, on elektriline (kel raha rohkem ka bensukas) mururiisuja-õhutaja.
Aga enne kui lähete valima muru riisumise ja õhutamise masinat, mõelge, mis on selle masina head ja vead:
1. ta on ilus riistapuu (need, mis veel kaupluses, minu oma enam ei ole nii ilus) - hea
2. mida ilusam, seda rohkem tarbib elektrit(või bensu) - halb
3. riisub murupinna sodist puhtaks ja õhutab - hea
4. ei saa liigniisket pinnast riisuda, tavalise rehaga saab - see on halb, sest nabrinnal muru juba riisutud, aga masinaga peab veel ootama, kuni ka niiskemad kohad tahenevad
5. hakib puulehed ja koos kuluga väga heaks kompostimaterjaliks - hea
6. kribab kaasa ka natuke mulda - halb
7. minusugusele, kes juba sündis antiriisumise sündroomiga ja kelle mehed ka protesteerivad riisumise vastu sellise innuga, et kui nendele el.pirn suhu pista, näeks öösel raamatut lugeda, on parim ja kiireim tööriist - hea
8. aga kui olete, nagu mu nabrinna, rehaga riisumise maailmarekordi omanik, siis äärmiselt aeglane riistapuu - halb
Nagu näete, on seis 4:4, aga...

Aeda võiks võrrelda meiega - muld (see on see maakoore pealmine kiht) on nagu inimkeha ja see, mis sellel mullal kasvab, on nagu meie välimus (kõik,alates jumest, juustest, küüntest jne)
Mis juhtub teiega kui panete oma keha pikaajalisele dieedile või veel hullem, toitute mittetervislikult? Teie välimus muutub, nahk kaotab jume ja juuksed tuhmuvad (või hakkavad välja langema), peate selle varjamiseks ja kosutuseks kasutama ohtralt kosmeetikat, lähete kas liiga kõhnaks või vastupidi, tüsedaks, enam ei sobi riided ja peate neid kohendama oma figuuri järgi või ostma kõik uued, ja see on juba väga suur lisakulu.
Mullaga on sama lugu. Ideaalne oleks mullale, et kõik, mis seal kasvab, peaks kõik ka seal kõdunema! See tähendab, et muld peab tagasi saama kõik, mis taimed on mullast endasse talletunud, andma kõdunedes mullale tagasi. See toimib kui inimene end sellesse protsessi vahele ei topiks.
Aga inimene ongi vist loodud selleks, et end igale poole vahele toppida ja looma oma ideaalistandardeid. Me pügame muru ja ülejäägi kogume kõik kogumiskotti, andmata tagasi, mis muld taimedekasvuks ära andnud. Sama ka riisujaga, sellega võtame veel viimase raasu, mis oleks muidu mulda tagasi kõdunenud.
Aga, et muru näeks hea välja ja haljendaks, "söödame" murule vitamiine - väetist.
Nonoh, jajah, eks me midagi ju komposteeri ka ja nii saab muld tagasi oma kaotatud väärtusest, sest olgem ausad, ainult vitamiinidega ühtki organismi kaua elus ei hoia.
Ainult väetisega väetades hävitame ka suure osa Looduse poolt, meie rumalust ette nähes, meile abiks loodud vihmaussid, kes teevad kõik selleks, et mulda "elus" hoida.

Aga kuramuse kuramus - kuniks ma mõnuledes hommikupoole "santi" mängides soojemat õueminekuks ootasin, vedasid mehed kõik eile hunnikutesse pandud lillevarred lõkkeplatsi!!!

See on siis see kõige halvem asi selle bosse kahjuks, veel natu niiske maa riisumisega pidi sagedamini tühjendama kasti ja sagedamini kleepunud massist puhastamisega pidin tegema vist oma miljon kükki, mis muidugi talv läbi luuslanki löönud vanamutile hea virisemise põhjus ja minu head ja hoolitsevad mehed võtsidki ette selle "röövaktsiooni", põhjendades seda tegu sellega, et kui nad oleksid kõik need lillevarred ja muu sodi kuluhunniku otsa pannud, oleks mul üpris vaevarikas oma kulunud kontidega nii kõrgele ja suurele hunnikule mulda peale kühveldada.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

See bosse on Sul hea asi, aga mina olen eelistanud reha.
Ja just reha võimaldab maale tagasi anda selle, mis temast võetud on. Uus pargiosa on ju puhtas savis ja osaliselt kruusas, aga me oleme sinna suutnud üsna tüseda huumusekihi tekitada. Seal ei riisu me ühtki lehte, kevadel enne kui muru kasvama hakkab, sõidab mees ta murutraktoriga üle ja niiduk purustab kõik lehed pulbriks, mis jäävad siis sinna kõdunema. Algaaastail vedasime sinna lausa aiast lehti. Tänu sellele saime jagu ohakapõllust ja tekitasime üsna kiiresti noh, mitte just muru- aga korraliku heinakamara küll.

elfriide tramm ütles ...

mis sul on paat kummuli või?

Hiline ütles ...

Paat tuuakse ju "talvekorterisse" kaldale ja pannakse kummuli jah :) Jõekallas peaks tegelikult olema seal kus see keset vett paadisild asub, st kus ta ligi 30 a. asus, see siis uus kallas või? Juba kolmas kord vesi uputab mu kaski.